Overforbrug kan give uoprettelig skade på vandværker

Det kan få alvorlige konsekvenser på sigt, hvis ikke vandværkerne tager sig i agt. Derfor er forbrugerne nu blevet bedt om at spare.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Borgere i flere kommuner bliver i disse dage opfordret til at spare på vandet.

Senest i Kalundborg ligesom også Vordingborg Forsyning har været ude med en appel til borgerne.

Ifølge Karen Eiken Jensen, kvalitetskoordinator ved Vordingborg Forsyning, handler det ikke kun om, at vandværkerne risikerer at løbe midlertidigt tør for vand.

quote Vi er nødt til at være på forkant og stoppe det her overforbrug, inden der går noget galt, for vi vil ikke ødelægge vores boringer

Karen Eiken Jensen, kvalitetskoordinator, Vordingborg Forsyning

Det handler også om at undgå, at råvandsboringerne får varige skader, hvilket er en risiko, hvis pumperne bliver kørt for hårdt som konsekvens af det stigende vandforbrug.

- Vi skal virkelig passe på, vi ikke kommer til at ødelægge noget her. Er skaden først sket, er den meget svær at rette op på – derfor vil vi gerne være på forkant, siger Karen Eiken Jensen.

Normalt siver grundvandet naturligt frem gennem jordlagene til det reservoir, hvorfra vandværkerne henter rent drikkevand op til forbrugerne.

- Når vandet løber naturligt til, får du ikke trukket vand til fra områder, hvor vandet ikke er godt, forklarer Karen Eiken Jensen og tilføjer:

- Men pumper vi for hårdt, så vi nærmest suger vandet hen mod boringerne, så risikerer vi at få fat i nogle vandlommer med dårligt vand. Og dem vil vi helst ikke trække vand ind fra.

Pumper et vandværk gennem længere tid mere vand op fra undergrunden, end der naturligt kan strømme til, vil grundvandsspejlet over tiden blive sænket. Det skaber et undertryk, som kan få blandt andet saltvand fra lavere jordlag til at trænge ind i drikkevandsreservoiret.
Foto: Grafik: Lonni Haugaard.


En langstrakt proces

Karen Eiken Jensen understreger, at en boring ikke bliver ødelagt “over natten”, selvom der bliver skruet op for pumperne i en periode.

Læs også
Se listen: Fire ud af ti vandværker har fundet pesticid i vandet
Læs også
Se listen: Fire ud af ti vandværker har fundet pesticid i vandet

Men det kan have store konsekvenser, hvis man ikke passer på.

- Vi er nødt til at være på forkant og stoppe det her overforbrug, inden der går noget galt, for vi vil ikke ødelægge vores boringer, siger hun og tilføjer:

- Det kan være en uoprettelig skade.

- Har vi først trukket for hårdt på dem, risikerer vi, at det gode vand ikke vender tilbage igen. Og så skal vi finde et nyt sted og hente vand, og det er hulens svært. For der er ikke ret mange steder, hvor vi kan lave boringer og få godt vand på Møn og Sydsjælland.

Små vandværker er udsatte

Thomas Brøker er senioringeniør ved Brøndboringsfirmaet Brøker i Holbæk.

Han har et godt kendskab til vandværksboringer på hele Sjælland. Ifølge ham har det lange udsigter, før vandværkerne risikerer at ødelægge boringerne.

- Kører man på langt sigt med en stor vandsænkning på den enkelte boring, kan man ikke afvise, at man vil kunne trække saltvand op fra undergrunden. Og det er uopretteligt, siger han og tilføjer:

- Men det er ikke noget, som sker her og nu.

Læs også
Derfor har vi haft 17 dage uden nedbør - selvom det har regnet
Læs også
Derfor har vi haft 17 dage uden nedbør - selvom det har regnet

Derimod peger han på, at navnlig mindre vandværker kan blive udfordret, når vandforbruget stiger.

- Det mest kritiske er selve vandværkerne. De har ikke kapacitet til at behandle mere vand, end det pumperne i boringerne er beregnet til, siger Thomas Brøker.

Og det kan betyde, at vandværkernes buffertanke med rent vand ender med at løbe tør.

- Det er primært der, problemet ligger lige nu, siger han.

Ifølge Thomas Brøker er det kun sket i et enkelt tilfælde i nyere tid, at et vandværk er lukket efter at området var blevet overpumpet gennem en længere periode. Det førte til en permanent grundvandssænkning så der til sidst trængte saltvand ind i stedet for ferskvand.


Nyhedsoverblik