Over 3.000 landmænds cpr-numre lækket ved en fejl

3.390 CPR-numre har ved en fejl været offentligt tilgængelige på Landbrugsstyrelsens hjemmeside. Fejlen er nu rettet og anmeldt til Datatilsynet.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

En større gruppe landmænd modtager i disse dage et brev fra Landbrugsstyrelsen.

Årsagen er, at CPR-numre på 3.390 landmænd har været tilgængelige under et kort på Landbrugsstyrelsens hjemmeside. 

Det skriver styrelsen i en pressemeddelelse.

Til Landbrugsavisen oplyser Landbrugsstyrelsen, at der er tale om programmet 'kortwebservice' på LandbrugsGIS, hvor man blandt andet kan søge på markblokke og forskellige tilsagnstyper.

Alvorlig sikkerhedsbrist

Det fremgik ikke af filen, at der var tale om CPR-numre, og de var ikke forbundet med navne på de omfattede personer. CPR-numrene har været forbundet med data på marker, som de pågældende personer havde tilsagn til.

quote Vi har straks rettet op på fejlen og meldt det til Datatilsynet

Franci Johansen, underdirektør med ansvar for IT i Landbrugsstyrelsen

- Selvom risikoen for, at CPR-numrene er blevet misbrugt, er lille, betragter vi det som en alvorlig sikkerhedsbrist fra vores side, og vi har straks rettet op på fejlen og meldt det til Datatilsynet. Det burde ikke have været muligt, og det beklager vi dybt over for de landmænd, som er blevet ramt af vores fejl. Vi er nu i gang med at gennemgå vores procedurer, så vi undgår lignende fejl, siger underdirektør med ansvar for IT i Landbrugsstyrelsen Franci Johansen.

Svært tilgængelig data

Landbrugsstyrelsen opdagede fejlen den 12. december 2019, og det forkerte kortlag blev fjernet fra servicen med det samme.

At risikoen for, at cpr-numrene er blevet misbrugt er lille, skyldes, at kortene er svært tilgængelige data, forklarer pressechef  hos Landbrugsstyrelsen Malene Kristensen.

- Det betyder, at det er en fil med geodata, som kun kan åbnes med et GIS-program eller af en med kendskab til filtypen.