Otte lokale naturprojekter bliver til virkelighed: - Man kan sagtens hjælpe biodiversiteten som enkeltindivid

Nu skal biodiversiteten have lov at vokse otte steder på Sjælland, efter Naturfonden har givet fire millioner til lokale ildsjæles naturprojekter.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

På Røsnæs bliver dyrket jord til vild natur, Stevns klint skal males med vilde blomster, og på Vestsjælland får sjældne frøer 20 nye vandhuller at boltre sig i.

På Sjælland bliver otte naturskabende projekter nu til virkelighed ved hjælp af knap fire millioner kroner i støtte fra Den Danske Naturfond.

Bag hver af projekterne står engagerede, lokale naturentusiaster, der ønsker at løse lokale naturproblemer med hver deres projekt.

En af dem er filmfotografen David Katznelson fra Kalundborg, der blandt andet har filmet vilde scener til de verdensomspændende succes-serier Game of Thrones og Downton Abbey. Han vil nu med sine 13 hektar jord ved sin gård på Røsnæs skabe endnu mere plads til den vilde natur. Og det er ikke bare en fiks idé, han lige har fået.

quote Det er egentlig en drøm, jeg har haft, siden jeg var teenager

David Katznelson, filmfotograf, Kalundborg Kommune

- Det er egentlig en drøm, jeg har haft, siden jeg var teenager og var med i alle mulige miljøorganisationer såsom Greenpeace. Den kan nu endelig lade sig gøre, fortæller David Katznelson, der er filmfotograf.

- Jeg købte en lille gård i januar 2020 med det ene formål at få noget landbrugsjord ud af drift og lave det om til natur. Og det er en af de mest fantastiske ting, jeg nogensinde har gjort, forklarer han.

David Katznelson har modtaget 182.663 kroner i støtte fra Naturfonden til at udleve sit projekt "Fra dyrket jord til vildere natur". Der har tidligere været landbrugsjord gennem mange år på de 13 hektar jord, men nu skal biodiversiteten igen herske på området.

- Min tanke er at se, om man kan hjælpe naturen med at genskabe den biodiversitet, der engang var, og se om man kan få lokale planter til at slå rod her igen og få dyrelivet til at vokse, siger David Katznelson.

Børnefamilier, spejdere og lystfiskere hjælper naturen

David Katznelson er ikke den eneste, hvis kærlighed til naturen har kastet ham ud i naturprojekter.

Over hele landet har i alt 25 børnefamilier, lystfiskere, spejdere og andre naturelskere kastet sig ud i naturprojekter støttet af Den Danske Naturfond. Alle steder sker det af egen drift og i en ellers sparsom fritid.

Læs også
Liljan har forvandlet 50.000 kvadratmeter have til et paradis for dyr og planter
Læs også
Liljan har forvandlet 50.000 kvadratmeter have til et paradis for dyr og planter

En af de børnefamilier, der gerne vil gøre noget ekstra for biodiversiteten og naturen, er Annebeth og Klaus Hoffmann. De vil gerne hjælpe sjældne dyr og planter i moseområdet Ulstrup Kær ved Glumsø på Sydsjælland.

De har fået 371.001 kroner i støtte fra Naturfonden til at skabe mere biodiversitet på det 27 hektar store areal.

- Engang var der meget mere natur ved mosen. Det skal vi have tilbage, blandt andet ved at rydde noget af området, sætte noget hegn op omkring, og så skal der sættes nogle dyr ud, som vi skal se, om kan skabe mere biodiversitet, forklarer Annabeth Hoffmann.

Både Annebeth Hoffmann og hendes mand arbejder med natur til daglig. Hun er selv biolog og hendes mand Klaus Hoffmann er naturmedarbejder i en kommune. Derfor var det også oplagt at kaste sig ud i et større naturprojekt tæt på deres bopæl.

Baggrunden for projektet:

Det er tredje gang, Naturfonden uddeler støtte til naturens ildsjæle. Der er hidtil blevet uddelt støtte i 2016 og i 2018. Der er nu tildelt støtte på i alt 30 millioner kroner til i alt 58 ildsjæle-projekter i hele landet.

Projekterne har i alt forbedret naturen på cirka 2.700 hektarer, hvor ildsjæls drømme, ideer og gå-på-mod har gjort det muligt at gøre naturen vildere.

I denne omgang har Den Danske Naturfond uddelt 13 millioner kroner til i alt 25 naturprojekter over hele landet.

- Vi elsker begge naturen rigtig meget, så vi synes, det er rigtig fedt at kunne lave noget med naturen i vores fritid og specielt der, hvor man selv bor, forklarer Annebeth Hoffmann.

En stor del af Ulstrup Kær mose er ejet af lodsejere, herunder Annebeth Hoffmann og hendes mand, og det gør projektet ekstra sjovt, mener de. Det var dog ikke svært at få de andre lodsejere overtalt til at stille deres områder til rådighed til naturprojektet. 

Projektet er ikke gået i gang endnu, da der skal styr på de sidste detaljer inden tiltagene kan foretages, men når det gør, forventes det at kunne skabe et levested til uddøende plante- og insektarter, som er afhængige af lysåben natur uden skyggende træer.

Viser, at det enkelte individ kan gøre en forskel

På Røsnæs er David Katznelsons naturprojekt allerede i fuld gang. Det har det faktisk været i omkring et år. Her har naturen fået ro til at slå rod og vokse vildt, og der har også været foretaget en måling af dyrelivet og biodiversiteten på området.

For David Katznelson har støtten fra Naturfonden gjort det muligt for alvor at føre projektet ud i livet. Han synes dog også, støtten fører noget andet vigtigt med sig.

- Udover det økonomiske aspekt, som jeg selvfølgelig er dybt taknemmelig for, så handler det for mig også om, at det her samarbejde er en form for blåstempling, der viser, at det her projekt er værd at føre ud i livet, og at det er værd at gøre noget for naturen som enkeltindivid, forklarer han.

Læs også
Dovne haveejere er favoritter til førstepladsen i ny konkurrence
Læs også
Dovne haveejere er favoritter til førstepladsen i ny konkurrence

Filmfotografen håber samtidig på, at hans naturprojekt ikke kun vokser på hans 13 hektarer på Røsnæs, men at det også kan sætte frø og få tanker til at gro hos andre.

- Jeg vil gerne vise vejen frem for andre, der kunne have samme interesse og sige, at det godt kan lade sig gøre at hjælpe biodiversiteten som enkeltindivid og give noget jord tilbage til naturen, fortæller David Katznelson.

Men udover at inspirere andre til også at give noget jord tilbage til naturen, håber David Katznelson også at få grønne tanker til at vokse hos nogle med lidt mere magt.

- Jeg håber virkelig, at det vil give kommunalpolitikerne i Kalundborg Kommune et "wake up call" om, at klima og biodiversitet skal højere op på deres agenda, siger David Katznelson.


Nyhedsoverblik