Orkester spiller sammen hver for sig - lyt med hjemmefra

Coronavirus har sendt Ensemble Storstrøms otte musikere hjem. Men det afholder dem ikke fra at spille sammen.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Coronakrise og nedlukning af Danmark har store konsekvenser for vores kulturliv og for alle de mennesker, der normalt bidrager til, at vi andre kan nyde musik, film, teater og dans.

Ensemble Storstrøm havde en lang række koncerter, som skulle have været afviklet i foråret og sommeren.

quote Det er en lidt anden måde at arbejde på, end vi plejer, men det har nu også været meget sjovt at prøve

Sven Melby, musiker i Ensemble Storstrøm

- Coronakrisen har betydet, at alle de koncerter, vi skulle have holdt, er blevet aflyst frem til den 10. maj. Det er fordi, man forventer, at der kommer flere publikummer, end der må være i sådan et lokale. Ud over koncerter for offentligheden har vi også måtte aflyse en del koncerter for børn, siger Svend Melby, som spiller på forskellige fløjteinstrumenter.

Han har været med i orkestret, som blev oprettet i 1991. Til daglig bor han i Nykøbing Falster.

- Men heldigvis er de fleste koncerter og projekter blevet udskudt, men de er ikke blevet aflyst.

Laver musikvideoer sammen på en anderledes måde

I Ensemble Storstrøm er der fastansat otte musikere: tre træblæsere, tre strygere samt musikere, der spiller harpe og klaver.

Alle de planlagte koncerter er blevet udskudt, og det betyder, at orkesterets musikere alle er sendt hjem, ligesom mange andre ansatte i regionen.

- Ensemblets musikere skal arbejde hjemmefra, og det er jo lidt svært, når man spiller sammen til daglig. En af de ting, vi har fundet ud af, vi kunne gøre, er at lave nogle små videoer, som vi kunne sende til vores publikum og ligge på YouTube, hvor vi forsøger at spille sammen, selvom vi ikke er i samme lokale, siger Svend Melby.

Artiklen fortsætter efter videoen:

Musikvideoerne er optaget på musikernes hjemadresser i Nykøbing Falser, København og Stockholm og efterfølgende samlet til én video.

- De her videoer har vi lavet på den måde, at en musiker indspiller sin stemme først, og så er den videofil blevet sendt rundt til de andre, og så har man indspillet hver sin stemme oveni det, og til sidst er der så en af os, der har redigeret det og sat det hele sammen til én video.

- Det er en lidt anden måde at arbejde på, end vi plejer, men det har nu også været meget sjovt at prøve at udforske nogle nye muligheder.

Indtægter fra billetter er forsvundet

Men derudover går hverdagen videre med flere af de samme opgaver, som de varetog inden coronakrisens udbrud.

quote Man agerer musikalsk i forhold til hinanden, og hele det aspekt mangler

Sven Melby, musiker i Ensemble Storstrøm

- Vi laver en del administrativt arbejde, som man kan lave hjemmefra, og ligesom mange andre arbejdspladser holder vi også online møder og udveksler idéer og arbejdsopgaver, siger Sven Melby.

Og heldigvis klarer musikerne sig nogenlunde sammenlignet med så mange andre i branchen.

- Ensemble Storstrøm er en offentlig kulturinstitution, der primært lever af offentlige driftsmidler, og dem får vi heldigvis stadigvæk. Men den del, der vedrører billetindtægter, det klarer vi os uden.  

Kan ikke længere agerer musikalsk i forhold til hinanden

Der er også visse ting, som ikke ændrer sig, når man arbejder som musiker.

- Som musiker skal man holde sin form ved lige, og vi holder fast i vores forberedelsestid. Vi skal jo gerne kunne spille på samme niveau som før krisen, når vi forhåbentlig snart kommer tilbage igen, siger Sven Melby.

- Vi er kun otte musikere i ensemblet, så når vi spiller sammen, har vi kontakt med hinanden. Man agerer musikalsk i forhold til hinanden, og hele det aspekt mangler. Derfor kan vi heller ikke opnå en kunstnerisk kvalitet, som vi er helt tilfredse med.