Ordning med gratis færger skudt i gang - disse øer kan du besøge kvit og frit

Torsdag blev sommerpakkens ordning med gratis færger til gående, cyklende og handicappede skudt i gang - men nogle venter med at skyde ordningen i gang.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Gratis færger til gående, cyklende og handicappede blev en kæmpe publikumsmagnet i sommeren 2020. Så stor, at nogle færgeselskaber havde svært ved at følge med efterspørgslen.

Torsdag kommer ordningen tilbage - men nu er det gjort op til færgeselskaberne at afgøre, om det skal gælde fra 1. juli som sidste år - og om det skal gælde alle afgange.

Tilbuddet om gratis færger for gående, cyklende og handicappede gælder allerede nu på færgerne til Fejø, Askø, Femø og Orø.

På Omø og Agersø gælder tilbuddet fra den 19. juli. 

Venter til efter ferien

Passagerer til Sejerø og Nekselø kommer dog til at vente lidt længere på gratis færgeafgange.

Efter en indstilling fra ø-udvalget på de to øer har færgeselskabet nemlig valgt, at ordningen først skal skydes i gang fra den 6. august.

- Vi ser normalt, at når skolernes sommerferie slutter, så stopper højsæsonen også for øernes erhvervsliv. Så vi håber, at vi på denne måde kan forlænge sæsonen, og gøre det lidt mere attraktivt for erhvervslivet på øerne. Det gælder især for de turisterhverv, vi har derovre, siger Rune Karstoft Nilsson, der er overfartsleder på Sejerøbugtens færger.

Rune Karstoft Nilsson, overfartsleder.
Rune Karstoft Nilsson, overfartsleder. Foto: Anders Garde - TV2 ØST

Han forklarer, at beslutningen også bygger på erfaringen fra sidste år.

- 2020 blev et rekordår. Der kom rigtig mange over. Vi så også, at det var svært at følge med det store opsving i passagerer. Så øerne har ment, at det var bedre at trække sæsonen ind i august, så de ikke kun fik en stor peak-periode i juli, siger han. 

Ordningen gælder frem til den 6. september på de to øer.

Færgeselskabet valgte at følge indstillingen fra Ø-udvalget - men Rune Karstoft Nilsson er også godt tilfreds med beslutningen.

En færge ankommer til Havnsø.
En færge ankommer til Havnsø. Foto: Anders Garde - TV2 ØST

- Som færgeselskab synes vi også, at det er en god ide. Vi har altid haft mange med i juli måned - og vi vil meget gerne trække nogle flere med over udenfor højsæsonen, siger han.


Også færgerne Spodsbjerg-Tårs, Odden-Aarhus og Kalundborg-Ballen, der alle sejler fra vores område, er med i ordningen, der på bestemte afgange kan sikre gående, cyklende og handicappede en gratis færgebillet.

Du kan finde en oversigt over perioderne med gratis færgetransport på Trafikstyrelsens hjemmeside.

Fakta: Disse danske færgeforbindeler er med i ordningen i år