Landdistrikter higer efter turister - men hjælpen skal især gå til storbyerne

Der skal sparkes gang i turismen - især i storbyen, lyder det i regeringens nye sommerpakke. Det møder modstand fra flere sider.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

En sommer- og erhvervspakke til 1,65 milliarder kroner. Det er, hvad et bredt politisk flertal onsdag morgen er blevet enige om.

295 millioner af dem skal gå til at få gang i turisme-hjulene, og det er netop turister, Ole Beck lever af. Især de tyske af dem skæpper godt i kassen, når de besøger hans café og isbutik i Marielyst. Det gør de bare ikke lige nu.

- Der er ikke rigtig nogen turister på gaden i øjeblikket. Vi mangler alle vores tyskere, forklarer Ole Beck.

De manglende turister risikerer at gøre ondt på Ole Beck og mange andre erhvervsdrivende i landområderne. Men når de mange turisme-millioner ruller ud, er det dog først og fremmest ikke for at hjælpe folk som Ole Beck.

Artiklen fortsætter under billedet.

De tyske turister mangler i Marielyst, og Ole Beck frygter, at de aldrig kommer dette år.
De tyske turister mangler i Marielyst, og Ole Beck frygter, at de aldrig kommer dette år. Foto: Lars Andersen - TV2 ØST

Af den politiske aftale fremgår det, at det er med et særligt fokus på de større byer i Danmark og altså ikke i landområderne. Det vækker utilfredshed hos blandt andet Destination SydkystDanmark, som er et turismesamarbejde, der dækker Sydsjælland og Møn. 

- Man mangler fokus på den danske kyst- og naturturisme. I 14 måneder har vi været i undtagelsestilstand, og vi er hårdt ramt, så jeg forstår ikke, hvorfor vi ikke skal tilgodeses i den her hjælpepakke, lyder det fra Martin HH. Bender, der er direktør i SydkystDanmark.  

Også hos Feriehusudlejernes Brancheforening bliver sommerpakken mødt af skepsis.

Her frygter man, at politikernes prioritering kan få store konsekvenser.

- Hvis ikke der kommer turister og en hjælpende hånd, så kommer der konkurser, siger Carlos Villaro Lassen, der er direktør for Feriehusudlejernes Brancheforening.

- Man skævvrider Danmark. Man går jo ind politisk og piller ved folks præferencer.

Det er regeringen, Venstre, Dansk Folkeparti, Socialistisk Folkeparti, Radikale Venstre, Enhedslisten og Det Konservative Folkeparti, der er blevet enige om pakken. 

Artiklen fortsætter under billedet.

Kasper Roug (S), der er medlem af Folketingets udvalg for Landdistrikter og Øer mener, at kritikerne af sommerpakkerne bør slå koldt vand i blodet. Arkivfoto.
Kasper Roug (S), der er medlem af Folketingets udvalg for Landdistrikter og Øer mener, at kritikerne af sommerpakkerne bør slå koldt vand i blodet. Arkivfoto. Foto: TV2 ØST

Socialdemokraten Kasper Roug, der er medlem af Folketingets udvalg for Landdistrikter og Øer og næstformand i Erhvervsudvalget, mener ikke, at den skævvrider Danmark.

- Jeg synes, at man skal slå lidt koldt vand i blodet, for det er jo en rammeaftale, så den skal forhandles i forhold til, hvordan den skal udmøntes, lyder det fra politikeren.

- Vi er forpligtiget som regering til at kigge på, hvordan vi hjælper oplevelsesøkonomien som helhed. Der har vi konkluderet, at oplevelsesøkonomien i storbyerne er hårdere ramt, end den er ude ved specielt sommerhusene. 

Sådan er pengene fordelt

  • 295 millioner kroner målrettet en kickstart af turismeerhvervet i Danmark.
  • En ramme på 110 millioner kroner til billigere indenrigstransport i sommerperioden.
  • Der skal tages initiativer, som gør indenrigsrejser i sommerperioden mere attraktive, hvilket skal stimulere rejseaktiviteten. Som det var tilfældet i 2020.
  • En ramme på 330 millioner kroner til tiltag målrettet kulturområdet.
  • Kultur-, idræts- og foreningslivet skal understøttes. Herunder skal der skabes gode kulturoplevelser og sommerarrangementer for blandt andre børn og unge.
  • En ramme til sårbare, mennesker med handicap, børn, unge og ældres trivsel på 165 millioner kroner.
  • En ramme til særligt udsatte sektorer på 400 millioner kroner.
  • Det kan blandt andet omfatte messer, konferencer, luftfart, rejsebranchen og hoteller.
  • Partierne bag "Aftale om udbetaling af resterende indefrosne feriemidler, eksportpakke og reserve til forlængelse af hjælpepakker" forhandler udmøntningen af reserver på 155 millioner kroner i 2021 samt 75 millioner kroner årligt i 2022-2023 til at styrke dansk eksport.


Kilde: Finansministeriet.

Partifællen, Lennart Damsbo-Andersen, der er medlem af udvalget for Landdistrikter og Øer og formand for udvalget for Småøer, mener heller ikke, at kystbyerne og den øvrige del af landet bliver glemt i pakken.

- Nu bor jeg jo selv på landet, og der er jo en grund til, at der bliver fokuseret på storbyerne. Det er nødvendigt, at man får kigget på nogle initiativer i forhold til hotel- og restaurationsbranchen og oplevelsesindustrien.

- Alternativet er jo at fortsætte med hjælpepakker, hvor vi bare betaler løn og omkostninger. Der tror jeg, at det er bedre, at vi arbejder hen mod normalisering, at de oplever, at de kan drive deres virksomheder. 

Frygter at turisterne kun søger mod storbyerne og udlandet

Den 14. maj ændrede udenrigsministeriet sine rejsevejledninger. Det betyder, at en række regioner i Spanien og Portugal og Malta nu skifter fra orange til gul farve og dermed vurderes som lavrisikoområder at rejse til. Derved undgår man som dansk turist isolation, når man igen lander i Danmark.

Det får dog den danske turismebranchen til at frygte, at danskerne vil holde ferie i udlandet, alt imens turister fra udlandet ikke kan blive lukket ind i Danmark.

- Med det vi kigger ind i nu, så bliver det en sommer med aflysninger og manglende bookinger til sommer og hen i efteråret og sensommeren, lyder det fra Martin HH. Bender fra Destination Sydkystdanmark.

Den bekymring mener Lennart Damsbo-Andersen er unødvendig. 

Sommerpakken indeholder nemlig også 110 millioner kroner, der skal bruges til billigere indenrigstransport i sommerperioden. 

Læs også
Ny aftale om sommerpakke - millioner til turismeerhverv og kulturliv
Læs også
Ny aftale om sommerpakke - millioner til turismeerhverv og kulturliv

Sidste år var det også muligt at rejse billigere rundt i landet – et tilbud som mange benyttede sig af. Derfor er han overbevist om, at turisterne også denne sommer vil holde sommerferie i kyst- og ø-områderne.

- Sidste år gik det fortrinligt i vores område. Det er okay, de er bekymrede. Det skal de være, men jeg deler ikke den bekymring, lyder det fra Lennart Damsbo-Andersen.

Om den endelige aftale kommer til at ligne den fra sidste sommer vides endnu ikke. Den del skal også forhandles på plads.  

Artiklen fortsætter under billedet.

Lennart Damsbo-Andersen (S) er formand for udvalget for småøer på Christiansborg. Han er ikke så bekymret for aflysninger af eksempelvis sommerhuse den kommende tid.
Lennart Damsbo-Andersen (S) er formand for udvalget for småøer på Christiansborg. Han er ikke så bekymret for aflysninger af eksempelvis sommerhuse den kommende tid. Foto: TV2 ØST

Ønsker de tyske turister over grænsen

Det er især tyskerne, der udgør en stor del af turismen her i landsdelen. Som rejserestriktionerne er nu, skal tyske turister i isolation ved ankomst til Danmark – kun borgere fra Slesvig-Holsten må komme ind uden.

Spørger man SydkystDanmark ligger tyske turister højere på ønskelisten end et økonomisk boost i form af en sommerpakke.

- Luk nu op for grænsen til vores tyske gæster, som har et rent pas og som har booket sommerhus i en uge. Det, vi hører, er at det er uoverskueligt på grund af isolationen, siger Martin HH. Bender.  

quote Man skævvrider Danmark. Man går jo ind politisk og piller ved folks præferencer.

Carlos Villaro Lassen, direktør for Feriehusudlejernes Brancheforening

Hvornår det igen bliver muligt for alle tyske turister at booke sommerhus afhænger af pandemiens udvikling.

- Det er der ikke nogen pakker, der kan regulere på. Det afhænger af smittetallene og vaccinationer, og vi er nødt til at se på udviklingen og restriktionerne. Hvis landene kan holde styr på smitte og vaccination, så vil vi se, at flytrafikken bliver større over sommeren. Grænserne bliver ikke holdt lukkede længere tid end højest nødvendigt, siger Lennart Damsbo-Andersen.

- Den dag, vi mener, risikoen er lav nok, der åbner vi op for tyske turister også, lyder det fra Kasper Roug.


Nyhedsoverblik