Øjenlæge advarer mod julegave - børn kan miste synet

Tre børn fra Falster er kommet til skade under leg med laserpenne. Det får nu en øjenlæge til at slå alarm.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

En farlig dille blandt børn lader til at have spredt sig på Falster.

Inden for de seneste to uger har øjenlæge Marina Gancho på Slotsbryggen i Nykøbing Falster nemlig behandlet tre børn i 12-13-årsalderen, som har leget med laserpenne og er blevet lyst i øjnene.

quote En af dem får varige skader

Pernille Holm, ansat øjenlæge hos Marina Gancho

Det skriver Lolland-Falsters Folketidende.

- Først bliver de blinde, så ser de sorte ringe, og en af dem får varige skader, fortæller Pernille Holm, der er ansat hos Marina Gancho, til avisen.

Pernille Holm oplyser desuden, at laserpennene er købt i Danmark. Hun frygter, at de kan blive et julegavehit, og derfor opfordrer hun nu forældre til at være opmærksomme.

Forening advarer

Øjenforeningen har tidligere advaret mod laserpenne, efter øjenafdelingen på Rigshospitalet i Glostrup har haft tilfælde, hvor unge har mistet synet på det ene øje, fordi de har rettet laserpennene mod eget øje.

Laserpennene, der kan købes forholdsvis billigt over nettet, er ifølge Øjenforeningen ikke altid forsynet med pålidelige deklarationer eller advarsel mod uforsigtig anvendelse.

De fleste skader er ubehagelige, men fører dog ifølge Øjenforeningen sjældent til vedvarende synstab.

Det drejer sig for eksempel om fremmedlegemer i øjet, overfladiske rifter på hornhinden og forbigående forbrændinger af hornhindens gennemsigtige hudlag. Hornhindeskader af denne karakter heler sædvanligvis op inden for få døgn.