Nyt kvalitetsmærke til badestrande vinder frem - sådan ser det ud 

Et nyt alternativt bademærke vinder frem langs strandene i vores område. Flaget skal være et supplement til det kendte blå badeflag. 

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Sommer, sol og saltvand.  

Sådan lyder ønskesedlen nok lige nu for rigtig mange corona-kulrede danskere, der trænger til at kunne slappe af med svømmeture og solbadning. 

Nu er Friluftsrådet klar med årets liste over strande og havne, der udstyres med et blåt flag. Og der er i år også stor fremgang i det nye mærke, der har fået navnet Badepunkt. 

- Selvom baggrunden er alvorlig, så kan vi godt glæde os over, at en sommer uden så mange udlandsferier kan give rigtig mange danskere lejlighed til at opleve alle de skønne badesteder, som Danmark har at byde på. Blå Flag og Badepunkt er mærkningsordninger der fortæller dig, at her er en strand, hvor badevandskvaliteten er i orden. Og forhåbentlig vil sommerens vejr tillade, at vi alle sammen kommer ud og udnytter det til at få masser af badeferie-oplevelser i Danmark, siger Jan Ejlsted, der er direktør i Friluftsrådet i en pressemeddelelse.  

Stor stigning i badepunkter

Alt i alt er der i Region Sjælland 31 blå flag i år. Dertil kommer de 12 badepunkter og tre havne med blåt flag. 

Flest er der i Lolland Kommune, hvor 11 strande udstyres med blå flag. 

Artiklen fortsætter under billedet.

Sådan ser badepunkts-flaget ud. Det bliver stadig mere almindeligt i vores område.
Sådan ser badepunkts-flaget ud. Det bliver stadig mere almindeligt i vores område.
Foto: Friluftsrådet

Alt i alt er der 174 strande med blåt flag i Danmark i 2020. Dertil kommer 18 havne med blåt flag og 39 strande med badepunkt-flag. 

I år er mange strande i vores område skiftet til det nye Badepunkt-flag. Tanken med flaget er ikke at signalere hvide sandstrande, men i stedet mere naturlige strande, hvor der også kan være mere simple faciliteter i forhold til det klassiske blå flag. Selvom strandene gerne må være mere simple, så skal de stadig leve op til de samme krav til rent badevand og badesikkerhed, som strande med de blå flag.  

I vores område ligger Lolland Kommune i top med 11 steder med Blå Flag.
I vores område ligger Lolland Kommune i top med 11 steder med Blå Flag.
Foto: Friluftsrådet

- Badepunkt-flaget passer rigtig godt til de strande, vi har i Kalundborg Kommune. Det er ofte naturstrande med simple faciliteter, hvor de besøgene kan komme og få en unik naturoplevelse i fred og ro. Samtidig er det vigtigste for os, at kravene til vandkvalitet er fuldstændig ens i Blå Flag- og Badepunktsordningerne. Begge flag signalerer, at vandet er så rent, at du kunne drikke det. Så Badepunkt-flaget er også en anerkendelse af vores strande som rigtig gode badestrande, fortæller Bente Høffner, sagsbehandler i Vej og park i Kalundborg Kommune.  

Du kan også bade nu

Også tre strande i søer i Sorø Kommune er blevet certificeret med badepunkt-ordningen. 

Badesæsonen indledes officielt den 1. juli - men flagene ventes opsat allerede fra omkring den 5. juni. 

Skulle du have lyst til at tyvstarte sæsonen, så er det også muligt. Det er dog en god ide at huske håndklæder og masser af varmt tøj, til når man kommer op igen. Onsdag var vandtemperaturen ifølge DMI på omkring 11 grader på den østlige side af vores område - og omkring 14 grader på den vestlige.