Nyt døgntilbud: Dyre læger har kun få patienter om natten

Siden oktober har der været en læge på skadeklinikken i både Næstved og Roskilde om natten. Men der kommer kun meget få patienter.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Det er midt på formiddagen, og den ene patient afløser den anden i konsultationsværelserne på skadeklinikken i Næstved. En af patienterne, Rolf Hansen fra Ørslev ved Vordingborg, kommer ind med en ærtepose om hånden. Den er hævet og blå. 

quote Om natten kommer der kun meget få, så er venteværelset tomt, og vi kan lægge os til at sove.

Haidar Karim Abd-El Reda, 1. reservelæge, Næstved Skadeklinik

- Jeg gled og tog fra med hånden. Ikke smart, når man er musiker og spiller guitar, fortæller han.

Trafikken ud og ind af konsultationen ser helt anderledes ud om natten. 

- Om natten kommer der kun meget få, så er venteværelset tomt, og vi kan lægge os til at sove. Men vi skal selvfølgelig være til rådighed, fortæller Haidar Karim Abd-El Reda, der er 1. reservelæge og netop mødt ind på en 24-timers vagt. 

Artiklen fortsætter under billedet. 

Haidar Karim Abd-El Reda er 1. reservelæge og netop mødt ind på en 24-timers vagt på Næstved Skadeklinik.  
Haidar Karim Abd-El Reda er 1. reservelæge og netop mødt ind på en 24-timers vagt på Næstved Skadeklinik.   Foto: Line Strand - TV2 ØST

- I weekenden kan der være lidt mere travlt om natten, når der er folk i byen, og de er berusede. Politiet kommer også indimellem og vil have taget en blodprøve på en spritbilist, fortæller han. 

Det er altså kun få borgere, der benytter et nyt tilbud på skadeklinikkerne i Roskilde og Næstved i nattetimerne. Siden den 1. oktober sidste år har borgerne i de to største byer i Region Sjælland nemlig haft den service, at der er en læge på vagt på skadeklinikkken om natten, udover den behandlersygeplejerske, der var i forvejen.

En tosset beslutning

Men en opgørelse over de første fire måneder med den nye ordning viser, at lægerne ikke har noget at lave om natten, fordi der kun kommer meget få patienter, og det kommer ikke bag på formanden for regionsrådets radikale gruppe: 

- Jeg har lige fra dag ét været imod det her. Det kom som valgflæsk i valgkampen. Det er ikke ansvarlig politik, og nu ligger der så nogle tal, der understøtter, at det var en tosset beslutning og ren symbolpolitik, siger Anne Møller Ronex (R), der er medlem af regionsrådet. 

Skadeklinikkernes bemanding er udvidet med en læge i tidsrummet fra 22 om aftenen til klokken 12 om dagen.

I de fire måneder, ordningen har eksisteret, er der i gennemsnit på en typisk nat kommet mellem en og to patienter fra midnat til klokken otte om morgenen. Til sammenligning kommer der på skadeklinikkernes travleste tidspunkt midt på dagen i gennemsnit tre patienter igennem i timen.

Artiklen fortsætter under billedet. 

Det giver en tryghed i forhold til mine børn, hvis de kommer til skade, at der altid er en læge til rådighed, mener Rolf Hansen fra Vordingborg. 
Det giver en tryghed i forhold til mine børn, hvis de kommer til skade, at der altid er en læge til rådighed, mener Rolf Hansen fra Vordingborg.  Foto: Line Strand - TV2 ØST

Om baggrunden for at indføre den udvidede lægebemanding fra 22 om aftenen til klokken 12 om dagen, fortæller Annemarie Knigge (S), der er formand for Udvalget for Sygehusenes behandlingstilbud i Region Sjælland.

quote Hvordan kan vi se os selv i øjnene, der er åbenbart nogle borgere, der har brug for mere tryghed end andre?

Anne Møller Ronex (R), regionsrådsmedlem, Region Sjælland

- Det var en overvejelse om, at når man ikke længere har et akutsygehus i de to største byer, så mener vi, at der er et behov, og det viser tallene sådan set også. Så kan du sige, jamen, der kommer ikke så mange om natten, men det gør der heller ikke på regionens øvrige skadestuer, fordi heldigvis så ligger borgerne som regel og sover, siger hun og uddyber:

- Hele vores sygehusvæsen står jo klar 24/7, 365 dage om året, for at være parat, hvis borgerne har behov, og det er jo altid en afvejning. Vi kan jo ikke have en læge stående på hvert gadehjørne, så vi skal jo altid overveje, hvor vi får mest sundhed for vores penge, det er klart, siger hun.

Artiklen fortsætter under billedet. 

- Det er ikke overraskende, at der ikke kommer så mange om natten. Præcis, hvor smertegrænsen er, det kan jeg ikke svare dig på, siger Annemarie Knigge (S). 
- Det er ikke overraskende, at der ikke kommer så mange om natten. Præcis, hvor smertegrænsen er, det kan jeg ikke svare dig på, siger Annemarie Knigge (S).  Foto: Tina Mortensen - TV2 ØST

På skadeklinikken i Næstved bliver Rolf Hansen sendt over til røntgenafdelingen. I mellemtiden undersøger Haidar Karim Abd-El Reda en ny patient, der bliver lagt ned på briksen. Det er Bo Sander Petersen fra Appenæs ved Næstved. Hans øje er rødt og løber i vand. 

- Jeg ved ikke, hvad der er sket. Jeg troede, at jeg kunne sove det væk, men da jeg vågende, var det rødt og hævet. 

Efter at Haidar Karim Abd-El Reda har undersøgt øjet nøje, bliver han med det samme sendt op på øjenafdelingen, fordi der sidder et fremmedlegeme i det, som skal fjernes. 

Ikke lighed

Initiativet med den udvidede døgnbemanding med læger er en del af konstitueringsaftalen efter regionsrådsvalget i 2017. Da regionsrådspolitikerne i august 2019 tog den endelige beslutning om, at skadestuerne skulle bemandes med læger om natten, var argumentet at skabe tryghed for borgerne i de to største byer i regionen. Men de radikale medlemmer i regionsrådet ser ingen grund til, at Roskilde og Næstved får bedre forhold end andre steder i regionen.

- Hvordan kan vi se os selv i øjnene, der er åbenbart nogle borgere, der har brug for mere tryghed end andre, hvad med borgerne i Ringsted, i Faxe, Nakskov og Nykøbing Sjælland? De har stadigvæk også langt til en akut skadestue, så det her er ikke lighed i sundhed, siger Anne Møller Ronex.

Artiklen fortsætter under billedet. 

- Nu ligger der så nogle tal, der understøtter, at det var en tosset beslutning og ren symbolpolitik, siger Anne Møller Ronex (R), der er regionsrådsmedlem i Region Sjælland.
- Nu ligger der så nogle tal, der understøtter, at det var en tosset beslutning og ren symbolpolitik, siger Anne Møller Ronex (R), der er regionsrådsmedlem i Region Sjælland. Foto: Line Strand - TV2 ØST

Politikerne var advaret af administrationen, der i sagsfremstillingen til regionsrådsmødet i august 2019 vurderede, at der ville komme mellem to og fire patienter om formiddagen mellem klokken otte og 12, og mellem en og tre patienter om aftenen mellem 22 og frem til klokken 8.

Se her, hvor mange patienter, der kommer i den nye udvidede døgnbemanding med læger: 

Artiklen fortsætter under grafikken.

- Nu er det ikke overraskende, at der ikke kommer så mange om natten. Men selvfølgelig skal der ikke være ingenting at lave, det er klart. Det er en afvejning og præcis, hvor smertegrænsen er, det kan jeg ikke svare dig på, siger Annemarie Knigge.

Skadeklinikkerne i Næstved og Roskilde kan tage sig af de mest almindelige skader. Men hvis der opstår livsfare, alvorlig akut skade eller sygdom, bliver patienten kørt til et af regionens akutsygehuse i Slagelse, Nykøbing Falster, Holbæk eller Køge. Det er derfor umiddelbart svært at sammenligne antallet af de patienter, man modtager der. I det tidsrum fra klokken 22-12, hvor man i Næstved og Roskilde har udvidet med lægedækning modtager akutsygehusene i gennemsnit 48 patienter. 

Artiklen fortsætter under billedet. 

Region Sjællands egne sygehuse kan ikke selv stille med de læger, der skal bruges. De bliver derfor hyret via et vikarbureau. Det koster regionen 895 kroner i timen.
Region Sjællands egne sygehuse kan ikke selv stille med de læger, der skal bruges. De bliver derfor hyret via et vikarbureau. Det koster regionen 895 kroner i timen. Foto: Frederik Thorup - TV2 ØST

Størstedelen af de læger, der dækker vagterne i den udvidede lægedækning på skadeklinikkerne i Næstved og Roskilde, hyres via vikarbureauet Ortoflex. Det koster regionen 895 kroner i timen.

Udgiften for den udvidede lægebemanding på hver skadestue er 4,6 millioner kroner om året, i alt altså 9,2 millioner kroner.

- I øjeblikket har vi desværre ikke kunnet rekruttere læger fra vores eget system til at passe den her tjans, og det betyder, at vi bruger lægekonsulenter. Det er relativt dyrt. Vores ønske er på sigt, at det er en opgave, der kan passes af læger, som i øvrigt er ansat på vores sygehuse, siger Annemarie Knigge.

En afvejning

Alligevel mener udvalgsformanden, at udgiften er pengene værd, fordi tryghed ikke kan gøres op i penge.

- Man kan altid diskutere, hvor store og hvor dybe behov, vi skal dække. Vi kan ikke komme med en læge eller en lægehelikopter på hvert gadehjørne. Det er en afvejning af, hvilket legitimt behov, og hvilke forventninger borgerne har til vores sundhedsvæsen, og så skal vi som politikere finde ud af, hvad der er råd til, og hvad der er mening i. Det synes jeg egentlig ikke, at de her tal giver grund til at sige, at der ikke er behov, siger hun.

Artiklen fortsætter under billedet. 

- Det er svære valg, som man ikke kan sætte to streger under, vi har ikke et mål for, hvad tryghed må koste, siger professor i Sundhedsøkonomi, Jakob Kjellberg fra VIVE.
- Det er svære valg, som man ikke kan sætte to streger under, vi har ikke et mål for, hvad tryghed må koste, siger professor i Sundhedsøkonomi, Jakob Kjellberg fra VIVE. Foto: Tina Mortensen - TV2 ØST

Det er netop trygheden, der bliver lagt vægt på hos de patienter på skadeklinikken, der denne formiddag er til konsultation.  

- Det er trygt at vide, at der er en læge om natten, hvis man kommer til skade. Jeg har en datter på 14 år, hvis der sker noget med hende, er det rart at vide, at man ikke skal køre så langt. I forhold til hvor mange mennesker, der bor i Roskilde og Næstved, så synes jeg ikke, det virker voldsomt med ni millioner, siger Bo Sander Pedersen.   

- Det giver en tryghed i forhold til mine børn at vide, at hvis de kommer til skade, så er der altid en læge til rådighed. Selvfølgelig skal man bruge pengene på det, siger Rolf Hansen, der nu er tilbage fra røntgen.

Efter at Haidar Karim Abd-El Reda har vurderet røntgenbillederne, får Rolf Hansen at vide, at han har brækket håndleddet og skal opereres hurtigtst muligt. Haidar Karim Abd-El Reda fortæller ham roligt om, hvordan operationen skal foregå.

 

vagtlaeger.transfer.jpg
Læs også
Lukningstruede lægevagter får lov at fortsætte
vagtlaeger.transfer.jpg
Læs også
Lukningstruede lægevagter får lov at fortsætte

Ifølge Professor i Sundhedsøkonomi, Jakob Kjellberg fra VIVE, Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd, rammer sagen lige ned i en diskussion om prioritering.

- Det er svære valg, som man ikke kan sætte to streger under, for vi har ikke et mål for, hvad tryghed må koste, siger Jakob Kjellberg.

- Man kan sagtens diskutere, om det her er den måde, man får absolut mest sundhed målt, som vi traditionelt måler sundhed på. Det kan man da bestemt diskutere, og hvis det er det, man lægger som kriterie, så kan man sige, at det var da godt nok en dyr måde at gøre det på. Men man må bare også have åbne øjne overfor, at man godt kan sige, at vi synes faktisk, at det er det værd alligevel, siger Jakob Kjellberg.

Artiklen fortsætter under billedet. 

Bo Sander Pedersen fra Appenæs ved Næstved er glad for, at der er en læge til stede på skadeklinikken om natten. Det er trygt, hvis der sker hans datter noget. 
Bo Sander Pedersen fra Appenæs ved Næstved er glad for, at der er en læge til stede på skadeklinikken om natten. Det er trygt, hvis der sker hans datter noget.  Foto: Line Strand - TV2 ØST

Det er meningen, at ordningen skal køre som et pilotprojekt i to år, og Udvalget for Sygehusenes behandlingstilbud vil følge tallene nøje.

- Vi vil følge det, og det her er jo ikke uforudset, det passer meget godt med det oplæg, vi fik, da vi besluttede det her som en del af budgettet, så jeg kan ikke rigtig se, hvorfor vi ikke skulle følge det til dørs. Men det er klart, hvis der slet ikke kom nogen, så var sagen en anden, siger Annemarie Knigge, der også understreger, at tilbuddet endnu er så nyt, at der stadig kan være borgere, der ikke kender det og derfor ikke benytter det.

Anne Møller Ronex mener dog sagtens, at man allerede nu kan tage tallene op til en drøftelse: 

- Vores udgifter er store, vi er nødt til at prioritere. Her bruger vi penge på noget, der er symbolpolitik. Jeg vil appelere til de andre partier, om ikke vi skal prøve at kigge på det her og grave lidt i vores politiske samvittighed. Hvor længe kan vi bære det her i forhold til alle borgerne i Region Sjælland? Det her handler om, at vi øger uligheden, siger hun.  


Nyhedsoverblik