Nye coronarestriktioner vækker blandede følelser

Butikker, handlende og resten af Danmark forbereder sig på flere restriktioner.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Coronasmitten stiger, og regeringen er nu klar med yderligere restriktioner. Det kom frem på et pressemøde i Sundhedsministeriet i eftermiddag. 

Såfremt Folketingets epidemiudvalg godkender det, er meldingen, at der allerede fra på mandag skal fremvises coronapas på statslige arbejdspladser, videregående uddannelser, ungdoms- og voksenuddannelser.

Derudover får mundbindet et comeback. Det skal bruges i de liberale serviceerhverv, i sundhedssektoren, i kollektiv trafik og i supermarkeder og storcentre.

20211124-160258-L-1920x1279we
Læs også
Få overblikket: Disse nye restriktioner kan være på vej
20211124-160258-L-1920x1279we
Læs også
Få overblikket: Disse nye restriktioner kan være på vej

Næstved Storcenter er et af de steder, hvor både kunder og ansatte igen skal vænne sig til at hive mundbind eller visir op, inden de går ind. 

I tøjbutikken Nielsen’s, der ligger i centret, synes butikchef Lone Lyk, at det er fint med en genindførelse af mundbindet.

- Jeg har den indstilling, at hvis det er det, der skal til for, at vi kan få samfundet til at køre nogenlunde normalt, så er jeg villig til det, siger Lone Lyk og fortsætter:

- Alting er jo irriterende, hvis man havde håbet på, at det var slut. Men jeg har også bare den indstilling, at det er en vanesag. Folk kan føle sig trygge, når de kommer herind, og jeg kan føle mig tryg, når jeg går ud blandt mennesker.

Hos tøjbutikken Nielsen's tager butikschefen gerne mundbind eller visir på igen.
Hos tøjbutikken Nielsen's tager butikschefen gerne mundbind eller visir på igen. Foto: Thomas Nielsen - TV2 ØST

Håber kunderne fortsætter med at komme

Hun håber, at mundbindene også kan give kunderne en tryghed, så flere af dem, der ikke havde lyst eller var bange før, får lyst til at besøge centrene. Hun frygter i hvert fald ikke for, at de nye restriktioner kommer til at gå udover salget.

- Sidste gang vi skulle bruge mundbind, kunne vi godt mærke, at folk måske holdt sig lidt væk i begyndelsen. Men nu har vi prøvet det før, og til sidst mærkede vi det ikke sidste gang, så jeg tror ikke, det kommer til at gå udover noget, siger Lone Lyk.

quote Folk kan føle sig trygge, når de kommer herind, og jeg kan føle mig tryg, når jeg går ud blandt mennesker

Lone Lyk, butikschef, Nielsen's, Næstved Storcenter

Og hellere mundbind end nedlukning, hvis det står til Lone Lyk:

- Det er utroligt vigtigt, at vi kan blive ved med at holde åbent. Jeg er utrolig glad for fortsat at kunne komme på arbejde og kunne færdes ude i samfundet, og jeg vil nødigt skulle gå hjemme i tre-fire måneder igen, siger butikschefen.

Det sender et signal

De nye restriktioner retter sig også mod den kollektive trafik. Så skal man med bus, tog, metro eller taxa, så bliver det altså med værnemidler.

Mundbind sender et signal, der får os til at tage bedre hensyn til hinanden, lyder det fra en af de pendlere, TV2 ØST mødte på Næstved station i dag.
Mundbind sender et signal, der får os til at tage bedre hensyn til hinanden, lyder det fra en af de pendlere, TV2 ØST mødte på Næstved station i dag. Foto: Thomas Nielsen - TV2 ØST

På Næstved Station blev den nyhed modtaget blandet af de pendlere, som TV2 ØST mødte i dag. Pernille Franseska Struer fra Næstved tager gerne mundbind på, når hun er på farten.

- Jeg synes, det er helt fint. Det er jo med til at beskytte os alle sammen og tage hensyn, så det synes jeg er fint, siger hun og tilføjer, at det ikke nødvendigvis kommer til at være med til at få hende til at føle sig mere tryg på turen:

- Man kan jo godt smitte gennem mundbindet. Men det er i hvert fald med til at signalere, at vi er i en situation, hvor vi skal tage hensyn til hinanden. Når man tager mundbind på signalerer man jo også, at man skal holde lidt afstand og spritte af.

quote Man får det ekstra varmt, og man har svært ved at trække vejret

Lærke Mortensen

I modsætning til Pernille Franseska Struer er Lærke Mortensen fra Næstved træt af regeringens udmelding.

Hun pendler ofte og ser ikke frem til igen at dække munden til på turen.

- Det er irriterende på en eller anden måde. Man får det ekstra varmt, og man har svært ved at trække vejret, siger hun.

Epidemiudvalget skal stemme, om restriktionerne i morgen. Hvis det stemmer for, træder restriktionerne i kraft på mandag den 29. november.