¨

Ny overenskomst: Transportansatte får 2200 kroner ekstra om måneden

Både lønmodtagere og arbejdsgivere udtrykker tilfredshed med den nye overenskomst på transportområdet. Foto: Jan Vinholdt - TV2 ØST

Lønstigninger i ny overenskomst, der gælder for blandt andet lastbilchauffører, lagerarbejdere og havnearbejdere.

Ansatte på transportområdet kan blandt andet se frem til lønstigninger som en del af deres nye overenskomst.

Det oplyser 3F i en pressemeddelelse. Fredag aften nåede forbundet til enighed med Dansk Industri om en ny overenskomst på transportområdet.

Overenskomsten betyder, at månedslønnen for en 37 timers arbejdsuge stiger mindst 1500 kroner over de næste tre år.

Dertil kommer 700 kroner om måneden via forhøjelsen fra fire til syv procent til hver enkelt ansattes særlige opsparing - også kendt som fritvalgskonto.

På transportområdet er reallønnen steget hvert år, siden finanskrisen var dybest i 2012. Den udvikling forventer jeg forstærkes

Jan Villadsen, formand for 3F Transport

De ansatte bestemmer selv over pengene på kontoen. De kan udbetales over lønnen, eller de kan gå til børneomsorg, pension eller seniorfrihed.

Den nye overenskomst gælder blandt andet for lastbilchauffører, lagerarbejdere og havnearbejdere. Aftalen sætter rammerne for 40.000 medarbejdere på godt 900 virksomheder på transportområdet.

3F Transport: En fair pakke

Formanden for 3F Transport, Jan Villadsen, kalder den nye overenskomst for "en fair pakke for de ansatte i fremtidens transport".

- På transportområdet er reallønnen steget hvert år, siden finanskrisen var dybest i 2012. Den udvikling forventer jeg forstærkes.

- Vores medlemmer får som minimum en lønstigning på 2200 kroner om måneden over de næste tre år plus gennemslag på pension og feriepenge, siger Jan Villadsen i pressemeddelelsen.

Foruden lønstigningen betyder den nye overenskomst blandt andet også, at perioden med sygeløn til ansatte forøges fra 56 til 70 dage.

Desuden tilføjes tre ugers øremærket forældreorlov til den anden forælder. Det betyder i alt 16 ugers forældreorlov.

Dansk Industri: En udfordrende proces

- Det har været en udfordrende proces, fordi kravene har været voldsomme, siger administrerende direktør Lars Sandahl Sørensen fra Dansk Industri.

Det er meget tilfredsstillende, at vi har kunnet lande en aftale, som sikrer ro og konkurrencekraft 

Lars Sandahl Sørensen, administrerende direktør, Dansk Industri

- Derfor er det også meget tilfredsstillende, at vi har kunnet lande en aftale, som sikrer ro og konkurrencekraft på området.

- Vi har ønsket at finde en balance, hvor vi giver medarbejderne nogle helt klare forbedringer, uden at vi sætter virksomhedernes konkurrenceevne over styr.

Aftalen er faldet på plads i hælene på flere andre overenskomster i februar, som er landet uden de helt store sværdslag.

Transportansatte får mere i løn og ekstra barsel

3F og Dansk Industri er nået til enighed om en ny overenskomst, der sætter rammerne for 40.000 ansatte på transportområdet. Her er noget af indholdet af aftalen:

 

 • Timeløn: Normaltimelønnen stiger 3,20 kroner per time 1. marts 2020, 3,20 kroner per time 1. marts 2021 og 3,15 kroner per time 1. marts 2022. Heraf kan 0,50 kroner af lønstigningen hvert år udmøntes via lokale lønforhandlinger.
   
 • Frit valg: Den særlige konto, der sikrer hver enkelt ansat frit valg mellem pension, frihed eller udbetaling som løn, hæves fra fire til syv procent af lønnen. Det sker med 1,0 procent 1. marts 2020, 1,0 procent 1. marts 2021 og 1,0 procent 1. marts 2022.
   
 • Øget frihed i arbejdslivet: Brug af særlig konto til frihed i arbejdslivet udvides til ret til fravær ved barnets anden sygedag, og når barnet skal til lægen.
   
 • Tillæg: Genetillæg stiger 1,6 procent 1. marts 2020, 1,6 procent 1. marts 2021 og 1,6 procent 1. marts 2022.
   
 • Lærlinge: Lønnen til lærlinge hæves med 1,7 procent 1. marts 2020 og samme sats i 2021 og 2022. Samtidig får lærlinge ret til pensionsindbetaling, fra de fylder 18 år i stedet for den dag, de fylder 20 år.
   
 • Løn under sygdom: Perioden med sygeløn til ansatte forøges fra 56 til 70 dage. Medarbejdere med over tre års anciennitet kan ikke opsiges i den periode, de har ret til sygeløn.
   
 • Udvidet forældreorlov: Forældreorlov tilføjes tre ugers øremærket forældreorlov til den anden forælder. Det betyder i alt 16 ugers forældreorlov.
   
 • Planlagt uddannelse: Ansatte får nye muligheder for fleksibel planlægning af uddannelse i samarbejde med virksomhederne. Fyrede får bedre muligheder for uddannelse ved opsigelse.

Kilde: Fagforbundet 3F

Se mere

For knap to uger siden nåede industrien på plads med sin aftale. Industrien er det største område på det private arbejdsmarked.

Samlet skal 600.000 ansatte på det private arbejdsmarked have nye overenskomster.

Blandt udeståenderne er byggeriet.

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App