Ny landsforening vil bremse dansk solcelleboom

Prisfald har sat skub i etableringen af store solcelleparker overalt i landet, men lokale borgere i en række kommuner vil bremse udviklingen.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Mandag bebuder borgerforeninger og andre grupper fra syv lokaliteter i Danmark etableringen af en ny landsforening mod solcelleparker på naturskønne og kystnære arealer.

’Bevar Danmarks kulturlandskaber’ hedder den ny forening, der lige nu har deltagelse af beboere fra områder berørt af solcelleplaner på blandt andet Samsø og Ærø og kommuner som Kolding, Norddjurs og Næstved. Det skriver Dagbladet Information.

Solceller
Læs også
Politikere går videre med planer om tre store solcelleanlæg
Solceller
Læs også
Politikere går videre med planer om tre store solcelleanlæg

Vreden blandt de lokale går særligt på ikke at blive hørt, når de store solcelleplaner rulles ud af udefrakommende selskaber.

quote Det hele styres af private pengeinteresser og udviklere, der presser på

Foreningen ’Bevar Danmarks kulturlandskaber’

- Det hele styres af private pengeinteresser og udviklere, der presser på. Som borger står man over for stærke kræfter, der på professionel vis bearbejder de kommunale myndigheder, der begejstres ved udsigten til at kunne opfylde deres 2030-forpligtelser på nem vis, lyder anklagen fra den nye forening, skriver Information.

59 store solcelleparker er planlagt 

Initiativet er udløst af, at solenergien pludselig står foran det helt store gennembrud i Danmark. Stærkt faldende priser på solceller gør det rentabelt at etablere solcelleparker på danske marker på kommercielle vilkår uden statsstøtte.

Solceller
Læs også
Mange store solcelleparker er på vej – regionen står for mere end en tredjedel af landets ansøgninger
Solceller
Læs også
Mange store solcelleparker er på vej – regionen står for mere end en tredjedel af landets ansøgninger

Derfor står landmænd i kø for at sælge eller udleje marker, hvor de kan tjene mere på at dyrke solenergi end på at dyrke afgrøder. Selskaber som Better Energy, European Energy, BeGreen, GreenGo Energy og Copenhagen Green Energy er overalt i landet i gang med at planlægge og opføre solcelleparker, der i størrelse kan gå op til, hvad der svarer til flere hundrede fodboldbaner.

Det sker ofte i samarbejde med eksterne investorer eller baseret på forhåndsaftaler med virksomheder som Google og Bestseller, der har brug for den grønne strøm for at nå egne klimamål.

Ifølge Energistyrelsen er der allerede ti store solcelleparker i drift og hele 59 planlagt. Ni af disse planlagte parker er på over 100 megawatt, hvilket svarende til 238 fodboldbaner pr. anlæg.


Nyhedsoverblik