¨

Ny kampagne - sådan opfører du dig ordentligt i naturen

Friluftsrådet, Naturstyrelsen og Miljøstyrelsenhar lancerer en ny kampagne forblandt andet at forsøge at forhindre, at skrald ender i naturen Foto: Jesper Sandbirk - TV2 ØST

En ny kampagne skal være med til at sikre, at alle passer på naturen, nu flere skal holde ferie i Danmark.

Når sommeren er over os, så hænder det, at ispapir bliver smidt i skovbunden, cigaretskodder ender i græsset, eller øldåser bliver efterladt ved bålpladsen.

Og når flere danskere end normalt ventes at holde ferie herhjemme i år, så er der en risiko for, at endnu mere skrald vil ende i naturen.

Vi skal alle sammen være ekstra opmærksomme på, at vi rydder op efter os selv

Niels-Christian Levin Hansen, formand, Friluftsrådet

Derfor lancerer Friluftsrådet, Naturstyrelsen og Miljøstyrelsen nu en ny kampagne, Flink af natur, der skal sikre, at folk opfører sig ordentligt i det grønne.

Det skriver Friluftsrådet i en pressemeddelelse.

- Vi er rigtig glade for, at så mange danskere er begyndt at bruge naturen endnu mere. Men det betyder også, at vi alle sammen skal være ekstra opmærksomme på, at vi rydder op efter os selv, følger reglerne i naturen, gør plads til de andre og generelt tager hensyn til hinanden og naturen, siger formand for Friluftsrådet, Niels-Christian Levin Hansen.

Hold din hund i snor

Kampagnen består af fem, letforståelige budskaber – blandt andet at man skal holde sin hund i snor og i øvrigt huske at samle dens efterladenskaber op, og at man skal huske sit affald.

- Affald i naturen er et stort problem for både naturen - og en kæmpe gene for de mennesker, der ønsker at benytte naturen. Løsningen er relativt enkelt: Husk dit affald - og tag gerne andres med, hvis du kan, lyder det i kampagnen.

De fem budskaber:

1. Husk dit affald

Vidste du, at det tager op til to år at bryde et ispapir ned? Eller at det tager op til fem år at nedbryde et cigaretskod og op imod 500 år at nedbryde en øldåse? Affald i naturen er et stort problem for både naturen - og en kæmpe gene for de mennesker, der ønsker at benytte naturen. Løsningen er relativt enkelt: Husk dit affald - og tag gerne andres med, hvis du kan.

 

2. Hold din hund i snor og samler hømhøm'er op

Der er stor forskel på folks oplevelse af mødet med en hund i naturen, alt efter om hunden er i snor eller ej. 91 procent af befolkningen er ikke bange for at møde en hund i snor. Er hunden derimod uden snor, angiver 23 procent, at de er meget eller en del bange, og 41 procent er lidt bange.

 

3. Lav kun bål på etablerede bålpladser, og der hvor du må på stranden

Bål er fantastisk - intet mindre! Men der gælder en række regler for, hvor du må tænde bål, og dem skal du sætte dig ind i og følge, når du laver bål i vores fælles natur.

 

4. Gør plads til andre og send et smil til dem, du møder på din vej

VI kommer til at være mange mennesker i den danske natur denne sommer - og vi har alle forskellige måder at benytte naturen på. Så gør plads til de andre. Følger vi alle sammen reglerne er der også plads til os alle. Sender vi også et smil, når vi krydser andres vej kan vi undgå langt de fleste konflikter.

 

5. Tag hensyn til naturens planter og dyr

Lad være med at brække grene af levende træer, når du skal tænde bål. Lad være med at stikke pinde i myretuer. Tag hensyn til naturen - til både planter og dyreliv. Jo mere, vi ved om naturen, jo bedre kan vi passe vi på den, når vi bruger den.

Du kan finde mere information om kampagnen, inspiration til nye oplevelser i naturen og flere gode råd på flinkafnatur.dk.

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App