Ny fiskerilov kan betyde færre fisk på krogen

En ny fiskerilov er lige nu i høring. Hvis loven bliver vedtaget, kan det begrænse antallet af fisk, som lystfiskere må tage med hjem.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

I oktober er det ikke usædvanligt at se over 20 mennesker stå og fiske på kanten ved Næstved Havn.

Her er der ofte gode muligheder for at få fisk på krogen, men det kan der snart blive lavet om på - ikke fordi der kommer færre fisk, men fordi man ønsker, at der skal komme flere.

En ny bekendtgørelse fra Miljø- og Fødevareministeriet er nemlig i øjeblikket i høring. Den foreslår, at der forskellige steder på Lolland, Falster, Møn og Sjælland skal oprettes nye fredningsbælter.

I sådanne fredningsbælter må der ikke fiskes, der vil være særlige regler angående garnfiskeri, og der vil blive oprettet såkaldte bag limits, hvor antallet af fisk, der må fanges, begrænses. 

quote Det er simpelthen afgørende for, at vi kan få et attraktivt fiskeri og nogle fiskebestande, der kan formere sig selv

Peter W. Henriksen, fiskebiolog hos Fishing Zealand

Klintholm Havn
Læs også
Fiskeriformand: Stramme kvoter kan give dødsstød til lokale fiskerihavne
Klintholm Havn
Læs også
Fiskeriformand: Stramme kvoter kan give dødsstød til lokale fiskerihavne

Det er en god idé, mener formanden for Sydsjællands Ørredfond.

- Det, synes vi, er rigtig godt. Den bestand af ørreder, der for eksempel er i Fladsåen, er en af de oprindelige bestande på Sjælland, og den er temmelig hårdt presset. Der kommer slet ikke de store fisk tilbage, som skulle gyde her, siger Søren Grothe Petersen. 

Søren Grothe Petersen, formand for Sydsjællands Ørredfond. 
Søren Grothe Petersen, formand for Sydsjællands Ørredfond.  Foto: Thomas Nielsen TV2 ØST

Bestanden er truet

Helt konkret er der lagt op til nye regler for 21 nye vandløb og flere fjorde omkring Sjælland, mens det gælder 26 nye vandløb på Lolland, Falster og Møn.

For eksempel vil det ved Karrebæk Fjord ikke længere være lovligt at tage mere end én ørred og tre aborrer med hjem per person per dag, hvis den nye lov bliver vedtaget. Der vil også komme begrænsninger på garnfiskeri i forhold til længden af garnet og maskernes størrelser.

quote Det er sjovt at fange dem, men det er lige så sjovt at kunne fange dem en anden dag.

Henrik Holm, Lystfisker

I Præstø Fjord vil der komme et helårsfredningsbælte, hvor al fiskeri vil være forbudt.

Læs også
Havørreder hygger i nye gydebanker
Læs også
Havørreder hygger i nye gydebanker

Hos Fishing Zealand er en også tilhænger af idéen. Bestanden af blandt andet ørreder og aborrer er nemlig voldsomt truet.

- Det er simpelthen afgørende for, at vi kan få et attraktivt fiskeri og nogle fiskebestande, der kan formere sig selv, fordi sådan er situationen ikke i Præstø Fjord og Karrebæk Fjord. Der er vi nødt til at lette lidt på speederen i forhold til fiskeritrykket og give fiskene en lille chance for at klare sig, siger Peter W. Henriksen, fiskebiolog hos Fishing Zealand.

Peter W. Henriksen, fiskebiolog hos Fishing Zealand.
Peter W. Henriksen, fiskebiolog hos Fishing Zealand. Foto: Thomas Nielsen TV2 ØST

Han har hjulpet ministeriet med data og undersøgt, hvordan bestandene af fisk ser ud. Derudover har han og Fishing Zealand været med til at stille forslag til bekendtgørelsen. Han havde dog håbet, at reglerne kunne have været mere generelle. 

- Vi havde faktisk, i samarbejde med Danmarks Sportsfiskerforbund, forslået nogle begrænsninger, som var generelle, og som måske kunne have betydet, at det ikke var nødvendigt at lave alle de her særregler, siger Peter W. Henriksen.

Lystfiskere kan godt se ideen

På havnen i Næstved var der søndag samlet flere fiskere, der prøvede at få en fisk på krogen.

Selvom mange af dem forsøgte at få fisk med hjem til middagsbordet, var der stor forståelse for de eventuelle nye regler.

- Jeg synes, det er fint nok, at der er en begrænsning. Så må man håbe, at bestanden vil få det bedre, siger lystfisker Andreas Sommer fra Herlufmagle.

Andreas Sommer, fisker 
Andreas Sommer, fisker  Foto: Thomas Nielsen TV2 ØST

Han bliver bakket op af lystfisker Henrik Holm.

- Det er sjovt at fange dem, men det er lige så sjovt at kunne fange dem en anden dag.

Høringsfristen for den nye bekendtgørelse udløber den 30. januar og vil træde i kræft den 1. april, hvis den bliver vedtaget. 

 

Her kan du se udkast de bekendtgørelserne:


Nyhedsoverblik