Ny boligaftale på plads - 6.700 boliger skal renoveres her i regionen

Et bredt politisk flertal er blevet enige om at renovere almene boliger for 30,2 milliarder kroner. Her i regionen omfatter aftalen godt 6700 boliger.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Et bredt politisk flertal er enig om at renovere almene boliger for samlet 30,2 milliarder kroner, der skal gå til renovering i 2021-2026. Det siger boligminister Kaare Dybvad (S) på et pressemøde tirsdag.

Allerede i de kommende halvandet år vil 12 milliarder kroner i 2020 og 6,4 milliarder kroner i 2021 blive afsat til afvikling af hele ventelisten i Landsbyggefonden i alt 18,4 milliarder kroner.

Pengene hentes i Landsbyggefonden, som lejerne selv betaler til via deres husleje.

quote Det er den største investering i den almene boligsektor nogensinde

Kaare Dybvad (S) boligminister

- Vi har besluttet at investere 18,4 milliarder kroner i løbet af det næste halvandet år. Det er den største investering i den almene boligsektor nogensinde. Det er også den grønneste aftale for den almene boligsektor nogensinde, siger Kaare Dybvad og tilføjer:

- Som boligminister vil jeg gerne sige til den en million danskere som bor i almen bolig - Landsbyggefonden er jeres penge. Når jeg har været rundt i landet har jeg set, hvordan jeres boliger har været ramt af fugt, skimmelsvamp og byggeskader - nu kommer pengene ud at arbejde - og stilladserne vil skyde op allerede i år.

Renovering af almene boliger i hele regionen

Her i regionen udgør ventelisteprojekterne i landsbyggefonden 1,79 milliarder kroner fordelt på 6.724 boliger i 12 kommuner.

Den største investering venter i Næstved med en lille halv milliard kroner til renovering af 1292 boliger.

Artiklen fortsætter under grafikken

I aftalen indgår det også, at hver syvende håndværker på byggerierne skal være lærlinge for at fremme antallet af lærepladser.

Med aftalen ændres grundlæggende kriterierne for støtte, så de suppleres med grønne kriterier, forklarer klimaminister Dan Jørgensen (S).

- Vi har ændret forholdene således at 85 procent af alle projekter skal have grønne tiltag, siger han og tilføjer:

 - Det her er ekstremt vigtigt i en tid hvor vi har behov for en grøn økonomisk gentart af Danmark. Det vil give tusindvis af jobs – 2000 allerede i år og 5000 næste år.

Netop skabelsen af danske arbejdspladser har også ligget Venstre på sinde, forklarer Heidi Bank (V), boligordfører:

- For Venstre har det været afgørende, at vi får sikret beskæftigelsen og sikret danske arbejdspladser. Det har også været vigtigt, at hele Danmark får glæde af arbejdspladserne.

Liberal Alliance og Ny Borgerlige står udenfor aftalen.

En million bor i almen bolig

1. maj præsenterede statsminister Mette Frederiksen (S) et forslag om at afsætte 30 milliarder kroner til at renovere almene boliger i Danmark.

Milliarderne kommer fra Landsbyggefonden, og på "kort sigt" vil de kunne renovere 72.000 boliger fra 2020 til 2026. 

Der er omkring 540.000 almene boliger, og cirka én million borgere bor i en almen bolig.