Ny bog sætter fokus på oversete sjællandske seværdigheder

Forfatter viser Midt- og Vestsjællands alternative og mere oversete seværdigheder frem i ny bog.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Midt- og Vestsjælland byder på mange ting. Smukke, gamle købstæder, velbevarede landsbyer og masser af flot natur. Og nu kan man blive klogere på landsdelen i en ny bog, 111 steder på Midt- og Vestsjælland som du skal se.

Forfatteren er historiker Anne Pilø Melillo. Hendes mål med bogen er, at flere kommer ud og ser de mere oversete steder på Midt- og Vestsjælland, som hun selv med glæde har opdaget.

- Det er med til at give en æstetisk oplevelse, en naturoplevelse eller en fortælling om det land, vi lever i. Jeg har haft frie hænder med at vælge stederne, så det er mine yndlingssteder, der kommer med i bogen, fortæller hun.

Historie og æstetiske detaljer

Et af yndlingsstederne er Kabeldepotet, der ligger på havnefronten foran Korsør fæstning. Det er i dag et kunstværksted, og det er ifølge Anne Pilø Mellilo værd at bemærke detaljerne på bygningen.

- Noget af det mest spændende ved kunstnerværkstedet Kabeldepotet er de gamle porte, siger hun og peger på hængslerne.

Hængslerne på Kabeldepotet er lavet af gamle søkabler. En detaljer, der er værd at bemærke, mener Anne Pilø Melillo.
Hængslerne på Kabeldepotet er lavet af gamle søkabler. En detaljer, der er værd at bemærke, mener Anne Pilø Melillo. Foto: Jesper Sandbirk - TV2 ØST

- Det er et stykke søkabel, du ser her, der blev rullet ud under Storebælt.

Kabeldepotet er interessant af flere årsager, mener Anne Pilø Mellilo.

- Det ligger dejligt her ved havnen, og det fortæller en historie om teknologi og infrastruktur i Danmark før og nu, og så synes jeg, det er så flot med de her hængsler på portene, siger hun.

Oversete kunstoplevelser

Anne Pilø Mellilo har i to år været rundt på Midt- og Vestsjælland for at finde og udvælge de alternative seværdigheder.

Her har hun blandt andet fundet en fodgængertunnel i Skælskør.

- Nu er vi i en fodgængertunnel under Norvejen i nærheden af Nytorv i Skælskør. Den er udsmykket af billedkunstneren Mia-Nelle Drøschler i 2019 på initiativ af Skælskør kunstforening, fortæller Anne Pilø Mellilo.

Tunnelen i Skælskør er ikke bare en praktisk løsning på at komme fra A til B. Det er også en kunstoplevelse, fortæller Anne Pilø Melillo.
Tunnelen i Skælskør er ikke bare en praktisk løsning på at komme fra A til B. Det er også en kunstoplevelse, fortæller Anne Pilø Melillo. Foto: Jesper Sandbirk - TV2 ØST

Tunnelen forbinder byen med stien langs noret, men udover at være en praktisk passage, så er den også en oplevelse i sig selv, mener Anne Pilø Mellilo.

- Når du så bruger den funktion, går ned af trappen og ud gennem tunnelen og får det fine vue ud, så bliver du samtidig opmærksom på, hvad du skal kigge efter derude, og du bliver glad i låget af at gå forbi en masse fed kunst, siger hun.

Flere steder endnu

Kabeldepotet og fodgængertunellen er bare to ud af i alt 111 steder, Anne Pilø Mellilo har fundet. 

Med bogen håber hun at sætte fokus på alternative steder i regionen og inspirere andre til at gå ud og finde de mere oversete seværdigheder.

Læs også
I dag blev herregårde vist frem for alle – gods viste Stevns, når det er bedst
Læs også
I dag blev herregårde vist frem for alle – gods viste Stevns, når det er bedst

- Jeg vil ønske, at folk vil tage ud. Nu har jeg fundet 111 steder og 111 tips, men jeg ved jo, der er mange flere derude, så jeg håber, at folk får lyst til at gå på opdagelse i nærområdet og holde ferie i Danmark, siger hun.

Anne Pilø Mellilo er også forfatter til bogen 111 steder på Lolland Falster, som du skal se