Nyhedsoverblik

Ny aftale skal begrænse småbørns adgang til skærm

Det skal være slut med at hente sit barn fem minutter før lukketid i vuggestuen eller børnehaven for at konstatere, at barnet sidder foran en skærm, mens pædagogen er ved sætte stole på plads og rydde op.

Sådan lyder det fra børne- og undervisningsminister Mattias Tesfaye (S), efter at et bredt flertal i Folketinget har lavet en politisk aftale om skærmbrug i dagtilbud.

Børn skal fremover bruge mindre tid på at kigge på tablets og andre skærme, når de er i dagtilbud.

Det er formålet med aftalen, som også gælder for private pasningsordninger, skriver Børne- og Undervisningsministeriet onsdag i en pressemeddelelse.

Skærme skal ikke være en støttepædagog. Heller ikke på travle dage eller i ydertimerne, mener Tesfaye.

- Det er discountvelfærd. Sådan skal det ikke være i Danmark. Hvis man henter sit barn fem minutter før lukketid, skal det ikke være sådan, at pædagogen sætter stole op, mens ens datter ser "Gurli Gris".

- Det skal være kvalitetspædagogisk tid, fra man afleverer til at man henter. Jeg ved godt, at det er en presset hverdag, men vi må ikke hoppe over, hvor gærdet er lavest.

Der vil ikke være tale om et decideret forbud mod for eksempel tv og tablets. Men tilgangen vil være "restriktiv", slår Tesfaye fast.