Nu må alle medarbejdere i Ringsted Kommune vente med cigaretten til efter fyraften

Nu er røgfri arbejdstid trådt i kraft i Ringsted Kommune. Den er den 10. ud af de i alt 12 kommuner her i sendeområdet, der har indført røgfri arbejdstid.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Fra den 15. august 2021 må kommunalt ansatte i Ringsted Kommune vente til fyraften med at tænde cigaretten eller skubbe snusen op under læben. Kommunen er den 10. kommune i TV2 ØSTs område, der har indført, at arbejdstiden skal være røgfri. 

I hele Region Sjælland er der 17 kommuner, hvoraf 12 nu er blevet røgfri.

- Jeg tror, vi er i en bevægelse mod rygning, som vi så det med alkohol for nogle år siden. Førhen var det mange steder normalt, at man kunne få en øl i frokostpausen, men det ser vi ikke mere. Jeg tror rygning er på vej i samme retning, siger Mette Jeppesen der er kommunaldirektør i Ringsted Kommune.

Læs også
Ny rygepolitik: Faxe Kommune indfører røgfri arbejdstid
Læs også
Ny rygepolitik: Faxe Kommune indfører røgfri arbejdstid

Kræftens Bekæmpelse har siden 2012 kæmpet for røgfri arbejdstid på de kommunale arbejdspladser, og de seneste år er tilslutningen buldret frem blandt landets kommuner.

Specielt i Region Sjælland har der fra 2021 været stor tilslutning til røgfri arbejdstid, hvor 12 ud af i alt 17 kommuner har indført, at tobakken må gemmes til fyraften.

Går efter røgen, ikke rygeren

Generelt har Ringsted Kommune haft en fælles tilgang til at, indførslen af røgfri arbejdstid handler om at gå efter røgen, ikke rygere. Fokusset skal være på, hvad røgen har af konsekvenser.

quote vi har valgt at indføre det her, fordi rygning ikke kun går ud over den enkelte ryger, det påvirker også de mennesker, som er omkring den, der ryger

Mette Jeppesen, kommunaldirektør i Ringsted Kommune

- Vi beder ikke folk om at holde op med at ryge. Folk må stadig gerne ryge, når de har fri. Men vi har valgt at indføre det her, fordi rygning ikke kun går ud over den enkelte ryger, det påvirker også de mennesker, som er omkring den, der ryger, hvilket her er kommunens borgere, fortæller Mette Jeppesen.

I slutningen af 2020 havde kun fem kommuner i Region Sjælland indført røgfri arbejdstid, og det er derfor først inden for det seneste år, at tendensen rigtig er taget til.

Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

- Rygning er ikke en privatsag

Selvom tilslutningen til røgfri arbejdstid har spredt sig som en steppebrand blandt Region Sjællands kommuner de seneste år, er der stadig et par kommuner, der har valgt ikke at lave et totalt forbud på en kommunalt plan.

Lige nu mangler der stadig fem kommuner, før alle regionens kommuner er røgfri. En af dem er Slagelse Kommune.

- Det har været på byrådets dagsorden, og der var ikke flertal for at det. Så har vi drøftet det i MED-udvalget, og der blev beslutningen, at det er noget, man skal tage stilling til på de lokale arbejdspladser, forklarer Roar Mohammed Johansen, der er næstformand i hovedbestyrelsen i Slagelse Kommune.

I Ringsted Kommune mener man, at der ligger et ansvar hos kommunen, som er vigtigt at leve op til. Derfor har de valgt at lave et forbud på kommunalt plan.

quote Rygning er ikke kun en privat sag. Vores ansatte er meget tæt på borgerne, og vi vil gerne forhindre, de bliver udsat for passiv rygning

Mette Jeppesen, kommunaldirektør i Ringsted Kommune

- Rygning er ikke kun en privat sag. Vores ansatte er meget tæt på borgerne, og vi vil gerne forhindre, de bliver udsat for passiv rygning. Derudover er kommunalt ansatte rollemodeller, og derfor skal vi går forrest med en røgfri arbejdsplads. Og så har rygning nogle sundhedsskadelige konsekvenser, som vi gerne vil sætte fokus på, siger hun.

Opbakning fra de ansatte

Røgfri arbejdstid har mødt modstand fra både medarbejdere og byrådspolitikere i andre af Region Sjællands kommuner. TV2 ØST kunne for eksempel berette om stor modstand mod forbuddet i Lolland Kommune. Den modstand kan de dog ikke nikke genkendende til i Ringsted Kommune.

Læs også
Storryger-kommune indfører røgfri arbejdstid
Læs også
Storryger-kommune indfører røgfri arbejdstid

- De fleste medarbejdere har støttet op omkring røgfri arbejdstid. Der har været nogle enkelte meget konkrete tilbagemeldinger, om hvad man skal gøre i meget specifikke situationer, og det synes jeg, at vi har fundet en god løsning på, forklarer Mette Jeppesen, der er kommunaldirektør i Ringsted Kommune.

quote De fleste medarbejdere har støttet op omkring røgfri arbejdstid.

Mette Jeppesen, kommunaldirektør i Ringsted Kommune

Opbakningen til røgfri arbejdstid er ikke unik for Ringsted Kommune. Kræftens Bekæmpelse, der står bag initiativet til røgfri arbejdstid, oplyser i en pressemeddelelse, at to ud af tre af de kommunalt ansatte synes godt om at forbyde rygning i arbejdstiden.

I Slagelse Kommune er man dog stødt på delte meninger om røgfri arbejdstid blandt de ansatte, hvilket har besværliggjort et totalt forbud. 

- Det er svært som medarbejderrepræsentanter at komme med en ren tilkendegivelse, fordi medarbejderne jo også er delte. Nogle mener det skal være forbudt at ryge, og andre mener ikke det skal være forbudt at ryge, forklarer Roar Mohammed Johansen, næsteformand i Hovedbestyrelsen i Slagelse Kommune.

Tilbyder hjælp til rygestop

For at skabe den mest glidningsfrie overgang til røgfri arbejdstid, har Ringsted Kommune siden foråret tilbudt alle medarbejdere, der ønsker det, at deltage på et gratis rygestopkursus.

Derudover har Ringsted Kommune tilbudt en startpakke med rygestopmidler til de medarbejdere, der ønsker hjælp til rygestop.   


Nyhedsoverblik