¨

Nu bliver det mørkt - men mange glemmer at tænde lygterne

Transport- og Boligministeriet, Færdselsstyrelsen og Rådet for Sikker Trafik minder danske bilister om at huske at tænde for lyset. Foto: Rådet for Sikker Trafik

Tre ud af fire bilister har oplevet, at andre bilister ikke havde tændt baglygterne, mens det var mørkt, eller der var nedsat sigtbarhed.

Vi er på vej ind i et halvår med flere mørke timer i døgnet samt et vejr, der ofte er regnfuldt og måske også tåget.

Det skaber mange farlige og ubehagelige situationer på vejene, når vi møder bilister, der har glemt at tænde baglygterne på bilen

Benny Engelbrecht (S), transportminister

Mange bilister glemmer dog at tænde baglygterne, og det er farligt for dem selv og deres medtrafikanter.

Det skriver Rådet for Sikker Trafik i en pressemeddelelse.

- Det skaber mange farlige og ubehagelige situationer på vejene, når vi møder bilister, der har glemt at tænde baglygterne på bilen, siger transportminister Benny Engelbrecht (S) i meddelelsen.

En ny kampagne fra Transport- og Boligministeriet, Færdselsstyrelsen og Rådet for Sikker Trafik vil i den forbindelse minde bilisterne om at få tændt lyset.

Gode råd om lys på bilen

 • Der skal være lys foran på bilen hele døgnet.
 • Baglygterne skal være tændt fra solnedgang til solopgang samt om dagen, når der er nedsat sigtbarhed, f.or eksempel når det regner, sner eller er tåget.
 • Hvis du er i tvivl om, hvorvidt baglygterne tænder automatisk, kan du starte bilen og derefter gå ud og kigge på baglygterne. Er de ikke tændt, og er det lygtetændingstid, skal du manuelt tænde nærlyset på bilen. Så er der lys både foran og bag på bilen.
   

  Se mere om regler for lys og lygter.

Tre ud af fire har oplevet, at bilister har glemt lyset

En undersøgelse fra Rådet for Sikker Trafik viser nemlig, at alt for mange bilister glemmer at tænde lygterne i vintermørket.

I marts spurgte Epinion på vegne af Rådet for Sikker Trafik 1.557 bilister, om de inden for de seneste tre måneder har oplevet biler med slukkede baglygter, når det var mørkt, eller sigtbarheden var nedsat. Det sagde 74 procent af bilisterne ja til, og heraf sagde 17 procent, at de for eksempel måtte bremse eller kom ud i rabatten, fordi en anden bil ikke havde lys i baglygterne.

Det er vigtigt, at den enkelte bilist ved, om baglygterne tænder automatisk på bilen, eller om man selv skal tænde dem manuelt

Mogens Kjærgaard Møller, administrerende direktør, Rådet for Sikker Trafik

Specifikt for vores region har 74 procent af de adspurgte i Midt- og Vestsjællands Politikreds oplevet medtrafikanter med slukkede baglygter, mens tallet er 72 procent for de adspurgte på Sydsjælland og Lolland-Falster.

- Det er ikke alle biler, der er indrettet, så baglygterne tænder automatisk, men det er lovpligtigt at have lys både foran og bag på bilen, når sigtbarheden er dårlig. Derfor denne særlige appel til føreren om selv at sørge for at have tændt baglygterne. Det vil gøre det mere sikkert for os alle at rulle på vejene i de mørke måneder, siger Benny Engelbrecht.

Kampagnen "Husk baglygterne" skal minde bilisterne om, hvornår de skal tænde lyset, og hvordan de kan være sikre på, at der er korrekt lys foran og bagpå bilen.

- Det er vigtigt, at den enkelte bilist kender sin bil og ved, om baglygterne tænder automatisk på bilen, eller om man selv skal tænde dem manuelt. Hvis du vil være helt sikker på, at der er lys i baglygterne, så tænd for nærlyset, siger Mogens Kjærgaard Møller, administrerende direktør i Rådet for Sikker Trafik.

Gode råd om lys på cyklen:

 • Du skal have lys på cyklen fra solnedgang til solopgang samt om dagen, når der er nedsat sigtbarhed, for eksempel når det regner, sner eller er tåget.
 • Cykellygterne skal kunne ses tydeligt på mindst 300 meters afstand og også være synlige fra siden.
 • Forlygten skal lyse hvidt, gult eller blåligt. Baglygten rødt. Hvide, blålige og røde lygter må gerne blinke - med mindst 120 blink i minuttet. Gule forlygter skal lyse konstant.
 • Tjek jævnligt lygterne og skift batteriet, når lyset begynder at blive svagt.

 

Her kan du læse om lys på cyklen

Husk også lyset på cyklen

Det er dog ikke kun bilisterne, der skal huske at tænde lyset. Det samme gælder cyklisterne, som kan være svære at se for andre trafikanter, hvis cyklisterne ikke har lys på cyklen, når det er mørkt.

36 procent af bilisterne i undersøgelsen siger, at de inden for de seneste tre måneder meget ofte eller ofte har oplevet, at der var cyklister i trafikken, som var svære at se på grund af manglende eller utilstrækkeligt lys på cyklen.

- Det er vigtigt, at både biler og cyklister har lys på. Det er den enkeltes ansvar at tjekke sine lygter, så man ikke risikerer at blive overset af andre og ende i en ulykke, der kan få alvorlige konsekvenser, siger Mogens Kjærgaard Møller, administrerende direktør i Rådet for Sikker Trafik.

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App