¨

Nu åbner landets indkøbscentre - sådan skal de undgå smittespredning

Mandag genåbner landets storcentre og indkøbscentre. Det bliver med en lang række retningslinjer for at undgå smittespredning.

Ansatte i Vestsjællandscentret gjorde i weekenden klar til at åbne op for kunderne. Foto: Kevin Rasmussen - TV2 ØST

Der er opsat ekstra håndsprit ved samtlige indgange til Vestsjællandscentret i Slagelse, og hos Næstved Storcenter gennemføres der elektroniske kundetællinger én gang i timen for at sikre, at der ikke bliver lukket for mange kunder ind.

Vi glæder os rigtig meget og håber, at folk kommer og støtter lokalt og besøger butikkerne og ikke er bange

Susanne Egesø, daglig leder, Guldfuglen, Vestsjællandscentret

Mandag er det blandt andet blevet storcentrenes tur til at genåbne landet over, efter at Folketingets partier valgte at tage storcentrene med i anden fase af genåbningen, og de regionale indkøbscentre er klar til at tage imod kunderne.

- Vi har fået klistermærker til gulvet, vi har fået skilte, vi skal hænge op, vi har fået ekstra håndsprit, som vi skal have ved både prøverum, disken og ved indgangen. Vi er i fuld sving med at mærke en masse varer op, fordi vi har alt for mange varer, fortæller Heino Hansen, butikschef i tøjbutikken Nielsens i Vestsjællandscenteret.

Men den mulige smittespredning skal holdes nede, og derfor kommer åbningen også til at komme med en lang række restriktioner.

Artiklen fortsætter under billedet

Ansatte i Vestsjællandscentret gjorde i weekenden klar til at åbne op for kunderne. Foto: Kevin Rasmussen - TV2 ØST

Det er Erhvervsministeriet og Beskæftigelsesministeriet, som har udstukket restriktionerne, og der er blandt andet fokus på at undgå kødannelse, imens butikkerne også bør sørge for at holde god håndhygiejne og indrette sig, så der er afstand mellem kunder og personale.

Maksimalt 1000 kunder ad gangen

Alle forholdsreglerne betyder, at hverdagen i centrene bliver forandret.

Der vil ikke være familieaktiviteter på centrets torv eller i området i det hele taget, for kunderne må ikke tage ophold i centret.

Vestsjællandscentret har et gulvareal på 20.000 kvadratmeter. Ifølge retningslinjerne fra Erhvervsministeriet og Styrelsen for Patientsikkerhed må der være en kunde per 20 kvadratmeter, hvilket vil sige, at der maksimalt må være 1000 mennesker i centret ad gangen.

- Det bliver ikke nogen udfordring for os, for når vi ikke har nogle aktiviteter og arrangementer, så kommer vi slet ikke op på det antal. Så der er fin plads til alle kunder, fortæller markedsføringschef i Vestsjællandscentret Jane Dahl. 

Kø skal undgås og forretninger skal skabe plads

Her kan du læse et udpluk af retningslinjerne:
 

 • Centre og magasiner skal sørge for, at der er mindst fire kvadratmeter per person og to meters afstand mellem kunder.
   
 • Indretningen skal være sådan, at man undgår flaskehalse og sammenstimlen. Kø- og slagtilbud skal undgås.
   
 • Er der mulighed for at lave selvbetjeningsløsninger, anbefales dette.
   
 • Der skal sikres grundig rengøring og desinfektion af eksempelvis kasseapparater eller andre kontaktflader.
   
 • Fællesarealer som legesteder og loungeområder skal holdes lukket for ophold.
   
 • I det omfang, det er muligt, kan det overvejes at lave skilte med maksimalt antal kunder. Man kan også opsætte fysiske barrierer mellem kunder og personale.
   
 • Alle medarbejdere skal overholde Sundhedsstyrelsens retningslinjer om god hygiejne.
   
 • Det anbefales at instruere leverandører af varer i forebyggelse af smitte.

 

Kilder: Erhvervsministeriet og Beskæftigelsesministeriet

Se mere

Inde i butikkerne skal der være fire kvadratmeter per kunde. En af dem er smykkeforretningen Guldfuglen, hvor den daglige leder Susanne Egesø er i fuld gang med at gøre rent.  

- Vi glæder os rigtig meget og håber, at folk kommer og støtter lokalt og besøger butikkerne og ikke er bange. Vi gør alt, hvad vi kan, og spritter og vasker hænder hele tiden, fortæller hun.  

01:02

Jane Dahl er markedsføringschef i Vestsjællandscentret. Hun glæder sig til, at de 50 butikker nu får lov at åbne igen.  Foto: Eva Højrup

Luk video
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App