Nedlukning sendte meningokoksygdom på rekordlavt niveau

Mere afstand og bedre hygiejne kan have mindsket spredning af invasiv meningokoksygdom, herunder meningitis.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Afstand, håndsprit og mundbind har ikke kun holdt coronavirus fra at brede sig uhæmmet i befolkningen.

Tiltagene har tilsyneladende også sendt invasiv meningokoksygdom (MS) på rekordlavt niveau for 2020. Det oplyser Statens Serum Institut (SSI) i en pressemeddelelse.

I begyndelsen af året og frem til nedlukningen i marts sidste år var der fundet 12 tilfælde af sygdommen, hvilket var et relativt højt antal. Resten af året blev der kun registreret syv tilfælde.

Laveste antal tilfælde nogensinde 

De i alt 19 tilfælde er det laveste årlige antal, der nogensinde er registreret, oplyser SSI. Faldet kom, efter at der i 2019 blev fundet 56 tilfælde af MS, hvilket var det højeste antal på et år siden 2012.

- Den markante nedgang i antallet af MS-tilfælde i 2020 tyder på, at både nedlukningen i foråret og de skærpede hygiejne- og afstandsregler har haft betydning for spredningen af meningokokker, siger afdelingschef Palle Valentiner-Branth fra SSI i pressemeddelelsen.

Invasiv meningokoksygdom dækker over hjernehindebetændelse (meningitis) og/eller blodforgiftning med meningokokker, der er bakterier. 

Der er tilfælde af sygdommen over hele verden, og personer i alle aldre kan få MS. Det er dog oftest børn, teenagere og unge voksne, der bliver ramt.

MS spreder sig via dråbesmitte i forbindelse med udånding, ligesom det kan være tilfældet med coronavirus.

Det er almindeligt at have meningokokbakterier i svælget uden symptomer. Sygdommen opstår kun hos en meget lille del af dem, der har meningokokbakterier i svælget, oplyser SSI.

Ingen af dem, der blev bekræftet syge med MS sidste år, døde som følge af sygdommen. I 2019 afgik seks personer, svarende til 11 procent, ved døden som følge af MS.