Narrer skolebørn - risikerer plet på straffeattesten

Flere forældre har modtaget en besked fra politiet på Aula, hvor de bliver advaret om, at deres børn kan risikere at blive medskyldige i svindelsager.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Normalt er det beskeder om juleklip, fagligt fokus og glemte sager, der tikker ind på skolerne og daginstitutionernes kommunikationsplatform, Aula. 

Men for nylig fik forældre til skolebørn, der bor i en kommune i Sydsjællands og Lolland-Falsters Politikreds, en noget anden besked. 

De fik nemlig en advarsel fra politiet om, at deres børn kan blive udnyttede som såkaldte "muldyr". Politiet ser nemlig en stigning i antallet af sager, hvor unge mennesker bliver udnyttet i forbindelse med økonomisk kriminalitet. 

Politiets definition på et muldyr

  • Et muldyr er en person, der stiller sin konto til rådighed for kriminelle, som dermed kan sløre de finansielle spor fra en kriminel handling. Nogle muldyr får betaling for at fungere som mellemled, hvilket kan virke fristende for mange unge.

  • Man er et muldyr, når man:

    • Via mobilepay modtager et beløb fra en person og efterfølgende hæver beløbet i en hæveautomat og giver kontanterne til svindleren

    • Når man stiller sin konto til rådighed for pengeoverførsler og dermed hjælper svindleren med at overføre penge, som ikke tilhører vedkommende.

    • Når man låner sit NemID/MitID ud, så andre kan foretage pengeoverførsler fra ens konto.

    • Når man for eksempel opretter en salgsannonce på Facebook for en anden, tager imod betalingen og videresender pengene til en tredje part.

Kilde: Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi

Det fortæller Lars Steffensen, der er vicepolitiinspektør i afdelingen for økonomisk kriminalitet ved Sydsjælland og Lolland-Falsters Politi. 

- Vi har set en stigning i de her sager, vi kalder muldyrssager, hvor unge mennesker stiller deres konto til rådighed, som de får overført nogle penge til, som de så skal overføre til andre. Vi oplever, at der er nogen, der gør det bevidst for at tjene penge, men der er også mange, der gør det, uden rigtig at være klar over, at det er kriminelt, siger han.

Hjælpsomhed kan føre til medvirken

Ifølge Lars Steffensen kan man blive brugt som muldyr på forskellig vis, men det handler ofte om, at den unge bliver opsøgt og spurgt om hjælp. 

- Vi har haft flere sager, hvor unge mennesker bliver kontaktet af andre unge på gaden, og så får de en eller anden forklaring om, at man ikke lige har sit hævekort, og der er gået et eller andet galt, og man har brug for at hæve nogle penge.

- De bliver måske spurgt, om det er okay, at der er nogen, der overfører nogle tusinde kroner til dem, og så kan de hæve dem i en automat, og så kan de beholde 100 kroner selv, forklarer han.

Sådan indledes det brev, som politiet har sendt til forældre i Sydsjællands- og Lolland-Falsters Politikreds.
Sådan indledes det brev, som politiet har sendt til forældre i Sydsjællands- og Lolland-Falsters Politikreds.

På den måde ender nogle unge med at blive en del af en kriminel handling.

- Der er så nogen, der vil være hjælpsomme og tjene lidt nemme penge, og så får de overført nogle penge og hæver nogle til de her personer, de ikke kender. Det, de ikke ved, er, at de penge, der kommer ind, kommer fra en helt tredje part. Altså en forurettet, der sidder og bliver snydt et sted. 

Læs også
24-årig dømt for hvidvask - følte sig presset af falske bankmænd
Læs også
24-årig dømt for hvidvask - følte sig presset af falske bankmænd

At det lige er unge, der er i særlig risiko for at blive brugt som muldyr, kan ifølge Lars Steffensen skyldes, at de er hjemmevante i at bruge MobilePay.

- Et bud kan være, at unge er mere digitale i forhold til overførsler, så de er mere vant til at pengene kører digitalt og er måske ikke så bange for at begive sig ud i det, siger han. 

Kan give plettet straffeattest

Det er politiets håb, at brevet til forældre kan give anledning til, at man får snakket med sine børn om, hvad det kan få af konsekvenser, hvis de stiller deres konto til rådighed for andre.

Det kan forældre gøre

  • Tale med deres børn om, at man aldrig skal stille sin konto til rådighed for andre til at overføre, hæve eller indsætte penge på

  • Være nysgerrige og vise interesse for børnenes digitale liv. På den måde kan man måske undgå, at børnene bliver indblandet i muldyrsager og andre former for it-relateret kriminalitet enten frivilligt eller ufrivilligt.

Kilde: Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi

For det er politiets indtryk, at mange af de unge, der bliver brugt som muldyr, ikke ved det. 

- Den store grund til, at vi sætter fokus på det, er, at vi har en fornemmelse af, at mange, der kommer ind i det her, som kan ende med at blive straffet, som egentlig ikke har haft til hensigt at gøre det her, men har villet hjælpe. Det vil vi gerne advare om for at få det stoppet, siger Lars Steffensen. 

Selvom de unge måske ikke ved, at de er medvirkende til hvidvask, er det stadig strafbart. 

- Man kan godt blive sigtet alligevel. Det er altid op til anklagemyndigheden og herefter en dommer, om det er noget, man kan blive dømt for, og det kommer selvfølgelig an på omstændighederne, men man kan blive dømt, selvom man ikke har kendskab til loven, understreger Lars Steffensen. 

Ved medvirken i disse sager kan man blive sigtet efter straffelovens §290 og 290a for hæleri og hvidvask, som kan straffes med bøde eller fængsel op til et år og seks måneder.



Nyhedsoverblik