Sjælland og øerne

Myndigheder: Man kan trygt gå ned og stemme

Indenrigsministeriet, Sundhedsstyrelsen og Kommunernes Landsforening holdt mandag pressemøde om corona og kommunal- og regionsrådsvalg.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Indenrigsminister Kaare Dybvad Bek (S) indledte pressemødet mandag formiddag med at adressere den bekymring for smittespredning, som kan være i befolkningen i forbindelse med tirsdagens kommunal- og regionsrådsvalg.

- De seneste smittetal gør nogle danskere bekymrede for, om de kan stemme i trygge rammer, sagde ministeren.

Men han slog hurtigt fast, at kommunerne er klar til at afvikle valghandlingen på en coronasikker måde.

- Det er trygt og sikkert at stemme i morgen, sagde han.

Handsker og sprit sendt ud til valgstederne

Martin Damm (V), der er næstformand i Kommunernes Landsforening (KL) og borgmester i Kalundborg Kommune, fortalte, at der er stort fokus på at undgå smittespredning på valgstederne tirsdag.

- 99 paller er kommet ud til kommunerne med alle de hjælpemidler, vi har brug for, sagde han.

Det er blandt andet handsker og sprit, der er blevet sendt ud til valgstederne, og så er der fokus på at lufte godt ud, og at man kan holde afstand fra de andre, der skal afgive deres stemme.

Læs også
Sådan tackler din kommune smitterisiko til valget
Læs også
Sådan tackler din kommune smitterisiko til valget

Myndighederne vil i løbet af mandagen sende en SMS til de borgere, der er tilmeldt Nem-SMS via e-boks, og de får samme besked, som blev givet på pressemødet.

- Vi opfordrer til, at så mange som muligt kommer mellem 10.00 og 15.00, for det er der, der er mindst run på, sagde Martin Damm.

Brostrøm: Man kan trygt gå ned og stemme

Sundhedsstyrelsens direktør, Søren Brostrøm, sagde på pressemødet, at det høje antal af vaccinerede stemmeberettigede gør det muligt at gennemføre valghandlingen på en coronasikker måde.

- Selvom vi står midt i en pandemi, så kan vi trygt gå ned og stemme, sagde han, og kom med gode råd til, hvordan man kan sørge for at føle sig endnu mere tryg, når man går ned og stemmer.

Man kan stemme midt på dagen, tage sin egen kuglepen med, hvis man er mere tryg ved det, og er man særligt udsat kan man tage et medicinsk mundbind på, sagde han.

VIDEO: Se hele pressemødet her:

Mange har brevstemt

En journalist spurgte på pressemødet til, om der var risiko for, at færre ville stemme ved valget på grund af coronapandemien.

Det spørgsmål svarede Kaare Dybvad Bek på.

- Det vi kan se i Norge, hvor man havde væsentligt flere restriktioner tidligere på året, var der et lille fald i stemmeprocenten, sagde han.

Læs også
Regeringen vil holde pressemøde og udsende sms omkring valget
Læs også
Regeringen vil holde pressemøde og udsende sms omkring valget

Til gengæld pegede myndighederne på, at det ser ud som om, der er flere, der har brevstemt end tidligere år, men at det endnu er for tidligt at sige, præcist hvor mange.

- Opgørelsen er ikke talt op endnu, så vi kan ikke give et præcist tal, sagde Martin Damm.