Museer ramt af stigende energipriser: - Vi må tage en ekstra trøje på

Stigende energipriser presser museer til at spare på lyset og skrue ned for varmen. Museumsdirektør frygter, at priserne får konsekvenser i fremtiden.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

De fleste kan godt mærke, at priserne på el og olie har taget et ordentligt nøk i vejret de sidste mange måneder. 

De høje priser har ikke kun ramt de private husstande men også kulturlivet, hvor Museum Vestsjælland nu er tvunget til at tage drastiske midler i brug for at kunne betale regningerne. 

- Vi har bedt vores medarbejdere om at skrue ned for varmen i de områder, hvor der ikke er udstillinger eller kontorer, og det har hjulpet på regnskabet, men det gør ikke alt, for priserne er også steget tilsvarende, siger Eskil Vagn Olsen, der er Museumsdirektør hos Museum Vestsjælland.

Museum Vestsjælland har 11 afdelinger fordelt i Kalundborg, Odsherred, Ringsted, Sorø, Slagelse og Holbæk.

- Vi holder til i nogle ældre bygninger fra 1600- og 1700-tallet, som ikke er supernemme at isolere, fordi de er fredede. Men vi har skruet ned for varmen på fællesområderne, og så må vi tage en ekstra trøje på, siger museumsdirektøren. 

Han understreger dog, at medarbejderne ikke skal fryse, og det heller ikke skal gå udover indeklimaet.

quote Hvis priserne bliver ved med at være i det høje leje, så må vi kigge på, om der er steder, vi kan spare

Eskil Vagn Olsen, Museumsdirektør, Museum Vestsjælland

Museumsdirektøren fortæller, at gæsterne ikke kommer til at kunne mærke temperaturændringen, da der ikke bliver skruet ned for varmen i udstillingslokalerne.

LED-lys og teams møder

Foruden at skrue ned for varmen, har museerne også måtte tænke i andre baner og ændre på deres vaner.

- Under corona har vi lært, at vi sagtens kan holde møder online. Det har gjort, at vi også har kunne spare cirka en tredjedel på vores brændstofforbrug, og det passer både godt til økonomien og til vores klimaaftryk, fortæller Eskil Vagn Olsen.

Læs også
Betaler syv millioner kroner mere om måneden - høje energipriser ender hos forbrugerne
Læs også
Betaler syv millioner kroner mere om måneden - høje energipriser ender hos forbrugerne

Men besparelserne stopper ikke der. Museet har udskiftet flere glødepærer med LED-belysning igennem de seneste par år.

- Vi har fået sensorer på, så lyset slukker automatisk, når der ikke er bevægelse, og så er vi alle blevet bedre til at slukke lyset efter os.

På Odsherred Kunstmuseum er glødepærerne skiftet ud med LED. På billedet ses udstillingen Røde Mor – reprise, som kan ses på Odsherreds Kunstmuseum i øjeblikket.
På Odsherred Kunstmuseum er glødepærerne skiftet ud med LED. På billedet ses udstillingen Røde Mor – reprise, som kan ses på Odsherreds Kunstmuseum i øjeblikket. Foto: Henrik Hjertholm

Mange af værkerne på museerne kan ikke tåle, at der bliver ændret på hverken temperatur eller lys, derfor er der ikke kommet ændringer i udstillingerne med undtagelse på et punkt: 

- Vi har udskiftet glødepærerne med LED. Vi oplever faktisk, at farverne bliver skarpere i udstillingerne, så i virkeligheden vil gæsterne nok opleve det positivt, siger museumsdirektøren.

Kan få konsekvenser for fremtiden

Der er på nuværende tidspunkt ikke lagt op til, at der skal spares på udstillinger eller initiativer på museerne, men museumsdirektøren er bange for, at de høje priser kan få konsekvenser på sigt. 

- Hvis priserne bliver ved med at være i det høje leje, så må vi kigge på, om der er steder, vi kan spare, for det er vores budgetter jo ikke sat efter, og så bliver der nødt til at være nogle ting, vi må skære ned på, siger Eskil Vagn Olsen.

Læs også
Høje energipriser sluger familiers rådighedsbeløb
Læs også
Høje energipriser sluger familiers rådighedsbeløb

Det er ifølge direktøren endnu for tidligt at gisne om, hvad der potentielt skal spares på.





Nyhedsoverblik