Minkavlerformand om aftale: Det giver ro – men udbetalingerne har lange udsigter

Aftalen skaber ro for ejerne af landets 1.100 minkfarme, der dog må væbne sig med tålmodighed på de endelige erstatninger, lyder det fra Sjællands Pelsdyravlerforening.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

En politisk aftale på op mod 19 milliarder kroner er her til aften faldet på plads med det formål at sikre minkavlerne kompensation for at slå deres besætninger ned.

Aftalen er indgået blandt et bredt flertal af Folketingets partier efter et meget langstrakt forhandlingsforløb. Aftalen er indgået mellem Regeringen, Venstre, De Radikale, SF og Liberal Alliance.

For minkavlerne er aftalen længe ventet, fortæller Ann-Mona Kulsø Larsen, der er formand for Sjællands Pelsdyravlerforening til TV2 ØST.

quote At der nu er kommet en aftale giver en hel del mere ro

Ann-Mona Kulsø Larsen, formand, Sjællands Pelsdyravlerforening

- At der nu er kommet en aftale giver en hel del mere ro. Det er glædeligt, der nu er en aftale. Men det betyder ikke, vi ser noget til nogen penge lige med det samme.

- Det, vi kan se ind i på den korte bane, er det, de kalder tempobonus – den kan blive effektueret og udbetalt. Men vi er i hvert fald på den anden side af sommeren, før vi ser, udbetalingsdelen kommer til at ske, siger Ann-Mona Kulsø Larsen videre med henvisning til, at værdiansættelsen af skind og minkfarme kommer til at tage tid.

Udbetalingen af den såkaldte tempobonus, som regeringen lavede for at få minkavlerne til at aflive deres mink hurtigt, ventes at blive udbetalt i februar.

Udbetalinger kommer tidligst til sommer

Minkavlerne modtager en erstatning for de mink, der er slået ned i 2020, men som ikke blev pelset og derfor ikke kan sælges.

Derudover indeholder aftalen blandt andet erstatning til minkavlerne for tabt fremtidig indtjening i 2022-2030, ligesom den forventede restværdi af minkavlernes uudnyttede ting, som eksempelvis stalde og bure, erstattes.

Ifølge Ann-Mona Kulsø Larsen mangler der dog endnu færdiggørelsen af en del bekendtgørelser, foruden hele taksations-arbejdet på hver enkel af landets 1100 minkfarme, før udbetalingerne kan rulle ud til hver enkel avler.

- Så det har stadig lange udsigter med selve udbetalingsdelen, pointerer formanden for Sjællands Pelsdyravlerforening .

Generelt vurderer hun dog, der er tale om en rimelig aftale.

Læs også
Aftale indgået om erstatning til minkavlere
Læs også
Aftale indgået om erstatning til minkavlere

- De elementer, jeg har nået at se, ser rimelige ud – men der er rigtig mange delelementer i aftalen. Det korte af det lange i det er, at der endnu er en lang proces, inden vi får andel i de midler, sagen skal afstedkomme.

Aftalen indeholder desuden en dvaleordning, så avlere kan genoptage erhvervet, når forbuddet om hold af mink udløber næste år.

Følgeerhverv som fodercentraler, pelserier eller minkauktionshuse, der er afhængige af minkavl, kan også få erstatning, hvis over halvdelen af omsætningen er baseret på dansk minkavl.

Det kommer til at koste mellem 15,5 og 18,8 milliarder kroner at yde kompensation til minkavlerne og følgeerhvervene, viser aftalen, der er indgået mellem regeringen, SF, De Radikale, Venstre og Liberale Alliance.

Fakta om Danmarks minkbranche