Minkavlerformand om aftale: Det giver ro – men udbetalingerne har lange udsigter

Aftalen skaber ro for ejerne af landets 1.100 minkfarme, der dog må væbne sig med tålmodighed på de endelige erstatninger, lyder det fra Sjællands Pelsdyravlerforening.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

En politisk aftale på op mod 19 milliarder kroner er her til aften faldet på plads med det formål at sikre minkavlerne kompensation for at slå deres besætninger ned.

Aftalen er indgået blandt et bredt flertal af Folketingets partier efter et meget langstrakt forhandlingsforløb. Aftalen er indgået mellem Regeringen, Venstre, De Radikale, SF og Liberal Alliance.

For minkavlerne er aftalen længe ventet, fortæller Ann-Mona Kulsø Larsen, der er formand for Sjællands Pelsdyravlerforening til TV2 ØST.

quote At der nu er kommet en aftale giver en hel del mere ro

Ann-Mona Kulsø Larsen, formand, Sjællands Pelsdyravlerforening

- At der nu er kommet en aftale giver en hel del mere ro. Det er glædeligt, der nu er en aftale. Men det betyder ikke, vi ser noget til nogen penge lige med det samme.

- Det, vi kan se ind i på den korte bane, er det, de kalder tempobonus – den kan blive effektueret og udbetalt. Men vi er i hvert fald på den anden side af sommeren, før vi ser, udbetalingsdelen kommer til at ske, siger Ann-Mona Kulsø Larsen videre med henvisning til, at værdiansættelsen af skind og minkfarme kommer til at tage tid.

Udbetalingen af den såkaldte tempobonus, som regeringen lavede for at få minkavlerne til at aflive deres mink hurtigt, ventes at blive udbetalt i februar.

Udbetalinger kommer tidligst til sommer

Minkavlerne modtager en erstatning for de mink, der er slået ned i 2020, men som ikke blev pelset og derfor ikke kan sælges.

Derudover indeholder aftalen blandt andet erstatning til minkavlerne for tabt fremtidig indtjening i 2022-2030, ligesom den forventede restværdi af minkavlernes uudnyttede ting, som eksempelvis stalde og bure, erstattes.

Ifølge Ann-Mona Kulsø Larsen mangler der dog endnu færdiggørelsen af en del bekendtgørelser, foruden hele taksations-arbejdet på hver enkel af landets 1100 minkfarme, før udbetalingerne kan rulle ud til hver enkel avler.

- Så det har stadig lange udsigter med selve udbetalingsdelen, pointerer formanden for Sjællands Pelsdyravlerforening .

Generelt vurderer hun dog, der er tale om en rimelig aftale.

Læs også
Aftale indgået om erstatning til minkavlere
Læs også
Aftale indgået om erstatning til minkavlere

- De elementer, jeg har nået at se, ser rimelige ud – men der er rigtig mange delelementer i aftalen. Det korte af det lange i det er, at der endnu er en lang proces, inden vi får andel i de midler, sagen skal afstedkomme.

Aftalen indeholder desuden en dvaleordning, så avlere kan genoptage erhvervet, når forbuddet om hold af mink udløber næste år.

Følgeerhverv som fodercentraler, pelserier eller minkauktionshuse, der er afhængige af minkavl, kan også få erstatning, hvis over halvdelen af omsætningen er baseret på dansk minkavl.

Det kommer til at koste mellem 15,5 og 18,8 milliarder kroner at yde kompensation til minkavlerne og følgeerhvervene, viser aftalen, der er indgået mellem regeringen, SF, De Radikale, Venstre og Liberale Alliance.

Fakta om Danmarks minkbranche

  • Der var i 2019 792 heltidsbedrifter med mink i Danmark - et fald fra 1261 i 2015. I alt var der 1060 bedrifter i 2019.
  • Heltidsbedrifterne havde i 2019 omkring 2,5 millioner mink, der fik 5-6 hvalpe, der blev til skind. Hvert år blev der således årligt produceret cirka 12 millioner skind. Det gav en værdi af hele produktionen på 2,5 milliarder kroner.
  • Prisen på skind er faldet betydeligt over de seneste år. I 2012 var værdien af produktionen eksempelvis på 9,5 milliarder kroner.
  • I 2019 gav den gennemsnitlige heltidsbedrift et underskud på 689.200 kroner. I 2013 lød det gennemsnitlige overskud på 3,3 millioner kroner. Der har været underskud i tre af de sidste fire år.
  • Den gennemsnitlige heltidsbedrift havde i 2019 en gæld på 13,3 millioner kroner.
  • Siden 2014 er antallet af heltidsbeskæftigede på de danske minkbedrifter faldet fra omkring 4500 til omkring 2600. Langt hovedparten af minkproduktion ligger i Jylland.
  • Ifølge Seges, et videnscenter under Landbrug & Fødevarer, skabte pelsdyrproduktion 5500 arbejdspladser.
  • Minkproduktionen har en række følgeerhverv inden for eksempelvis udstyr, foder og salg. Det er uvist, hvor stor en gruppe virksomheder, der lever af at servicere og levere til minkavl.

Kilder: Danmarks Statistik, Seges.


Nyhedsoverblik