Minister vil bremse vrede bilister allerede på køreskolen

Står det til transportministeren, skal god trafikopførsel inkluderes i kørekortundervisningen. V bakker op.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Der er for mange problemer med vrede og chikane i trafikken, mener transportminister Trine Bramsen (S), der nu vil løse problemet politisk.

Konkret skal det ske med en tilføjelse til undervisningen på landets køreskoler: Kommende bilister skal lære om god opførsel i trafikken, og de skal sågar testes i det som en del af prøven.

quote Vi har set eksempler på bedemænd, der ikke kan passe deres arbejde, fordi de chikaneres af andre bilister

Trine Bramsen (S), transportminister

Ministeren ønsker, at det bliver en del af den nye køreuddannelse, der skal være klar 1. januar 2024.

- Desværre har vi set den dårlige opførsel snige sig ind i trafikken. Vi har set eksempler på bedemænd, der ikke kan passe deres arbejde, fordi de chikaneres af andre bilister. Vi har set chikanekørsel, vanvidskørsel og andre ting.

- Vi står over for at skulle lave en ny køreuddannelse. En del af den uddannelse bliver - ud over at man ved, hvornår man skal stoppe for bestemte typer af skilte, og kender almindelige trafikregler - et fokus på, hvordan man opfører sig i trafikken, siger hun.

- En fantastisk god melding

Hos Venstre er transportordfører Kristian Pihl Lorentzen helt med på ministerens forslag - han kalder det "en fantastisk god melding".

Pihl Lorentzen er selv medforfatter til bogen "Stop trafikal egoisme", som omhandler netop vejvrede og dårlig trafikal opførsel.

- Der er behov for at sætte ind over for det, og derfor er det højst relevant.

- Jeg tror, at langt de fleste unge køreskoleelever godt kan se fornuft i det her. Specielt, hvis det også bliver et af temaerne i den prøve, man skal op i, siger han.

Læs også
Køreskoler lider under stigende vejvrede - elever bliver påkørt bagfra

Trine Bramsen afviser, at det for nogle måske vil forekomme en smule belærende at blive undervist i ikke at blive vred i bilen.

- Jeg tror ikke, det skader nogen at blive mindet om det en ekstra gang - og dem, der opfører sig ordentligt i forvejen og ikke bidrager til den her type af konflikter i trafikken, kommer jo så bare til at kunne bestå let.

Er der ikke en risiko for, at man ikke lige husker undervisningen, når man står i situationen? Vrede er jo en impulsiv følelse.

- Jeg tror, at ganske meget af det, vi lærer, når vi tager vores kørekort, hænger ved. De gode vaner, vi får grundlagt tidligt, hænger ved videre i vores trafikadfærd.

- Og man må jo bare sige, at det er den bedste måde at adressere det her på.