Minister: Vi skal udstille arbejdspladser der ikke har ligeløn

Regeringen vil gøre det muligt at udstille de arbejdspladser, som ikke lønner mænd og kvinder ens for lige arbejde, siger ligestillingsminister Mogens Jensen.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Hvis kvinder skal opnå ligeløn og lige vilkår med mænd på det danske arbejdsmarked, så skal der mere drastiske midler i brug end hidtil.

Det siger ligestillingsminister Mogens Jensen (S) til Fagbladet 3F på Kvindernes Internationale Kampdag.

- Selv om der er mange ting at fejre på kvindernes kampdag, så skal vi også være skuffede over mange ting, desværre, siger han.

- Hvis man ser på arbejdsmarkedet, så er det selvfølgelig skuffende, at man stadig i 2020 ikke har reel ligeløn mellem kønnene. Især at der så stort et løngab mellem kvinder og mænd på 14-15 procent. Det skal vi have gjort noget ved, siger Mogens Jensen.

Kvindesymbol
Læs også
Kvindernes Internationale Kampdag - Der er fortsat noget at kæmpe for
Kvindesymbol
Læs også
Kvindernes Internationale Kampdag - Der er fortsat noget at kæmpe for

Derfor arbejder regeringen lige nu på et forslag, der skal udstille de danske virksomheder, der ikke lønner mænd og kvinder ens.

- Det kan være, at vi skal gå så langt, at det er offentligt synligt. Et sted, hvor man kan se, hvilke virksomheder, der leverer og hvem, der ikke gør, siger ministeren.

- Så man har muligheden for at sige: Hvor er der ligeløn og hvor er der ikke?

Der skal skabes en holdningsændring

Målet med at gøre det offentligt synligt, hvem der betaler ligeløn, er ifølge ministeren at skabe en grobund for en samfundsændring.

quote Det er både op til ledelsen i virksomhederne at tage det her alvorligt, men også til de ansatte, som må bestemme sig for at arbejde for at sikre ligeløn på arbejdspladsen

Mogens Jensen (S), Ligestillingsminister

- Det er både op til ledelsen i virksomhederne at tage det her alvorligt, men også til de ansatte, som må bestemme sig for at arbejde for at sikre ligeløn på arbejdspladsen, siger ministeren.

Han mener, at hvis der bliver offentlighed omkring, hvordan virksomheder aflønner de ansatte, vil det åbne døren for, at forandring bliver et folkekrav.

- Det er vigtigt, at det er synligt, at der er et problem med ligeløn herhjemme. Derfor skal vi have tallene frem i lyset, siger Mogens Jensen.

Andre lande er i gang

Ideen til at åbne op for lønforskellene mellem kønnene i private virksomheder er ikke ny.

Allerede i 2018 indførte Island en model, hvor virksomheder med over 25 ansatte skal have en slags ligelønscertificat - som kort fortalt dokumenterer, at de betaler lige løn for lige arbejde. Kan de ikke bevise dette, risikerer virksomhederne at få bøder.

England og Tyskland har indført lignende modeller, der skal skabe åbenhed omkring, hvilke virksomheder, der betaler ligeløn.


Nyhedsoverblik