Minister: Vi kan ikke gøre alle glade med ny udligning

Social- og indenrigsminister håber at have nyt udligningssystem klart inden næste forhandlinger med kommuner.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Landets kommuner har store forventninger til en kommende reform af udligningssystemet, der omfordeler penge mellem rige og fattige kommuner.

Men det bliver umuligt at gøre alle 98 kommuner tilfredse, lyder det torsdag fra social- og indenrigsminister Astrid Krag (S).

- Mit håb er, at I vil gå til en reform med realistiske forventninger, siger hun foran 1500 deltagere ved det kommunale topmøde i Aalborg.

quote Når man følger debatten, kan man få indtryk af, at udligningssystemet er roden til alt ondt i kommunerne

Astrid Krag (S), indenrigsminister

Regeringen har sat sig som mål at reformere systemet, der i 2020 omfordeler 18,6 milliarder kroner mellem kommunerne.

Mange og høje forventninger

Ambitionen er ifølge Astrid Krag at lande en aftale inden de næste økonomiforhandlinger med kommunerne, der sædvanligvis indledes før sommer.

Men det bliver ifølge ministeren "helt enormt svært".

- Der er mange forventninger, og de er høje, siger ministeren og henviser til en rundspørge i magasinet Danske Kommuner.

Her har syv ud af ti kommuner forventninger om, at netop deres kommune vil blive tilgodeset ved en reform af systemet.

- Det er nok en snas skudt over målet, at det er dér, vi kan lande, siger ministeren.

- En del af systemet er, at vi skal udligne forskellene mellem kommunerne. Nogle kommuner bliver nødt til at bidrage mere til fællesskabet end andre, siger Astrid Krag.

System udligner forskelle mellem rige og fattige

Hun håber på velvilje fra alle kommuner, så der ikke opstår en strid "mellem land og by" og "mellem øst og vest".

Borgmester håber på gennemgribende reform

I Lolland Kommune lægger borgmester Holger Schou Rasmussen (S) ikke skjul på, at han foretrækker en gennemgribende reform af udligningssystemet. 

Artiklen fortsætter under billedet.

Holger Schou Rasmussen.
Holger Schou Rasmussen. Foto: TV2 Fyn

I en pressemeddelelse oplyser han, at reformen skal sikre samme velfærd i hele landet, frem for et system, der som i dag skaber forskelle mellem rig og fattig større og større.

- Men jeg er også klar over, at det er en kompliceret øvelse og siger derfor, at hvis den store reform ikke kan nås i denne omgang, så skal vi som minimum adressere det nuværende udligningssystems største absurditeter, siger Holger Schou Rasmussen.

- Absurditeter, der samlet set betyder, at udligningssystemet i dag tilgodeser en stor del af hovedstadskommunerne og de største provinskommuner på bekostning af en stor gruppe af kommuner i landdistrikterne.

Nyt system løser ikke alle problemer

Ministeren advarer samtidig mod at tro, at et nyt system med et fingerknips løser kommunernes trængsler.

- Når man følger debatten, kan man få indtryk af, at udligningssystemet er roden til alt ondt i kommunerne.

- Der er mange problemer med det nuværende udligningssystem, ingen tvivl om det. Men det kommer ikke til at løse alle problemer på én gang, siger Astrid Krag.

Formanden for Kommunernes Landsforening, Jacob Bundsgaard (S), har forinden betonet, at det haster med en reform af udligningen.

- Vi har brug for en udligningsreform nu. Det er sindssygt vigtigt for os. Og den skal ligge klar, inden vi når til de næste økonomiforhandlinger.

- Det bliver rigtig svært at lave en meningsfuld økonomiaftale, med mindre den kan tage afsæt i en ny reform, siger formanden i sin tale.