Mindre trængsel i julen - her er dagene, du vil undgå at rejse på

Flere dage at rejse i før og efter julen giver mindre trængsel på både bane, vej og færge. To dage er dog gennemgående populære at rejse på igen i år.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Julen nærmer sig med hastige skridt og dermed også nogle af årets største rejsedage.

Juleaften ligger i år på en tirsdag. Derfor forventes trængslen på både veje, skinner og færger at blive delt ud på flere dage over weekenden forud for juleaften.

- Julens udrejsetrafik vil i år fordele sig over flere dage, og vi forventer derfor ikke de store forsinkelser på vejene i tiden op til juleaften, oplyser Brit Osted Nielsen, vagthavende ved Vejdirektoratets trafikcenter.

To dage skal de rejsende dog være særlig opmærksom på.

- Man skal – også i år – være opmærksom, hvis man har planlagt at rejse Lillejuleaften. Her forventer vi tæt trafik og risiko for mindre kødannelser om formiddagen og i den tidlige eftermiddag, fortæller Britt Osted Nielsen og tilføjer:

quote Folk skal tage ganske få fridage for at kunne holde en lang juleferie, og det er med til at sprede trængslen ud

Anette Ustrup Svendsen, kommunikationschef, Scandlines

- Derudover regner vi med trængsel på vejen, og dermed stor risiko for kødannelser og forsinkelser anden juledag.

Undgå vejene mellem 10 og 15

Anden juledag dag er erfaringsmæssigt en af årets største rejsedage uanset, hvordan julen ligger. Her bevæger trafikken sig i overvejende grad på tværs af landet i østgående retning fra Jylland mod Hovedstadsområdet.

- Vi anbefaler derfor, at du undlader at køre i tidsrummet 10.00-15.00 på anden juledag eller – om muligt – vælger en anden dag til turen hjem, hvis du vil undgå den værste rejsetrafik, siger Britt Osted Nielsen.

Artiklen fortsætter under grafikken.

Grafik: Nick Abildgaard - TV2 ØST.

En del bilister vil som en del af julerejsen skulle ud at sejle mellem landsdelene.

Hos Molslinjen oplevede man sidste år stor interesse på ruten mellem Sjællands Odde og Aarhus. Derfor bliver der i år indsat en ekstra færge udlånt fra Bornholmslinjen, og kapaciteten øges derved fra de sædvanlige 24 daglige afgange.

Artiklen fortsætter under billedet.

Molslinjen har i år indsat en ekstra færge på ruten mellem Sjællands Odde og Aarhus, hvilket i perioder giver afgange hvert 45. minut.
Molslinjen har i år indsat en ekstra færge på ruten mellem Sjællands Odde og Aarhus, hvilket i perioder giver afgange hvert 45. minut. Foto: Molslinjen A/S.

- Ved at sætte Max (fra Bornholmslinjen, red.) ind i julen har vi op til 30 afgange dagligt. Det giver en afgang hvert 45. minut på de store rejsedage, hvor især de mange busrejsende med Kombardo Expressen udfordrer vores kapacitet, siger Jesper Skovgaard, der er kommerciel direktør hos Molslinjen.

Flere tager færgen

Jesper Skovgaard fortæller, at der stadig er pladser at få, selvom bookingerne i år ligger 12 procent over sidste år. Til sammenligning rejste 160.000 passagerer med Molslinjen i juledagene sidste år.

- Især 22. og 23. december er populær blandt rejsende fra Sjælland, imens rejseaktiviteten også er stor den 26. december i begge retninger, siger Jesper Skovgaard.

Dette skyldes ligesom på vejene, at der er flere rejsedage i forbindelse med årets jul, og at Molslinjen har sat ekstra afgange ind.

- Som altid anbefaler vi vores passagerer at holde godt øje med vores hjemmeside og sms, hvor vi kommunikerer, hvis der måtte opstå ændringer.

Gedserfærge indstillet enkelte dage

Julen byder også på trafik over landets grænser. Hos Scandlines, der driver ruterne Rødby-Puttgarden og Gedser-Rostock tegner 22. december på nuværende tidspunkt til at blive største rejsedag.

Kommunikationschef Anette Ustrup Svendsen peger også på, at trængslen i år er delt ud over flere dage.

- Folk skal tage ganske få fridage for at kunne holde en lang juleferie, og det er med til at sprede trængslen ud, fortæller hun.

quote Der stadig pladser at få, men julen er som bekendt traditionernes tid

Tony Bispeskov, informationschef, DSB

Imens Rødby-Puttgarden sejler døgnet rundt over julen, holder ruten Gedser-Rostock ferie den 24. og 31. december.

Klimafokus får flere til at tage toget

Orker man ikke bilen til og fra julefesterne, er toget et muligt alternativ. Og det har flere tilsyneladende fået øjnene op for.

DSB melder om et øget salg med 40 procent, hvilket ifølge informationschef Tony Bispeskov dels skyldes, at DSB har lanceret billigere togbilletter, dels et øget fokus på bæredygtig transport blandt kunderne, og dels at julen i år strækker sig over flere rejsedage, hvilket alt andet lige giver plads til flere rejsende.

Artiklen fortsætter under billedet.

DSB melder om et øget salg med 40 procent i juleperioden.
DSB melder om et øget salg med 40 procent i juleperioden. Foto: Jesper Truelsen - TV2 ØST

- Der stadig pladser at få, men julen er som bekendt traditionernes tid. Også i år er 23. december den største rejsedag, efterfulgt af dagene i weekenden før juleaften med den 21. og 22. som store rejsedage i år.

Rejsestrømmen før jul går ligesom på vejene i høj grad fra øst mod vest og retur igen den 26. og 27. december.

Tony Bispeskov konstaterer, at langt hovedparten af passagererne har bestilt plads til rejsen.

- Det giver os bedre mulighed for at tilrettelægge trafikken og sætte ekstra vogne på, hvor det er nødvendigt, siger han.