Millionpræmie til vild natur kan lande her i regionen

Konkurrencen om at blive Danmarks vildeste kommune er i fuld gang, og nu er tre kommuner i vores sendeområde gået videre til finalen.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Lolland, Odsherred og Vordingborg kommuner er blandt de i alt ti kommuner, der er gået videre i konkurrencen om at blive Danmarks vildeste kommune. Det skriver Miljøministeriet i en pressemeddelelse.

- Det er jo mega fedt. Vi har kæmpet med det er her i halvandet år n, så det er jo bare en fed anerkendelse, at vi er nået hertil sammen med ni andre rigtig gode projekter, siger Trine Øllegaard Syvmand, der er tilsynsførende ved Park og Vej i Lolland Kommune.

Det er miljøminister Lea Wermelin og en jury, hvori blandt andre Søren Ryge sidder, der har sendt de ti kommuner videre i konkurrencen, hvor målet er at få meget mere vild natur i Danmark.

- Det er jo en anerkendelse af, at både lodsejere, borgere og vores medarbejdere gør det fantastisk knaldhamrende godt. Så det ville jeg blive stolt og glad over, at vi kunne få det stempel, at vi virkelig rykker på den her dagsorden, lyder det fra borgmester Mikael Smed (S) i Vordingborg Kommune.

Konkurrencen om at blive Danmarks ”vildeste” kommune startede tilbage i februar 2021, og er en del af kampagnen ’Sammen om et VILDERE Danmark’, der har til formål at gøre den danske natur vildere til gavn for biodiversiteten. 

De ti finalister

Albertslund Kommune

Fredensborg Kommune

Herning Kommune

Kolding Kommune og Middelfart Kommune

Lolland Kommune

Odense Kommune

Odsherred Kommune

Syddjurs Kommune

Vejle Kommune

Vordingborg Kommune

Udvalgt af miljøministeren og juryen, som består af Morten D.D. Hansen, Søren Ryge Petersen, Vicky Knudsen, H.P. Geil, Sofie Graarup Jensen, Philip Hahn-Petersen, Lydia Callesen og Signe Normand.

Siden har alle landets 98 kommuner indsendt beskrivelser af deres forskellige biodiversitetsprojekter til lands og vands i en såkaldt grønbog.

Borgere kan stemme

Når dommerpanelet mødes næste gang, skal de finde vinderen af konkurrencen. Og her kan borgerne give deres besyv med. 

Miljøminister Lea Wermelin og resten af juryen inviterer nemlig alle danskere til at afgive deres stemme.

- Jeg er blæst fuldstændig bagover af den folkebevægelse, vi har sat i gang for mere vild natur i Danmark. Alle har været med til at give naturen mere plads, lige fra plejehjem og skoler til folks egne baghaver. Det bliver svært at finde en vinder blandt 10 så gode naturprojekter. Derfor vil vi meget gerne høre, hvem danskerne synes fortjener at vinde titlen som Danmarks vildeste kommune, udtaler miljøminister Lea Wermelin i pressemeddelelsen. 

Læs også
Facebook-opslag fik stjålne hundehvalpe hjem igen
Læs også
Facebook-opslag fik stjålne hundehvalpe hjem igen

Borgernes stemme kommer til at vægte ligeså meget som en jurys stemme. I tilfælde af stemmelighed vil borgernes ønske vægte højest.

Millionpræmie til den vildeste

Vinderen kåres ved et kåringsevent den 19. september, og showet kan følges live på Facebook.

Præmien til den kommune, der løber med titlen som den vildeste, er en million kroner til et vildt naturprojekt. Pengene kommer fra Den Danske Naturfond.

Projekterne bedømmes blandt andet på idérigdom, engagement, antal omlagte kvadratmeter/kubikmeter vild natur og udbredelse af viden om vild natur og naturens egenskaber til borgerne. 

Man kan læse mere om kommunernes vilde tiltag og projekter på hjemmesiden www.dkvild.dk. Det er også her, man kan afgive sin stemme. 


Nyhedsoverblik