Midt i nedlukning: Bureauer henter udenlandsk arbejdskraft til landet

Utilstrækkelige bolig- og arbejdsforhold for udenlandske arbejdere har tidligere ført til massive smitteudbrud. 3F kalder det usmageligt.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Trods støt stigende smittetal og et samfund, der lukker mere og mere ned, har  rekrutteringsbureauet Bixter ufortrødent på Facebook forsøgt at få udenlandsk arbejdskraft til landet. Det skriver Fagbladet 3F.

quote - De bor ofte mange personer på meget lidt plads, de bliver transporteret mange personer i biler til og fra arbejdspladsen, og de kan have kontraktforhold, der gør, at de ikke får løn, hvis de bliver syge og dermed møder op på arbejde, selv om de har symptomer.

Flemming Konradsen, professor i folkesundhed på Københavns Universitet

Udsætter sig for smitterisiko

Også rekrutteringsbureauet Baltic Workforce skriver på sine rumænske, polske og lettiske Facebook-sider i december, at de kan tilbyde arbejde i Danmark, og det kan være problematisk i en tid med corona.

Ifølge professor i folkesundhed på Københavns Universitet Flemming Konradsen er udenlandske arbejdere i mange faglærte og ufaglærte brancher særligt udsatte for at blive smittet med corona-virus.

Læs også
Ekspert efter smitteudbrud blandt håndværkere: Det kan ske igen
Læs også
Ekspert efter smitteudbrud blandt håndværkere: Det kan ske igen

Det vil kunne sprede sygdom blandt arbejderne, som kan sprede sig videre ud i det omkringliggende samfund og til deres hjemlande, når de er færdige med at arbejde i Danmark, forklarer han.

- De bor ofte mange personer på meget lidt plads, de bliver transporteret mange personer i biler til og fra arbejdspladsen, og de kan have kontraktforhold, der gør, at de ikke får løn, hvis de bliver syge og dermed møder op på arbejde, selv om de har symptomer. Og på grund af deres boligforhold har de ringe mulighed for at isolere sig og spreder derfor smitte til andre, siger Flemming Konradsen.

Smitte i Ringsted og Terslev tidligere

I Danmark har der tidligere været smitteudbrud blandt udenlandske slagteri-medarbejdere på Danish Crown-slagteriet i Ringsted, hvor mange udenlandske arbejdere boede meget tæt.

Det samme skete i Terslev ved Haslev i efteråret, hvor der opstod et større smitteudbrud blandt udenlandske håndværkere.

Forbundssekretær i fagforeningen 3F, Henning Overgaard, er på ingen måde imponeret over rekrutteringsbureauernes adfærd.

- Mens vi andre isolerer os fra hinanden af frygt for smitte, fortsætter de ufortrødent deres glubske guldjagt. Det er direkte usmageligt og stærkt kritisabelt, og det risikerer at koste menneskeliv, siger Henning Overgaard.

Få kommentarer

Fagbladet 3F har kontaktet direktøren for Bixter, Natalya Jørgensen, for at give hende mulighed for at svare på den kritik, der bliver rettet imod rekrutteringsbureauerne.

Direktøren har dog kun få kommentarer:

- Vi har ikke noget imod det danske system og den danske lovgivning, siger Natalya Jørgensen.

Rekrutteringsbureauet Baltic Workforce, som officielt drives under navnet Administrationsselskabet APS, er ikke vendt tilbage på Fagbladet 3Fs henvendelser.

Læs også
Slår hårdt ned på smitteudbrud: 145 udenlandske håndværkere testes
Læs også
Slår hårdt ned på smitteudbrud: 145 udenlandske håndværkere testes

Selskabet ejes ifølge CVR-registret af en Asta Antanaviciute. Fagbladet 3F har kontaktet virksomheden via deres hovednummer. Her blev Fagbladet 3F bedt om at sende en forespørgsel via mail. Det har Fagbladet 3F gjort, men har ikke fået svar.


Nyhedsoverblik