Meget få biler på vejene - men en type transport vinder frem

Hver tredje bil er forsvundet fra de danske veje på blot én uge.Til gengæld har vognmændene travlt med at holde varer på hylderne i de danske butikker.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Sjældent har der været så god plads på de danske veje og i de danske tog, som der er i denne uge.

Generelt er mellem 30 og 40 procent af bilerne på de store sjællandske motorveje forsvundet sammenlignet med uge 10, som var den sidste hele uge, inden regeringen satte tiltag ind mod corona-smitte, fortæller Niels Moltved, projektleder for trafikstatistik i Vejdirektoratet.

Et af disse tiltag er, at folk skal blive hjemme.

- Vi kan se, folk generelt har taget opfordringerne til efterretning. Det er meget tydeligt at se med en nedgang på mere end hvert tredje køretøj, siger Niels Moltved og tilføjer:

- Vi mindes ikke et fortilfælde med så stort et fald i trafikken i hele landet.

I går tirsdag var der mellem 30 og 40 procent færre biler på de store sjællandske motorveje  sammenlignet med for to uger siden, viser en opgørelse, som Vejdirektoratet har lavet for TV2 ØST. Grafik: Nick Abildgaard

Fredag i sidste uge – bare to dage efter statsminister Mette Frederiksen (S) mere eller mindre lukkede Danmark ned, var trafikken faldet med 25-30 procent.

- Flere skulle her stadig lige omkring deres arbejdsplads og måske hente en computer, siger Niels Moltved om, at faldet siden er taget til.

- Hen over weekenden faldt trafikken lørdag op til 40 procent på Vestmotorvejen, der forbinder Sjælland med resten af landet, tilføjer han.

20191221-181843-l-1920x1081we.jpg
Læs også
Danmark lukker ned - her er regeringens nye tiltag
20191221-181843-l-1920x1081we.jpg
Læs også
Danmark lukker ned - her er regeringens nye tiltag

Niels Moltved vurderer, at vejtrafikken på nuværende tidspunkt er ved at have nået et stabilt niveau.

Lastbiltrafik vinder frem

Mens det generelle billede er, at der er færre biler på vejene, så viser tal for Storebæltsforbindelsen, at én type trafik holder stand i krisetiderne.

Dykker man ned i tallene, ser man, at personbiltrafikken dykkede i sidste uge, mens lastvognstrafikken tværtimod steg svagt med én procent eller nøjagtigt 385 flere lastvogne. Det vil sige vækst i den trafik, som er med til at sikre, at der er varer på hylderne i de danske supermarkeder.

Transportminister Benny Engelbrecht (S) var i fredags ude med et tiltag, som gav netop lastvognschaufførerne ret til at køre mere, end hviletidsreglerne foreskriver, for at holde varer på hylderne i de danske butikker.

Færger sejler som normalt - endnu

Det er også lastvognene, som dominerer trafikken hos Scandlines, der driver ruterne Rødby-Puttgarden og Gedser-Rostock til Tyskland, hvor grænsen er lukket for alt trafik, der ikke har et anerkendelsesværdigt formål.

Læs også
Nu lukker Danmark grænserne den næste måned
Læs også
Nu lukker Danmark grænserne den næste måned

- Vi har heldigvis fortsat samme volumen af lastbiler. Det vidner om, vi er et stykke kritisk infrastruktur, og det er derfor, vi sejler planmæssigt indtil videre. Det kan være, det ændrer sig i morgen, overmorgen eller næste uge. Vi holder øje med, hvad der sker, siger pressechef Anette Ustrup Svendsen og tilføjer:

- Vi er i lavsæson og har derfor normalt ikke så mange passagerer i disse dage. Men nu er det antal mere end halveret.

Artiklen fortsætter under billedet

Foreløbigt har Scandlines ikke offentliggjort planer om at sejle færre afgange, men det kan komme på tale, siger pressechef Anette Ustrup Svendsen.
Foreløbigt har Scandlines ikke offentliggjort planer om at sejle færre afgange, men det kan komme på tale, siger pressechef Anette Ustrup Svendsen. Foto: Thomas Nielsen - TV2 ØST

Foreløbigt har Scandlines ikke offentliggjort planer om at sejle færre afgange, men det kan komme på tale, siger pressechefen:

- Det kan være, vi vælger at pille en færge ud i weekenderne og dermed reducere afgange, men vi følger situationen. Aktuelt sejles der hver 40. minut fra Rødby og hver anden time fra Gedser.

Drastisk passagerfald i togene

Mens der i perioder har været flere kilometer kø ved den såkaldte grønne grænse i Jylland, har man ikke haft de samme udfordringer ved den såkaldte blå grænse i Rødby og Gedser:

- Vi har ikke haft nævneværdig ventetid – det er gledet stille og roligt – fordi vi har godt samarbejde på både sejlads og kontrollen i havnen, siger pressechefen.

Trængsel DSB
Læs også
Transportminister opfordrer til at undgå myldretiden
Trængsel DSB
Læs også
Transportminister opfordrer til at undgå myldretiden

Og det er ikke kun på veje og færger, at corona-krisen har lagt en dæmper på trafikken.

Siden onsdag er antallet af passagerer, der kører med S-tog, fjern- og regionaltog hos statsbanerne, faldet med i gennemsnit 80 procent, skriver Ritzau.

Færrere færger til Jylland

På nogle afgange er faldet helt op til 95 procent.

- Der er markant færre, der vælger toget, og det gælder både S-tog i hovedstadsområdet og fjern- og regionaltrafik på kryds og tværs af landsdelene, siger informationschef Tony Bispeskov.

Faldet sker, efter at myndighederne har opfordret brugerne af den kollektive trafik til at undgå myldretidstrafikken.

dsc_0585.jpg
Læs også
Coronaudbrud får Molslinjen til at skrue ned for færger
dsc_0585.jpg
Læs også
Coronaudbrud får Molslinjen til at skrue ned for færger

Desuden er der indført krav om pladsbilletter for at undgå overfyldte tog og stående passagerer.

Derudover har Molslinjen, der sejler fra Sjællands Odde til Aarhus meddelt, at antallet af færger i drift reduceres til en, som vil gennemføre fire daglige ture.


Nyhedsoverblik