Mandag åbner endnu flere dele af samfundet - det kræver afstandstape og forskudte pauser

Genåbningens fase 2 er i fuld gang, og mandag åbner endnu flere dele af samfundet efter lang pause. Læs retningslinjerne her.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Som en del af genåbningens fase 2 må restauranter, caféer, efterskoler, kirker, biblioteker og skolernes 6. til 10. klasse mandag komme tilbage til hverdagen.

De kan imidlertid se frem til en meget anderledes hverdag, da alle skal følge et sæt retningslinjer udstukket af myndighederne for at begrænse smittespredningen med coronavirus.

Elever skal møde forskudt

For landets skoler, efterskoler og institutioner gælder, at afstandskravet på én meter er fjernet. Afstanden på én meter skal dog så vidt muligt overholdes, når børnene spiser frokost, og når de skal afleveres og hentes.

Opfordringen lyder stadig, at børn og elever ikke samles i for store grupper, og der skal desuden gøres brug af forskudte mødetider og pauser.  

Ifølge Børne- og Undervisningsministeriet har skoleeleverne krav på minimum fem ugentlige undervisningstimer, og der er dermed fortsat tale om nødundervisning. Det vil derfor ikke være muligt alle steder at leve op til almindelige standarder for undervisning, eksempelvis i forhold til timetallet.

Restauranter skal respektere forsamlingsforbud

Mandag får også restauranter, cafeer og værtshuse lov til at slå dørene op.

På serveringsstederne gælder, at der skal være to kvadratmeter per person. Hvis gæsterne står op, fordobles kravet til fire kvadratmeter per person.

Forsamlingsforbuddet skal fortsat respekteres. Derfor må restauranter og caféer ikke servere for et selskab, der er større end ti personer. Det anbefales desuden, at et selskab kun består af personer, som i forvejen har tæt kontakt.

Serveringssteder, der serverer mad, drikkevarer eller tobak til at nyde på stedet, skal lukke ved midnat. Derudover må der ikke gennemføres aktiviteter, der kan få dem til at minde om en natklub eller et diskotek – det kan eksempelvis være et dansegulv.

Biblioteker skal sikre afstand med tape

Ifølge retningslinjerne fra Kulturministeriet skal der på bibliotekerne være et særligt fokus på effektive udlån og hygiejne. Det er tilladt, at biblioteksbrugeren tager kortvarigt ophold for at vælge materiale til hjemlån.

Kontakten mellem ansatte og biblioteksbrugere skal mindskes ved hjælp af afstandstape, ruminddelinger og andre adfærdsregulerende indretninger.

Håndsprit skal være tilgængelig ved udlånsarealerne, og besøgende skal ved biblioteksindgangen opfordres til at benytte sig af håndspritten.

Det anbefales yderligere, at man undgår at anvende biblioteksudstyr som printere og computere.

For bibliotekerne gælder desuden, at der maksimalt må være én biblioteksbruger per fire kvadratmeter gulvplads.  

Kirkegængere skal i enkle situationer holde to meters afstand

For kirker, moskeer og synagoger gælder som udgangspunkt, at der skal være mindst én meter mellem hver person.

I særlige situationer med øget smitterisiko, eksempelvis under sang, bør afstanden dog være to meter.

Der må højst være adgang for én person per fire kvadratmeter gulvareal, og lokaler skal indrettes, så smittefare minimeres.

Derudover skal der så vidt muligt være fri adgang til sæbe eller håndsprit.