Forestil dig, at du pludseligt oplever en voldsom smerte i hovedet.
Den sidder i venstre side lige over din kind. Den stikker og brænder og føles som om, du har fået stukket en syl gennem øjenkrogen, der bliver drejet rundt.
Det er min drøm, at flere kommer til lægen, også selvom de føler, det er svært
Sådan beskriver Malene Genckel Sørhus sine smerter, når hun får anfald af hovedpine.
Den 32-årige kvinde fra Haslev lider af hortons -, sunct - og paroxysmal hovedpine, der alle er typer af hovedpine.
- Det er virkelig forfærdeligt. Jeg har banket mit hoved ind i en betonvæg, fordi det blev til en anden smerte, som jeg bedre kunne forholde mig til, siger hun.
Hun er én af de danskere, der i mange år har skjult sine smerter for omverdenen af frygt for ikke at blive forstået.
Danmarks Patientforening for Hovedpineramte, der ligger i Slagelse, bliver årligt kontaktet af 1.000 borgere, der skjuler deres hovedpine. Grunden er ifølge foreningen ofte, at de frygter, at omverdenen vil negligere deres smerter.
Derfor har patientforeningen lanceret en ny kampagne, der skal få flere danskere med hovedpine til at opsøge en læge.
Omverdenen giver råd
For ti år siden var Malene Genckel Sørhus en del af gruppen, der holdt hovedpinen skjult. Hun var 22 år, da hun første gang oplevede et anfald af hortons hovedpine.
Hun var lige startet på pædagoguddannelsen. Alt var nyt - hendes bolig, vennekreds og studie. Hun sad i sin studiebolig, da hun blev ramt af en voldsom smerte i hovedet.
- Jeg blev helt vildt forskrækket. Det var helt surrealistisk. Anfaldet varede i tre timer, fortæller hun.
Sådan rammer hovedpiner
Overlæge og professor på Dansk Hovedpinecenter Messoud Ashina distancerer mellem to former for hovedpine - den primære og sekundære.
Sekundære hovedpiner er de hovedpiner, der opstår i forbindelse med forkølelser, vira og tømmermænd. De er generelt mildere, og på en skala fra 1 til 10 ligger de ofte mellem 2 og 4.
Primære hovedpiner er voldsommere hovedpiner såsom migræne. Under dem kan man opleve andre symptomer såsom lysfølsomhed og opkast. På en skala fra 1 til 10 ligger de som regel mellem 5 og 10.
Alligevel fortalte hun ikke nogen om anfaldet.
- Mit fokus var på studiet, som jeg var nødt til at klare. Jeg havde ikke overskud til andet. Og jeg frygtede, at folk ikke forstod, hvor voldsomt det var, siger hun.
Senere har hun fået bekræftet, at nogle mennesker ikke forstår alvoren af anfaldene.
- Folk siger: "Tag to panodiler, drik et glas vand og få noget luft." Men det, man tager til normal hovedpine, virker ikke.
15 procent undgår lægen
Hos Danmarks Patientforening for Hovedpineramte fortæller formand Christian Hansen, at omkring 28 procent af alle henvendelser, de får, kommer fra personer, der skjuler deres smerter.
Derudover fortæller 15 procent, at de ikke har opsøgt læge, men i stedet tager håndkøbsmedicin, på trods af daglige hovedpinesmerter eller periodevise voldsomme anfald.
Det fortæller formand Christian Hansen.
- For unge handler det ofte om, at der er et idealbillede, de gerne vil opretholde, og derfor vælger de at skjule hovedpinen, siger han.
For personer i arbejde kan det være frygten for at miste sit arbejde, der gør, at de ikke fortæller om deres lidelser.
Malene fik en diagnose
Hovedpinen har haft store konsekvenser for Malene Genckel Sørhus' liv.
- Det var svært at være den person, jeg var inden anfaldene, fortæller hun.
Et halvt år efter første anfald opsøgte hun læge. Efter en længere undersøgelsesperiode fik hun stillet diagnosen hortons hovedpine.
Da hun som 25-årig blev færdiguddannet, betød anfaldene, at hun ikke kunne have et almindeligt arbejdsliv.
På Dansk Hovedpinecenter, som hører til Rigshospitalet, bekræfter overlæge og professor Messoud Ashina, at der er en gruppe, der ikke søger læge.
Han har været med til at lave en undersøgelse gennem Facebook, hvor 25 procent af dem, der har hovedpine mindst én gang om ugen, oplyser, at de aldrig har søgt læge.
I stedet bruger de håndkøbsmedicin til at dulme smerterne.
- Nogle folk har en forkert opfattelse af, at man ikke skal gå til læge med hovedpine, fordi lægerne har for travlt. Det er et problem, siger han.
Medicin kan forbedre livskvalitet
Messoud Ashina understreger, at for dem, der lider af slem hovedpine, såsom migræne, vil håndkøbsmedicin ikke nødvendigvis hjælpe.
I stedet kan de patienter få ordineret både akut og forebyggende medicin. Det forebyggende medicin skal man tage hver dag, og det kan halvere antallet af anfald.
- Det kan reducere anfaldenes frekvens, styrke og varighed. Det kan have en stor betydning for livskvaliteten, fortæller overlægen.
I dag får Malene Genckel Sørhus iltbehandling for hendes anfald af hortons hovedpine. Medicinen reducerer anfaldene fra tre timer til omkring 20 minutter.
- Jeg håber, der kommer en større anerkendelse i samfundet, omkring at hovedpine er en invaliderende sygdom for mange mennesker, og at det kan afkræfte fordommene, siger hun og fortsætter:
- Det er min drøm, at flere kommer til lægen, også selvom de føler, at det er svært, fordi behandlingen giver vildt meget livskvalitet i sidste ende.