Mail om angreb på Venstre kaster grus i milliardforhandlinger

Venstre ønsker at indgå en aftale om udligning trods læk af intern S-mail om planlagte "angreb" på partiet.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Den socialdemokratiske etpartiregering har skabt et "helt forpestet" forhandlingsforløb om kommunernes udligning.

Det mener Venstres politiske ordfører, Sophie Løhde, og partiets finansordfører, Troels Lund Poulsen.

Kritikken kommer, efter at Jyllands-Posten har omtalt en intern mail fra Socialdemokratiet. Af mailen fremgår det, at regeringspartiet planlægger "angreb" på Venstre, samtidig med at man forsøger at nå en aftale om den 18,5 milliarder kroner store udligningsordning.

quote Nu ser vi dette fordækte dobbeltspil, hvor man forhandler om en udligningsreform, samtidig med at man planlægger angreb på de partier, man skal indgå en aftale med

Sophie Løhde (V), politisk ordfører

Ifølge Jyllands-Posten er mailen sendt fra partiets politik- og presseafdeling (AIA) til en række centrale partiansatte, spindoktorer og ordførere. Det fremgår af mailen, at både Finansministeriet, Social- og Indenrigsministeriet og Statsministeriet er involveret af koordineringen af indsatsen.

Venstre vil have statsminister på banen

Mailen får kritik fra V-ordførerne:

- Man må som minimum forvente, at statsministeren melder sig på banen og tager afstand fra den måde, som nogle af regeringens ministre forhandler på. Statsministeren satte jo også sig selv for bordende i forhandlingerne om udligning, siger Troels Lund Poulsen.

Sophie Løhde tilføjer:

- Jeg har ikke set nogen statsminister for bordenden, men nu må statsministeren på banen og tage afstand. Vi har set et rodet forhandlingsforløb med misvisende oplysninger, og tal man ikke ville udlevere.

- Nu ser vi dette fordækte dobbeltspil, hvor man forhandler om en udligningsreform, samtidig med at man planlægger angreb på de partier, man skal indgå en aftale med. Nu må vi få en regering, der er sit ansvar bevidst, siger Sophie Løhde.

Artiklen fortsætter under grafikken.

Grafik: Nick Abildgaard

Venstre ønsker fortsat aftale

Venstre ønsker dog fortsat at forhandle for at nå en aftale. Det fastslår de to ordførere. Troels Lund Poulsen henviser til, at Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen, i sidste uge fremlagde partiets tre hovedkrav til en aftale.

- Vi er så ansvarlige som opposition, at vi ønsker en aftale, hvis vi kan nå hinanden. Men nu må statsminister Mette Frederiksen forklare, om det den måde, man ønsker at forhandle på, siger Troels Lund Poulsen.

Den interne mail kommer oven på en i forvejen hård kritik af S-regeringen fra både partier, borgmestre og KL for at tilbageholde centrale tal i forhandlingerne.

Flere kommunerne har påpeget, at de når frem til en langt højere regning til borgerne, end regeringen gør i sit udspil.

Regeringen mener på sin side, at tallene er retvisende, men har i flere omgange videresendt yderligere