Lokale musikskoler presses af nyt udspil fra Statens Kunstfond: - Det er politisk tonedøvt

Statens Kunstfond vil med et nyt forslag tage halvanden million kroner fra MGK Sjælland og i stedet tildele dem musikskoler i storbyen.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Et nyt forslag til fordeling af midler til det musikalske grundkursus MGK Sjælland har skabt bekymring blandt en række musikskoler her i regionen og ikke mindst hos MGK Sjælland.

Statens Kunstfond har sendt en ny tilskudsmodel i høring, og hvis den bliver en realitet, vil midler blive flyttet fra MGK Sjælland og de lokale musikskoler til storbyerne.

- Det er politisk tonedøvt, og det vil betyde en udsultning af kultur og musikområdet i en række yderkantsområder, siger Thomas Winther, der er leder af MGK Sjælland.

- Hele grundtanken med MGK var fra starten, at man ville have nogle musikalske kraftcentre, der hvor der ikke lå nogen i forvejen, tilføjer han.

quote Det er politisk tonedøvt, og det vil betyde en udsultning af kultur og musikområdet i en række yderkantsområder

Thomas Winther, leder, MGK Sjælland

Kunstfonden lægger nemlig op til at fordele pengene efter indbyggertal. Det vil betyde, at MGK Sjælland står til at miste knap halvanden million kroner.

- Det kan for eksempel betyde, at vi skal have flere elever på holdene, at vi skal lave mindre en-til-en-undervisning og mindre af alt det, som gør, at MGK Sjælland har haft et renommé for at være et af de mest spændende og interessante MGK'er at gå på, påpeger Thomas Winther.

Thomas Winther, leder af MGK Sjælland, kritiserer det forslag, som Statens Kunstfond har lagt frem. Det kan både forringe undervisningen og gå ud over samarbejdet med lokale musikskoler på Sjælland.
Thomas Winther, leder af MGK Sjælland, kritiserer det forslag, som Statens Kunstfond har lagt frem. Det kan både forringe undervisningen og gå ud over samarbejdet med lokale musikskoler på Sjælland. Foto: Tina Mortensen - TV2 ØST

Det kan også betyde et forringet samarbejde med de lokale musikskoler i området. Og det bekymrer musikskolen i Næstved, der samarbejder med MGK Sjælland.

- Hvad kommer der til at ske med antallet af kursister på MGK – falder det, eller vil det gå ud over kvaliteten på undervisningen?, siger Jørgen Graven Nielsen, der er leder af Næstved Musikskole.

Han forklarer videre, at de elever, der går på MGK, "i høj grad bidrager til byens musikliv".

- Særligt de rytmiske, de spiller på kryds og tværs i bands og er inspiratorer til de øvrige unge musikere i byen, siger Jørgen Graven Nielsen.

Afviser centralisering

Det har ikke været muligt at få fat i Statens Kunstfond, men i et skriftligt svar til Avisen.dk skriver de:

- Vi har indtil nu set, at der er stor ulighed i antal kursuspladser per hundrede tusind indbyggere i virke områderne, som i høj grad er historisk betinget. Det er ikke en centralisering, men et forsøg på at sikre alle unge lige gode muligheder for at gå på MGK, uanset geografi.

Men det forslag er formand for Kultur og Fritid i Holbæk Kommune, Ole Hansen (S), uforstående overfor:

- Når vi gennem flere år har arbejdet på at skabe et Danmark i balance, så virker det lidt forkert det forslag, der ligger her, hvor man jo centraliserer kulturen i Danmark. Det er ikke ligefrem den vej, vi skal.

MGK Sjælland samarbejder her i sendeområdet også med musikskolen i Vordingborg.

VIDEO: Ifølge TV2 ØST's politiske redaktør Ivan Nielsen er det her en rigtig "møgsag" for regeringen - hør her, hvorfor: