Lokal minkavler skal aflive 16.000 dyr: - Jeg er fuldstændig sønderknust

Der er fundet en særlig coronamutation i danske mink, og derfor skal alle mink nu aflives. Hos en lokal minkavler nær Næstved skal de aflive 16.000 dyr.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Alle danske mink skal aflives, fordi der er sket en mutation blandt danske mink, som kan bringe effekten af en fremtidig coronavaccine i fare.

Sådan lød det fra regeringen på et pressemøde onsdag eftermiddag.

20201017-093900-6-1920x1079we.jpg
Læs også
Alle mink skal aflives for at bremse mutation af corona
20201017-093900-6-1920x1079we.jpg
Læs også
Alle mink skal aflives for at bremse mutation af corona

- Den muterede virus kan indebære den risiko, at den kommende vaccine ikke kommer til at virke, som den skal, fortalte statsminister Mette Frederiksen (S) på pressemødet.

quote Mogens Jensen sagde det også selv: Det er <em>de facto </em>en nedlukning af erhvervet

Ann-Mona Kulsø Larsen, minkavler fra Brandelev

Det betyder, at alle minkavlere nu skal aflive deres dyr i hele landet.

- Det er de facto en nedlukning af erhvervet

Beskeden har ramt hårdt hos en lokal minkavler fra Næstved, som TV2 ØST får i røret, efter pressemødet. Hun lyder meget nedslået.

- Det er lidt svært ikke at lyde anderledes, når hele ens branche og erhverv er lukket ned, siger Ann-Mona Kulsø Larsen fra Brandelev udenfor Næstved.

Hun er også formand for Sjællands Pelsdyravlerforening.

- Det er ret enkelt. Mogens Jensen sagde det også selv: Det er de facto en nedlukning af erhvervet.

Artiklen fortsætter under billedet.

På minkfarmen i Brandelev udenfor Næstved betyder regeringens udmelding, at de skal slå 16.000 dyr ihjel.
På minkfarmen i Brandelev udenfor Næstved betyder regeringens udmelding, at de skal slå 16.000 dyr ihjel. Foto: Emile Grav - TV2 ØST

På minkfarmen i Brandelev betyder det, at de allerede torsdag morgen skal i gang med at aflive 16.000 mink.

- Den farm, vi har i dag, startede tilbage i 80’erne. Jeg har været med på sidelinjen siden 2007, hvor jeg har været fast på minkavler-siden, og hvor vi har videreudviklet. Vi har haft åbent landbrug, masser af skolebørn, erhvervsdrivende og politikere, der har været på besøg her på farmen, fortæller minkavler Ann-Mona Kulsø Larsen.

De fleste af hendes 16.000 mink skulle have været aflivet for at blive pelset i den nærmeste fremtid. Men 2.600 af minkene var avlsdyr, der skulle have været brugt til at køre besætningen videre. 

Men nu - om få dage - står Ann-Mona Kulsø Larsen og hendes mand uden en virksomhed. 

Dyr fra udlandet har ikke samme standard som de danske

Ifølge Fødevarestyrelsen er der 1.139 minkavlere i Danmark, som nu alle skal aflive deres dyr.

Beskeden om, at alle mink skal aflives, betyder ifølge minkavler Ann-Mona Kulsø Larsen, at branchen nu får dødsstødet, for minkavlerne kan ikke bare hente dyr ind fra udlandet.

- Når man har med mink at gøre, har man nogle avlsdyr. Vi er i Danmark kendt for, at vores dyr er sunde. Vi har ikke store sygdomme på vores farme. Jeg ved godt, at corona i de her dage fylder meget. Men i mange år har der været eksport fra Danmark og ud i verden. Mange har været interesseret i den kvalitet og den sundhed, som vores dyr har, siger Ann-Mona Kulsø Larsen.

quote Problemet er at de dyr, der er ude i den store verden, er ikke sunde og raske på det niveau, som regeringen gerne vil have

Ann-Mona Kulsø Larsen, minkavler fra Brandelev

- Problemet er at de dyr, der er ude i den store verden, er ikke sunde og raske på det niveau, som regeringen og dyrevelfærdsværdier gerne vil have. Jeg kan ikke se for mig, at vi kan finde andre dyr på ligefod helbredsmæssigt med de danske.

Danmark kan blive epicenter for ny pandemi

Det værst tænkelige scenarie er, at vi har en pandemi, der starter forfra med udgangspunkt i Danmark, fortalte Kåre Mølbak, direktør i Statens Serum Institut, på dagens pressemøde.

Derfor har Ann-Mona Kulsø Larsen også forståelse for regeringens beslutning.

- Som erhverv er vi da ikke interesseret i, at den bekymring i Sundhedsstyrelsen skal udløse sig. Hvis vi snakker om hans bekymring for en ny pandemi, som har en betydning på verdensplan - det er vi selvfølgelig ikke interesseret i, siger Ann-Mona Kulsø Larsen, der også sidder i bestyrelsen hos Kopenhagen Fur

- Fra branchens side har vi arbejdet konstruktivt med at få de her ting inddæmmet, men det er måske ikke lykkedes særlig godt, når vi nu står med den her beslutning. Om vi kunne have forhindret det på et tidligere tidspunkt i forløbet, det kan jeg ikke sige med sikkerhed.

Synes du I som minkavlere burde være blevet taget med på råd, inden regeringen besluttede, at aflive alle mink?

- I Nordjylland og i Midtjylland gik der lang tid, inden minkavlerne selv fik mulighed for at slå smitten ned. Der har foregået nogle ting, som jeg godt kunne have tænkt mig var anderledes, men det er ikke sikkert, det kunne have forhindret det, der er sket i dag.

- Det er dyrt for samfundet

Både som medlem af bestyrelsen hos Kopenhagen Fur og formand for Sjællands Pelsdyravlerforening mener Ann-Mona, at regeringens beslutning får store samfundsmæssige omkostninger:

- Jeg er fuldstændig sønderknust over, at vores branche skal lukkes ned. Ét er alle de familier og minkavlere, det går ud over inklusiv vores eget, men det her er også dyrt for vores samfund, og vi får ikke mulighed for at lave en ny indtjening, som kan bidrage til vores samfund. Det går vi glip af, og det er så ærgerligt, at det går ud over vores fælles kasse, siger hun.

- Det er sørgeligt på flere niveauer, på farmniveau, men også på den store klinge.

Sidste år løb den samlede danske minkeksport op i knap fem milliarder kroner. Til trods for at eksporten lå på sit laveste niveau i ti år, udgjorde minkeksporten, hvad der svarer til 0,7 procent af den samlede danske eksport.


Nyhedsoverblik