Løfter om milliarder til psykiatri og offentlig velfærd får blandet modtagelse

Den nye SVM-regering lover milliarder til psykiatrien og til rekruttering af medarbejdere i den offentlige sektor.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

På et pressemøde i dag, onsdag, har Socialdemokratiet, Venstre og Moderaterne præsenteret aftalegrundlaget for landets nye regering.

Her fremgår det, at partierne vil investere milliarder i psykiatrien, ligesom der også er indgået aftale om penge til flere medarbejdere til den offentlige sektor.

Regeringen vil løfte psykiatrien ved at prioritere yderligere tre milliarder kroner til indsatser på området over de næste ti år. Det kommer til at betyde, at psykiatrien får fire milliarder kroner yderligere at gøre godt med om ti år. 

quote Faktum er jo bare, at der er stor mangel på sygeplejersker, og det starter med lønnen

Anne Marie Holst Sommer, kredsforkvinde, Dansk Sygeplejeråd, Kreds Sjælland

Men lokalformand for foreningen SIND i Holbæk, Odsherred og Kalundborg mener ikke, det er tilstrækkeligt.

- Det er for ringe. Det løfter ikke meget af psykiatrien. Den regering, der er nu, de sidder maks. i fire år, så det kan jo nå at blive ændret mange gange, inden der er gået ti år, siger Birthe Bonde Bendixen, der er lokalformand for SIND i Holbæk, Odsherred og Kalundborg.

Ifølge Birthe Bonde Bendixen har psykiatrien 480 sengepladser her i regionen, og der er stadig mange, der står og banker på for at få en plads.

- Jeg ved, hvor trængt psykiatrien er på mange fronter. Både behandlingspsykiatrien og socialpsykiatrien er ekstremt underprioriteret, så der mangler behandling på mange planer, siger Birthe Bonde Bendixen og fortsætter:

- Selvfølgelig er det en forbedring af dét der er, men jeg mener ikke, det er nok. Der skal flere penge til, siger Birthe Bonde Bendixen.

Håber på højere løn til sygeplejerskerne

Et andet element i regeringsgrundlaget er flere midler til at rekruttere medarbejdere til den offentlige sektor.

For at fastholde medarbejdere i den offentlige sektor og tiltrække nye vil regeringen invitere til forhandlinger om at investere en milliard kroner, der skal stige til tre milliarder kroner i 2030 til løn og arbejdsvilkår i den offentlige velfærd.

Anne Marie Holst Sommer er kredsforkvinde i Dansk Sygeplejeråd i Kreds Sjælland. Hun håber på, at et nyt regeringsgrundlag kan give sygeplejerskerne flere penge mellem hænderne.
Anne Marie Holst Sommer er kredsforkvinde i Dansk Sygeplejeråd i Kreds Sjælland. Hun håber på, at et nyt regeringsgrundlag kan give sygeplejerskerne flere penge mellem hænderne. Foto: TV2 ØST

Hos Dansk Sygeplejeråd er de optimistiske over for den investering, fordi der er mangel på bemanding i sygeplejen.

- Jeg håber med det her regeringsgrundlag, at der kommer flere penge til sygeplejerskerne, siger Anne Marie Holst Sommer, der er kredsforkvinde i Dansk Sygeplejeråd i Kreds Sjælland.

Men hun ville gerne have haft, at det stod mere tydeligt, hvem der kommer til at få gavn af den investering, som regeringen laver i den offentlige velfærd.

20221102-091228-L-5020x3347ma
Læs også
Mere inflationshjælp og akutplan i sundhedsvæsen er på vej
20221102-091228-L-5020x3347ma
Læs også
Mere inflationshjælp og akutplan i sundhedsvæsen er på vej

- Jeg kunne godt have ønsket, at de var lidt mere konkrete i forhold til lønninger, især til sundhedspersonalet. De ligger det meget op til lønstrukturkomiteen, og hvad der kommer af resultater på den, siger hun og fortsætter:

- Jeg tænker også på, hvordan det bliver udmøntet i praksis. Faktum er jo bare, at der er stor mangel på sygeplejersker, og det starter med lønnen, siger Anne Marie Holst Sommer. 

Regeringen har nedsat en lønstrukturkomité, som skal kigge nærmere på lønudviklingen i den offentlige sektor.

Ifølge regeringsgrundlaget skal rammen for rekrutteringen finansieres ved besparelser på kommuner og regioners udgifter til administration.

Vil se på sundhedsvæsnet med nye øjne

Regeringen vil se på den fremtidige organisering af sundhedsvæsnet. Derfor har de nedsat en kommission til blandt andet at se på, hvordan ulighed mindskes geografisk, socialt og fagligt, og hvordan der skal sikres en bedre arbejdsdeling mellem sygehuse og det nære sundhedsvæsen.

På den måde vasker man tavlen ren og ser på sundhedsvæsnet med nye øjne, sagde Lars Løkke Rasmussen, formand for Moderaterne, på pressemødet i dag.

Kasper Roug (S), dagen efter valget
Læs også
Kalder regering over midten for Danmarkshistorie
Kasper Roug (S), dagen efter valget
Læs også
Kalder regering over midten for Danmarkshistorie

- Vi skal have en debat blandt eksperter, men også i befolkningen af et års varighed, om hvad er den rigtige måde at gøre det på? Det skal være i samspil mellem de højtspecialiserede sygehuse, kommunerne og almen praksis uden på forhånd at have bundet os til, hvordan den diskussion skal ende.

- Den skal ende rigtigt, så vi får kastet lys over bermudatrekanten mellem sygehus, læge, kommune og patient.

Den kommende SVM-regering ventes at præsentere de nye ministre torsdag.


Nyhedsoverblik