Livreddere må ikke give mund-til-mund - men badegæsterne kan være trygge

For at undgå coronasmitte må livredderne på de danske strande ikke bruge mund-til-mund-metode.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Livredderne Maria Bastiansen og Rasmus Jensen har i denne weekend åbnet Tryg Fondens livreddertårn for sommeren på Gudmindrup Strand i Odsherred.

Men ikke alt er, som det plejer.

- Noget nyt vi har i år er, at vi har en masse værnemidler. Vesir, maske og kittel, som vi bruger, hvis vi har nogen, der er mistænkt for at være coronasmittede, fortæller Rasmus Jensen.

quote Det er heldigvis relativt sjældent, at vi kommer ud for en redningsulykke, hvor vi skal give mund til mund

Maria Bastiansen, livredder.

Udover at livredderne skal holde afstand, spritte af og stå med siden til vinden, når de taler med badegæsterne, så er der også kommet en række konkrete retningslinjer for, hvordan de skal passe på sig selv og de besøgende.

- Når vi har noget ikke livreddende førstehjælp, så i stedet for, at vi giver plasteret på, og vi desinficerer sår, og vi giver smertestillende creme, så giver det til gæsten, og så gør de det selv, siger Rasmus Jensen. 

Men der er også et lidt mere alvorligt påbud.

Livredderne må nemlig ikke længere bruge mund-til-mund-metoden, hvis de står i en situation, hvor en badegæst har brug for genoplivning.

Artiklen fortsætter under billedet.

Rasmus Jensen, livredder.
Rasmus Jensen, livredder. Foto: Dorthe Olsgaard - TV2 ØST

Kystlivredningschef: - Badegæster kan være trygge ved nye retningslinjer

Maria Bastiansen har arbejdet som livredder i seks sæsoner og har en fortid som elitesvømmer. Hun har oplevet tre redninger på de somre og på ingen af de redninger, var der brug for mund-til-mund-metoden.

- I praksis betyder det ikke så meget. Det er heldigvis relativt sjældent, at vi kommer ud for en redningsulykke, hvor vi skal give mund til mund. Men i de tilfælde, det sker, må vi prioritere en hurtig redning og få dem op på land, hvor vi så har en pocketmask, hvor vi så kan få ilt i dem i stedet for, siger Maria Bastiansen.

Artiklen fortsætter under billedet.

Maria Bastiansen, livredder.
Maria Bastiansen, livredder. Foto: Morten Spuhr - TV2 ØST

En pocketmask er en lille maske, som kan forbindes til en iltflaske, og som livredderen også kan puste i. Den har i mange år erstattet mund-til-mund-metoden på land, men livredderne kan ikke betjene den i vand.

- Den eneste forskel er, at i vand har vi selvfølgelig ikke en pocketmask på os. Så der vil vi give IVR som er ilt gennem næsen, og det må vi ikke gøre i år for netop at holde afstand, siger Maria Bastiansen.

quote Vi har rettet os efter de guidelines, vi har fået fra Dansk Råd for Genoplivning

Anders Myrhøj, kystlivredningschef, Tryg Fonden.

Ifølge kystlivredningschef i Tryg Fonden, Anders Myrhøj, kan badegæsterne godt være trygge ved de nye retningslinjer.

- Vi har rettet os efter de guidelines, vi har fået fra Dansk Råd for Genoplivning, og det giver rigtig god mening, at man passer på sit personel, og at man heller ikke selv bliver en potentiel smittekilde, siger han.

- Som badegæst, så har det her ikke nogen reel betydning, det er sat lidt på kanten, lidt et hul i osten, man har fundet her, og som badegæst, så skal man opføre sig lige så fornuftigt, som man altid har gjort, og så er vi også klar til at redde, hvis uheldet skulle være ude, siger Anders Myrhøj.

- I år har vores livreddere fået instruksen om, at så handler det om at komme hurtigst muligt ind på land og påbegynde genoplivning af personen, siger han.

henning_baggerritzau_scanpix.jpg
Læs også
Livreddere må ikke give mund-til-mund: - Det går ud over chancerne for overlevelse
henning_baggerritzau_scanpix.jpg
Læs også
Livreddere må ikke give mund-til-mund: - Det går ud over chancerne for overlevelse

- Der er rigtig gode muligheder for at lave en effektiv genoplivning på land, hvor du har muligheden for at give ren ilt via maske, og du kan få gang i hjertestarteren, og oftest når man har med en livløs person at gøre, så vil man prioritere at få påsat hjertestarter og få analyseret hjertet og få ventileret så effektivt som muligt, så man vil faktisk opnå en temmelig god behandling, siger kystlivredningschefen.


Nyhedsoverblik