Lempede corona-restriktioner skaber håb om flere besøgende

Søndag var første dag, hvor der ved mange offentlige steder ikke skulle vises coronapas.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Corona-restriktioner har i varierende omfang været en del af dagligdagen gennem snart halvandet år, og helt frem til i dag har kravet om coronapas gjort sig gældende for besøg på en lang række steder.

Men nu skal man ikke længere fremvise coronapas på museer, spillesteder, teatre og biografer med færre end 500 tilskuere ligesom også blandt andre forlystelsesparker og zoologiske slipper for at skulle kontrollere, at gæsterne har papirerne i orden.

Hos Camp Adventure fortæller driftsdirektør Karsten Baagø, at passet har været en udfordring for både gæster og medarbejdere.

quote Der er i hvert fald en positiv stemning nu, og der er mange der siger - yes, nu skal vi ikke have det der corona-pas mere

Karsten Baagø, driftsdirektør, Camp Adventure

- Det var en festens dag i dag, da vi kunne fjerne skilte og briefe personalet på, at fra nu af behøver vi ikke at tage imod gæsterne og ligesom være politibetjente – på den gode måde, vil jeg sige - med at det første vi beder om er:  "vi skal se noget coronapas". Nu kan vi bare byde velkommen til vores dejlige område, fortæller han.

Her har man brugt de seneste dage på at danne sig et overblik over alle de steder, hvor attraktionen har haft beskeder stående på både nettet og på skilte med kravet om coronapas.

- Jeg ville helst have knækket dem og smidt den til storskrald, men vi har gemt dem lidt endnu. Vi håber selvfølgelig ikke, vi får brug for dem igen, men vi er ikke helt ovre det endnu, siger Karsten Baagø.

På Camp Adventure har man haft yderligere to-tre personer på arbejde alene til at kontrollere coronapas hver dag.

- Jeg synes, det er gået bedre end forventet, konstaterer driftsdirektøren dog.

Håber på flere besøgende

Det er endnu for tidligt at sige, om det er gået ud over besøgstallet hos Camp Adventure, men Karsten Baagø tror, der vil komme flere gæster i den kommende tid – især tror han på flere spontane besøg.

- Der er i hvert fald en positiv stemning nu, og der er mange der siger "yes, nu skal vi ikke have det der coronapas mere, nu skal vi ud og opleve nogle ting".

quote Vi håber virkelig på, det åbner op for en strøm af mennesker, der lige skal have det sidste med hen over sommeren

Vanja Falk, publikum og arrangementsansvarlig, Sorø Kunstmuseum

Det samme gør man sig forhåbninger om hos Sorø Kunstmuseum, hvor man tror, mange har valgt den spontane museumstur fra. Museet har oven på en god sommer sidste år oplevet færre gæster i år, hvilket ifølge Vanja Falk, publikum og arrangementsansvarlig på Sorø Kunstmuseum, kan tilskrives coronapasset.

- Det her med at glemme det kan ske for alle, og det er rigtig ærgerligt, siger hun og påpeger, at for personalet har opgaven med at kontrollere coronapas også været en ekstra byrde.

- Vi håber virkelig på, det åbner op for en strøm af mennesker, der lige skal have det sidste med hen over sommeren. Så kommer de bare på museer og kan nyde det uden at skulle tænke på at have alle de her dokumenter klar, tilføjer hun.

Vanja Falk, publikums- og arrangementsansvarlig på Sorø Kunstmuseum, oplever, at der har været færre besøgende denne sommer.
Vanja Falk, publikums- og arrangementsansvarlig på Sorø Kunstmuseum, oplever, at der har været færre besøgende denne sommer. Foto: Morten Spuhr - TV2 ØST

Og det kan der meget vel være en pointe i. I hvert fald er museumsgæst Jan Vinther fra Skælskør tilfreds med, at kravet om test nu er lagt på hylden.

- Det, synes jeg, er meget fint. Det med, at man skulle hen at lave en kviktest inden, det behøver man ikke tænke på mere – det er meget fint, synes jeg. Jeg synes også, vi er ved at nå dertil, hvor man godt kan løsne op for tingene.

Læs også
Sommerpakke deler vandene - forlystelsespark kalder den konkurrenceforvridende
Læs også
Sommerpakke deler vandene - forlystelsespark kalder den konkurrenceforvridende

Foruden dette års krav om coronapas har museerne i år ikke haft mulighed for at kunne sælge billetter til halv pris med støtte fra staten, som de havde sidste år.

Jan Vinther fra Skælskør har set frem til, at der nu bliver lempet for kravene.
Jan Vinther fra Skælskør har set frem til, at der nu bliver lempet for kravene. Foto: Morten Spuhr - TV2 ØST

Pas-krav har skabt kø

Foruden museerne er også biograferne fra i dag fritaget fra kravet om, at gæsterne skal vise coronapas.

quote Jeg tror, vi har haft færre besøgende på grund af kravet om corona-pas

Andreas Jack Christiansen, billetsælger, Nordisk Film Biografer i Næstved

Hos Nordisk Film Biografer i Næstved handler det også om, at man kan bruge mere tid på det, som det hele handler om – at give gæsterne en god oplevelse, fortæller billetsælger Andreas Jack Christiansen.

- Det er rigtig dejligt, vi ikke skal have en ekstra person stående til at tjekke coronapas i døren. Det gør, at vi har mere tid til at gøre så meget andet og give gæsterne en god oplevelse. 

- Jeg tror, vi har haft færre besøgende på grund af kravet om coronapas, for vi har afvist nogen, og jeg tror også, nogen vælger at sige, vi har ikke lyst til det, fordi vi vil ikke gå ud og tage en test for at komme i biografen.

Andreas Jack Christiansen fra Nordisk Film Biografer i Næstved tror, at flere har valgt biografbesøget fra, når besøget har været forbundet med krav om coronapas.
Andreas Jack Christiansen fra Nordisk Film Biografer i Næstved tror, at flere har valgt biografbesøget fra, når besøget har været forbundet med krav om coronapas. Foto: Morten Spuhr - TV2 ØST

Blandt gæsterne er det dog også dem, der mener, at de lempede coronapas-krav kommer lidt for tidligt.

- Jeg synes måske, det er for tidligt, at man ikke skal vise det. Der der kan stadig ske en hel masse, selv om man er vaccineret. Jeg synes godt, man kunne vise det – bare for en sikkerheds skyld, siger Torben Lund fra Næstved.

Torben Lund fra Næstved synes godt, vi kunne fortsætte med at vise coronapas for at være på den sikre side.
Torben Lund fra Næstved synes godt, vi kunne fortsætte med at vise coronapas for at være på den sikre side. Foto: Morten Spuhr - TV2 ØST

Selvom over 3,1 millioner danskere nu er fuldt vaccinerede, så er det dog ikke helt slut med restriktioner. I boksen nedenfor kan du læse, hvilke der stadig gælder:

Fortsat gældende restriktioner

  • Mundbind/visir

Man skal fortsat bære mundbind eller visir, når man står eller går i tog og busser. Det gælder til 1. september.

  • Coronapas

Man skal stadig vise coronapas på restauranter og andre indendørs serveringssteder, på festivaler og sommerlejre samt ved indendørs arrangementer med siddende publikum, i lege- og badelande samt liberale serviceerhverv med tæt fysisk kontakt.

I fitnesscentre vil der også stadig være krav om coronapas, men det vil kun blive tjekket med stikprøvekontrol.

De fleste steder gælder kravet om coronapas til 1. september. For natklubber og de største kulturarrangementer gælder det til 1. oktober.

  • Åbningstider

Barer må stadig ikke holde åbent efter klokken 02.00, ligesom butikker heller ikke må sælge alkohol derefter. Det gælder til 1. september, hvor også natklubber og diskoteker kan åbne.

  • Opfordring til test

Der gælder stadig en generel opfordring til test på arbejdspladser - dog ikke for færdigvaccinerede og tidligere smittede.

De ældste elever i grundskolen samt på efterskoler, frie fagskoler og folkehøjskoler, der ikke er vaccineret eller tidligere smittet, opfordres kraftigt til at tage to ugentlige test. Det gælder til udgangen af september.

  • Ensretning i store butikker

Det er indtil 1. oktober fortsat et krav til butikker på mere end 2000 kvadratmeter, at trafikken inde i butikken ensrettes. Butikken skal også stadig tælle kunder for at sikre, at der ikke kommer for mange ind.

Kilder: Coronasmitte.dk og seneste genåbningsaftale fra 10. juni på Justitsministeriets hjemmeside.


Nyhedsoverblik