Langt færre vil være sygeplejerske: - Det er tæt på en katastrofe

Markant færre har søgt optagelse på sygeplejerskeuddannelsen på Professionshøjskolen Absalon. Rektor kalder det en katastrofe.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Vi skal forberede os på en fremtid, hvor der vil være langt færre sygeplejersker til at tage os af de ældre, syge og svage. Det mener Camilla Wang, rektor på professionshøjskolen Absalon.

Tirsdag var der deadline for ansøgninger til kvote 2-optag på landets videregående uddannelser. På Professionshøjskolen Absalon, der uddanner sygeplejersker i Næstved, Holbæk, Nykøbing, Roskilde og Slagelse, har man i år fået markant færre ansøgere til sygeplejerskeuddannelsen, end man fik sidste år, fortæller rektor Camilla Wang. 

- Med forbehold for, at vi ikke har alle tallene endnu, så kan vi sige, at det ser ud til, at det går ret markant ned på vores velfærdsuddannelser og særligt på sygeplejerskeuddannelsen, hvor vi ser et fald på 30 procent, siger hun. 

Læs også
Sygehuse er pressede - og det bliver en kamp at komme i bund med ventelisterne
Læs også
Sygehuse er pressede - og det bliver en kamp at komme i bund med ventelisterne

Det markante fald i ansøgertallet sker på et tidspunkt, hvor der er mangel på sygeplejersker flere steder i landet, og det bekymrer Camilla Wang. 

- Der er allerede stor mangel på sygeplejersker, så det er tæt på en katastrofe, at der er faldende interesse for at uddanne sig til sygeplejerske, siger hun. 

Konflikt er medvirkende årsag

Det store fald i antallet af ansøgere kan ifølge Camilla Wang skyldes flere ting, men hun mener, at særligt sygeplejerskekonflikten henover sommeren 2021 har haft betydning. 

- Jeg kan ikke lade være med at tænke, at det har noget at gøre med sygeplejerskekonflikten. Sygeplejerskeuddannelsen er jo en uddannelse, hvor man ved, hvad man uddanner sig til, og der tror jeg, det har en betydning, at man kan se, at der er konflikt om arbejdsvilkårene, siger hun. 

Rektor på professionshøjskolen Absalon Camilla Wang kalder det katastrofalt, at antallet af ansøgere til sygeplejerskestudiet er faldet markant i år.
Rektor på professionshøjskolen Absalon Camilla Wang kalder det katastrofalt, at antallet af ansøgere til sygeplejerskestudiet er faldet markant i år. Foto: Lars Andersen - TV2 ØST

Professionshøjskolen Absalon var ifølge Camilla Wang forberedt på, at der kunne komme et fald i ansøgertallet i år. Men at faldet i søgningen til sygeplejerskeuddannelsen falder så markant, bekymrer rektoren.. 

- Vi havde nok forudset, at der ville komme et fald. Det er en mindre ungdomsårgang, og efter nogle år med corona kan de unge igen komme ud at rejse, og flere tager måske et sabbatår. Men vi er nok overraskede over, at det er så markant et fald, som det ser ud til lige nu, og jeg synes, det er meget bekymrende. Det har betydning for os alle, som kommer i kontakt med sundhedsvæsnet, siger hun. 

Vi kan ikke gøre mere

Det er ikke første gang, at der er nedgang i ansøgertallet til velfærdsuddannelserne på Absalon. Ifølge Camilla Wang er det en tendens, de har set de senere år. 

- I 2019 begyndte faldet, og i 2020 og 2021 har vi lige holdt skindet på næsen, formentlig på grund af corona, hvor de unge ikke kunne komme ud at rejse. De små forskelle i ansøgertallene i år kan tilskrives mindre ungdomsårgange, og at vi er på den anden side af corona, men de store forskelle handler om, at der har været ballade på de her områder politisk og i medierne, siger hun. 

Læs også
Holbæks første sygeplejerske i mål: - Jeg glæder mig til at komme ud at være sygeplejerske
Læs også
Holbæks første sygeplejerske i mål: - Jeg glæder mig til at komme ud at være sygeplejerske

Ifølge Camilla Wang gør man fra professionshøjskolerne en stor indsats for at lave attraktive uddannelser, men de kan ikke alene bære opgaven med at tiltrække flere til sygeplejerskestudiet.

- Det er vores opgave at udvikle uddannelserne og sikre god sammenhæng mellem teori og praksis, men vi er nok forbi det punkt, hvor den enkelte uddannelsesinstitution kan gøre ret meget. Så vi er gået sammen og har sagt, at der skal gøres noget politisk, for at gøre de jobs, man uddanner sig til, rigtig attraktive, siger hun. 

Rektor Camilla Wang mener, at sygeplejekonflikten i 2021 er medvirkende til, at færre har lyst til at søge ind i faget.
Rektor Camilla Wang mener, at sygeplejekonflikten i 2021 er medvirkende til, at færre har lyst til at søge ind i faget. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Har advaret politikerne  

VIVE, Det nationale forsknings- og analysecenter for velfærd, har i år udgivet en undersøgelse, hvor de har kortlagt den eksisterende viden om manglen på arbejdskraft og udfordringerne med at rekruttere på de store velfærdsområder. 

Her fremgår det, at der i dag er mangel på sygeplejersker flere steder i landet, og fremskrivninger af matchet mellem udbud og efterspørgsel viser, at manglen på sygeplejersker fortsætter de næste år. 

Læs også
Lønløft kan være på vej til pressede sygeplejersker
Læs også
Lønløft kan være på vej til pressede sygeplejersker

Ifølge Camilla Wang har professionsuddannelserne ad flere omgange advaret politikerne om de faldende ansøgertal i sammenhæng med rekrutteringsudfordringerne. 

- Vi har sagt det alle vegne de seneste år, at der er brug for, at man gør mere fra politisk side. Jeg fornemmer, at de anerkender det, men der er ikke nogen, der har slået til endnu, siger hun.

Camilla Wang foreslår, at regeringen nedsætter en arbejdsgruppe med aktører fra uddannelserne og fra kommunerne og regionerne, som skal finde løsninger på, hvordan velfærdsområderne kan gøres mere attraktive at arbejde i. 

Hun håber, at de faldende ansøgertal kan sætte fut i Christiansborg. 

- Hvis der skulle komme en god ting ud af faldet i ansøgertallet, ville det være, at der kom mere politisk handling, siger hun. 

Også på Københavns Professionshøjskole mærker de et markant fald i søgningen.

Her har sygeplejerskeuddannelsen modtaget 584 førsteprioritetsansøgninger via kvote 2, hvilket er en nedgang på 30,2 procent i forhold til marts 2021, hvor 837 ansøgere havde sygeplejerskeuddannelsen som deres førstevalg. 

Nedgangen i søgningen til lærer- og pædagoguddannelsen i år lyder på henholdsvis 15,1 procent og 12,3 procent, skriver professionshøjskolen i en pressemeddelelse. 


Nyhedsoverblik