Landmænd sår blomster gennem landskabet - skal være paradis for bier 

Lange striber plantet til med blomster skal igen i år præge landskabet på Sjælland. Målet er at give grobund for bier og andre insekter. 

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

De summer i landskabet, og giver bestøvning og liv til mange træer og planter. 

Alligevel har mange bier og insekter det ikke godt i øjeblikket. 

Derfor er en stor gruppe landmænd gået sammen om at plante særlige blomsterstriber hen over Sjælland som led i initiativet Sjælland Summer. Hele 300.000 kvadratmeter blev sidste år plantet til med insektvenlige blomster på Sjælland – og folkene bag initiativet håber, at der i år kommer endnu flere til. 

quote Når man dyrker jorden så intensivt, som jeg gør, så mener jeg også, at jeg har et ansvar for at hjælpe naturen lidt på vej

Peter Kiær, landmand, Haslev.

En af deltagerne i projektet er landmanden Peter Kiær fra Haslev, der tirsdag fik tilsået cirka 6.000 kvadratmeter af sin jord med blomsterblandingen, der består af blandt andet boghvede, honningurt, solsikke, en række forskellige kløverarter, kællingetand og cikorie.  

- Jeg var med sidste år, og for mig har det været helt fantastisk at se alt det liv, som blomsterne tiltrækker – foruden naturligvis også blomsternes skønhed i sig selv, siger han til TV2 ØST. 

Han ser det som både en måde at hjælpe biodiversiteten på, og samtidig også som en måde at forskønne landskabet på. 

Artiklen fortsætter under billedet.

De mange forskellige planter i blomsterblandingen er med til at sikre føde til insekter hele året.
De mange forskellige planter i blomsterblandingen er med til at sikre føde til insekter hele året. Foto: Sjælland Summer

- Når man dyrker jorden så intensivt, som jeg gør, så mener jeg også, at jeg har et ansvar for at hjælpe naturen lidt på vej. Og det er kun et af flere initiativer, som jeg har taget i brug for at hjælpe biodiversiteten på vej. 

Han ser ikke sit bidrag som særlig stort målt i kroner og ører. 

- Nej, jeg mener ikke, at jeg kommer til at tabe på at plante blomsterne ud. Dels er de 6.000 kvadratmeter kun en meget lille del af mine 430 hektar jord. Dels, så planter jeg dem jo ikke der, hvor jorden giver allerbedst, så hvis jeg taber noget, så er det absolut småpenge, siger Peter Kiær. 

Blomster i vejrabat i Stevns Kommune
Læs også
Kommune dropper græsslåning for at give plads til planter og insekter
Blomster i vejrabat i Stevns Kommune
Læs også
Kommune dropper græsslåning for at give plads til planter og insekter

Selvom han ikke mener, at han yder særlig meget, så er det alligevel imponerende, hvor det giver tilbage. 

- Ud over at kunne plukke blomsterbuketter til kæresten, så er det imponerende hvor mange bier, humlebier og andre insekter der søgte imod marken. De havde godt nok sagt til mig på forhånd, at det ville blive sådan, men jeg havde ikke troet på dem. Det var imponerende at se, siger han. 

2,5 meter bredt bælte over Sjælland 

Sjælland Summers tilplantning af 300.000 kvadratmeter land svarer ifølge initiativtagerne til, at der kan laves et blomsterbælte på 2,5 meters brede fra Vordingborg til Helsingør.  

Ud over at hjælpe insekterne, så bidrager blomsterbælterne til at styrke fødekæderne på Sjælland. Det kommer således ikke kun insekterne til gavn, men også fugle og rovfuglene, der lever af de små kryb. 

Helt generelt er det dog også et godt initiativ at hjælpe insekterne. Det siger formanden for Dansk Biavlerforening, Arne T. Henriksen, der roser initiativet. 

quote Det er klart. Så meget areal nytter noget

Arne T. Henriksen, formand for Dansk Biavlerforening.

- Vi ser en stor interesse i disse år for at hjælpe bierne og andre insekter. Og det er en rigtig god ting, for de har det ikke så godt i Danmark. Jeg har endnu ikke tal på, hvordan det ser ud med bierne efter vinteren – men generelt må vi sige, at insekterne har det svært i Danmark, fordi landet er så opdyrket, siger han til TV2 ØST. 

Han ser blomster-bælterne som et rigtig godt initiativ for at vende denne udvikling. 

- Det er en rigtig god ide, fordi man så sikrer fødemuligheder for bierne og andre insekter. Det er dog ikke ligegyldigt, hvordan man vedligeholder områderne. Skal det være rigtig godt, så er det ikke meningen, at det skal pløjes op hvert år - men at det skal ligge og skaffe overvintringspladser og reder til de små dyr, siger Arne T. Henriksen. 

Følgende arter indgår i blomsterblandingen i Sjælland Summer

 • Boghvede
 • Honningurt
 • Solsikke
 • Oliehør
 • Blodkløver
 • Rødkløver
 • Hvidkløver
 • Kællingetand
 • Cikorie
 • Gul stenkløver
 • Hjulkrone

Han mener, at det areal, som Sjælland Summer vil opdyrke med blomsterplanter er meget stort. 

- Det er klart. Så meget areal nytter noget. Når der kommer blomster og lidt smuk uorden i landskabet, så giver det flere muligheder for insekterne, siger han. 

Vil du selv gøre noget for bierne, så klip ikke hækken så tæt, og lad være med at slå græsset mere end et par gange hver sæson, forslår Arne T. Henriksen. 

- Når vi gør tingene meget effektivt, så gør vi det svært for insekterne at finde redesteder, og tit, så er det også svært for insekterne at finde føde, når vi kommer hen i eftersommeren. Det kan initiativer som dette være med til at ændre på, og det er jeg rigtig glad for, siger han.