Landmænd og beredskab i samarbejde - sådan undgår du markbrande under høsten

Gennem et samarbejde forsøger landbruget og beredskabet af forebygge markbrande under høsten.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Brandvæsnet må hvert eneste år rykke ud for at slukke i omegnen af 300 markbrande.

Og af samme årsag arbejder beredskabet og landbruget sammen om at reducere risikoen for, at høstmaskiner får sat gang i naturbrande under arbejdet. Det gør de for at sikre, at både landmænd og brandmænd er godt forberedte, hvis uheldet skulle være ude.

quote Når først ilden får fat, så er tiden knap, og man kan virkelig gøre en stor forskel, hvis man er godt forberedt

Daniel Weinreich, forebyggelsesekspert, Danske Beredskaber

Det skriver Danske Beredskaber i en pressemeddelelse.

- Når brandfareindekset er oppe i de orange og røde nuancer, skal man overveje at vente med høstarbejdet – eller i hvert fald være ekstra opmærksom på at undgå, at der opstår brand, siger Mads Dalgaard, forebyggelsesekspert i Beredskabsstyrelsen, i pressemeddelelsen.

Maskiner laver gnister

Det er landbrugets rådgivningscenter Seges, Danske Beredskaber og Beredskabsstyrelsen, der står bag en stribe gode råd til at forebygge markbrande. De er delt ind i kategorier – nemlig ting, man kan gøre, før man begynder at høste, forholdsregler, man kan tage under høsten, og så hvad man skal gøre, hvis uheldet alligevel er ude.

- Vi ser hvert år mange brande i løbet af høstmånederne. En af de hyppigste årsager til brandene er, at maskiner laver gnister, som antænder markerne, eller at maskinerne bliver for varme og derfor antænder støv eller andet tørt materiale, siger Kenneth Poulsen, der er byggechef i Seges.

Han opfordrer derfor til, at man jævnligt husker at rengøre og tjekke sin mejetærsker.

Sådan undgår du markbrande:

Tag ikke chancer

Samtidig opfordrer beredskabet til, at landmændene sørger for at undersøge, om der er forøget risiko for markbrande. Det kan man se på hjemmesiden brandfare.dk.

I øjeblikket er der ikke forøget risiko for markbrande. Risikoen for brand stiger, når det er tørt, varmt og blæsende.

- Når først ilden får fat, så er tiden knap, og man kan virkelig gøre en stor forskel, hvis man er godt forberedt. Vi har set, at vandet fra marksprøjten eller et brandbælte, man kan lave med stubharven, kan redde afgrøder og maskiner. Men du skal ikke tage chancer, hvis ilden har fået fat – få dig selv og andre på afstand og ring efter brandvæsenet på 1-1-2, siger forebyggelsesekspert Daniel Weinreich fra Danske Beredskaber.

FAKTA: