Kulturinstitutioner i vildrede over regeringens udmelding om forsamlingsforbud

Regeringen har meddelt, at man ikke må forsamles flere end 500 frem til september. Men tallet kan nemt blive mindre, og det skaber forvirring.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Tirsdag har regeringen meldt ud, at henover sommeren og frem til september, er det forbudt at forsamle sig flere end 500 mennesker.

Beslutningen får ikke nogen betydning her og nu, da forbuddet mod at forsamle sig flere end 10 personer gælder frem til 10. maj, hvilket kan blive forlænget yderligere. Det kan også blive hævet, men ikke nødvendigvis til 500 personer.

quote De 500 er nok lidt flere, end jeg havde frygtet

Jakob Brixvold, direktør for Arena Næstved

Udmeldingen efterlader flere kuturinstitutioner og arrangører i forvirring. For hvor store arrangementer må de afholde frem til 1. september?

Arrangørerne kan nemlig stadig ikke vide sig sikre på, hvor store arrangementer de må afholde frem til 1. september. Hvorvidt man må forsamles 50, 100 eller 200 mennesker, er endnu uvist.

- Vi afventer lige den endelige udmelding. Det er selvfølgelig også afgørende, hvornår man går fra de 10 personer til de maksimalt 500 personer, siger Marius Byriel, direktør i Ringsted Kongrescenter.

- Jeg kan ikke sige, hvilke konsekvenser, det får på nuværende tidspunkt - det er alt for tidligt.

Arena Næstved: Tiden vil vise, om der er plads til mindre events

Hos Arena Næstved kommer dagens melding med forbud mod større forsamlinger ikke som nogen overraskelse.

- Vi har jo vidst i et stykke tid, at datoen var den 1. september. De 500 er nok lidt flere, end jeg havde frygtet. Men selvfølgelig betyder det noget, når vi nu laver arrangementer med flere end 1.000 deltagere, siger Jakob Brixvold, direktør for Arena Næstved.

20200311-205032-l_29mb.jpg
Læs også
Regeringen forbyder forsamlinger med over 500 hele sommeren
20200311-205032-l_29mb.jpg
Læs også
Regeringen forbyder forsamlinger med over 500 hele sommeren

- Det er ikke nogen stor overraskelse. Vi har flyttet alle vores større events til efter 1. september, og så vil tiden jo vise, om der er plads til nogle mindre ting.

OVERBLIK: Forstå forvirringen om forsamlingsforbud

Regeringen har skærpet og forlænget forsamlingsforbuddet flere gange. Få overblikket her.

 

Regeringen har slået helt fast, at det er udelukket, at der over sommeren må afholdes arrangementer med flere end 500 personer.

 

I første omgang gælder det nuværende forbud mod forsamlinger på maksimalt ti personer dog fortsat. Det forbud løber frem til 10. maj, men regeringen kan vælge af forlænge det eller hæve det.

 

Her kan du få et overblik over, hvordan forsamlingsforbuddet siden i starten af marts er blevet skærpet mere og mere for at forhindre spredning af coronavirus:

 

 

  • Den 6. marts lød det fra statsminister Mette Frederiksen (S) på et pressemøde, at myndighederne opfordrede til at udskyde eller aflyse arrangementer med over 1000 personer. Der var på det tidspunkt ikke tale om et forbud.
     
  • Få dage senere lød det fra regeringen, at den ville forbyde forsamlinger på mere end 100 personer.
     
  • Det forbud trådte i kraft 16. marts, efter at Folketinget havde vedtaget en hastestramning af epidemiloven, der netop gjorde det muligt at begrænse forsamlingsfriheden.
     
  • Dagen efter skærpede regeringen forbuddet yderligere og forbød flere end ti personer at samle sig. Det gælder både indendørs og udendørs, offentlige og private arrangementer.
     
  • Forbuddet gjaldt i første omgang indtil den 30. marts. 27. marts blev det forlænget til 14. april, derefter til 18. april og i øjeblikket er det sat til at udløbe 10. maj. Det kan blive forlænget yderligere.
     
  • Mette Frederiksen sagde på et pressemøde 6. april, at forbuddet mod "store forsamlinger" ville gælde til tidligst 1. september. I forlængelse af det blev alle sommerens festivaler aflyst.
     
  • Der blev dog samtidig efterspurgt en definition af, hvad begrebet "store forsamlinger" dækker over. Og det er altså det, at regeringen har givet svar på med forsamlingsloftet på 500 personer.
     
  • Det er dog fortsat uvist, hvor grænsen kommer til at ligge. Sikkert er det dog, at den ikke bliver over 500 personer.

 

/ritzau/

- Der er jo ikke nogen startfase på de 500 endnu. Tiden vil vise, om der er plads til nogle mindre ting. Men det håber vi lidt, der bliver. Ud over vores events har vi idrætsforeninger, der bruger faciliteterne, så vi håber, de kan komme i gang igen, siger direktør Jakob Brixvold.

Store koncerter kan udskiftes med fællesspisning og foredrag

Arenaen i Næstved har allerede aflyst alle større koncerter og arrangementer.

- Der har vi gjort allerede, da vi hørte, at forbuddet mod 10 personer gjaldt til 10. maj, siger Jakob Brixvold.

Artiklen fortsætter efter billedet.

Coronakrisen har aflyst alle større arrangementer, sportsbegivenheder og koncerter i Arena Næstved.
Coronakrisen har aflyst alle større arrangementer, sportsbegivenheder og koncerter i Arena Næstved.

Men de håber nu, at dagens udmelding kan åbne op for, at de kan afholde mindre arrangementer:

- Vi arbejder lidt på at lave nogle mindre ting. Det kan være fællesspisning, foredrag med nogle af dem, der kommer i huset. Det kan være leg eller træning – vi har en basketballlandskamp til november, hvor man kunne lave et forløb med en landstræner og et par spillere.

Ikke aflyst, men udskudt

Hos Ringsted Kongrescenter er alle større kurser, konference, koncerter og forestillinger også aflyst. Eller rettere. Meget af det er blevet rykket til efteråret eller foråret 2021.

- Fra marts til september har vi flyttet 40 koncerter og forestillinger til nye datoer i efteråret og foråret 2021. Vi har faktisk kun måttet aflyse to koncerter, siger Marius Byriel, direktør for Ringsted Kongrescenter.

quote Vi er nødt til at afvente den her gradvise åbning, og hvad vi får lov til

Marius Byriel, direktør for Ringsted Kongrescenter

Han fortæller, at alle arrangementer og større koncerter i juni for nylig er blevet fremrykket.

- Nu skal vi så til at se på arrangementerne i juli og august. Men vi er nødt til at afvente den her gradvise åbning, og hvad vi får lov til, og hvad vi ikke får lov til, siger direktør Marius Byriel.

For det her med forsamlinger op til 500 – hvornår får det lov til at blive sat i søen?

- Lige nu er vi er i venteposition, og det er spørgsmål om, hvornår de 500 træder i kraft, og hvad der måtte være af øvrige forordninger, lyder det fra Marius Byriel.


Nyhedsoverblik