Kommuner sætter rekord i bortadoptioner med tvang - Lolland Kommune står for hver fjerde af tvangsadoptionerne

Det er bekymrende, at flere børn bortadopteres uden samtykke, siger forsker. Lolland Kommune står for de fleste tvangsbortadoptioner i landet.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Flere børn bortadopteres mod deres forældres vilje.

Sidste år blev 30 børn tvangsbortadopteret, viser tal fra Ankestyrelsen.

Det er 9 flere end i 2019 og 20 flere end i 2018. Tilbage i 2016 blev ét barn tvangsbortadopteret.

Og det er en bekymrende udvikling, fordi der ikke er tilstrækkelig viden om tvangsbortadoptioner, siger adjungeret professor på Aalborg Universitet Inge Bryderup, der forsker i børneanbringelser.

- Der findes ingen forskning herhjemme, og den internationale kan ikke overføres til danske forhold. Så vi aner ikke, hvordan det går børnene senere i livet, siger hun.

Læs også
Hvert fjerde anbragte spædbarn flyttes fra sted til sted
Læs også
Hvert fjerde anbragte spædbarn flyttes fra sted til sted

Hun peger desuden på, at en tvangsbortadoption er det mest ultimative indgreb, fordi det permanent fratager barnet muligheden for at bevare kontakten til de biologiske forældre.

- Inden beslutningen træffes, bør det kræve en grundig observation, for eksempel på en familiedøgninstitution, og det er jeg bekymret for ikke altid sker, fordi det er en dyr foranstaltning, siger hun.

Hver fjerde tvangsbortadoption sker i Lolland Kommune 

Flest tvangsbortadoptioner tegner Lolland Kommune sig for. Blandt de 58 børn, som blev tvangsbortadopteret, eller som havde en sag ved retten fra 2015 til 2020, var de 14 fra Lolland.

Det svarer til hvert fjerde barn.

- I mange år har det i Danmark handlet om forældrenes retssikkerhed. Nu ser vi på, hvordan vi kan give børnene det bedste børneliv, og det er jeg stor tilhænger af, siger Signe Lund (S), der er formand for kommunens børne- og skoleudvalg.

- I stedet for at anbringe børnene i en plejefamilie, så er det bedre for dem at blive tvangsbortadopteret. På den måde bliver de en del af familien resten af livet og ikke bare, til de fylder 18.

Regeringen ønsker flere bortadoptioner

Loven om tvangsbortadoption blev ændret i 2015.

Står det til regeringen, er der behov for yderligere ændringer. Udspillet "Børnene først", som blev præsenteret i januar, peger på behov for flere permanente anbringelser og flere bortadoptioner.

Mest vidtgående skal kommunerne nemmere kunne tvangsbortadoptere allerede inden fødslen.

Regeringen vil ændre lov om tvangsbortadoption:

- Tvangsbortadoption betyder, at barnet bortadopteres uden samtykke fra forældrene.

- Formålet er at give børn, hvis biologiske forældre vurderes at være "varigt" uden forældreevne, bedre muligheder for en barndom og opvækst med stabile familierelationer.

- Regeringen vil med udspillet "Børnene først" ændre loven. Får den flertal, vil det ikke længere være et krav, at forældrene "varigt" skal være ude af stand til at tage sig af barnet. Tidsperspektivet kan være kortere.

- En tvangsbortadoption forløber ofte på denne måde:
  1. Kommunen indstiller til Ankestyrelsen, at et barn tvangsbortadopteres.
  2. Ankestyrelsen træffer afgørelse.
  3. Hvis Ankestyrelsen siger ja til kommunens indstilling, og afgørelsen ikke indbringes for retten, bliver barnet bortadopteret med det samme.
  4. I de fleste tilfælde klager forældrene over afgørelsen. Mens sagen verserer hos retten, er barnet enten hos en plejefamilie eller hos den familie, der har søgt om at adoptere barnet.


Kilder: Ankestyrelsen, Vive, Ritzau

Om regeringen kommer igennem med det, er uvist, men ifølge Børnerådet, der skal tale børnenes sag over for lovgiverne, er det unødvendigt.

- Der er de muligheder i loven, som der skal være, og vi kan jo se, at kommunerne kan finde ud af at bruge dem, siger formand Agi Csonka.

Læs også
Tvangsadoptioner sparer kommuner for millioner - DF stiller nu spørgsmål til ministeren
Læs også
Tvangsadoptioner sparer kommuner for millioner - DF stiller nu spørgsmål til ministeren

Derimod ser hun gerne, at børnene kan få at vide, hvem deres forældre er. Også inden barnet fylder 18 år.

- Vi ved, at det har betydning at have viden om de biologiske forældre, og for nogle også at kende dem, siger Agi Csonka.


Nyhedsoverblik