Kommuner opruster coronaberedskab - indfører særlige regler i hjemmeplejen

Coronavirus er kommet til Danmark, og nu indfører flere kommuner i regionen særlige procedurer for deres personale.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Fire personer er indtil nu smittet med coronavirus i Danmark, og 122 danskere er mandag sendt i hjemmekarantæne.

Smittefaren har fået flere kommuner i regionen til at opruste beredskabet.

- Allerede i sidste uge har vi informeret bredt i hele kommunen. Hver gang, der er kommet nye informationer fra Sundhedsstyrelsen eller fra Kommunernes Landsforening, har vi opdateret oplysningerne. Det har vi både gjort på intranettet og direkte til den enkelte leder, siger Susanne Jensen, chef for Pleje og Omsorg i Vordingborg Kommune.

Ambulance coronaberedskab
Læs også
Første dansker er smittet med coronavirus
Ambulance coronaberedskab
Læs også
Første dansker er smittet med coronavirus

quote Vi har udarbejdet en specifik procedure for coronavirus, som er fremsendt til alle i pleje og omsorg

Susanne Jensen, chef for Pleje og Omsorg i Vordingborg Kommune

Hun fortæller i øvrigt, at det er indført særlige forholdsregler for sundhedspersonalet i Vordingborg Kommune.

- Vi har udarbejdet en specifik procedure for coronavirus, som er fremsendt til alle, der arbejder med pleje og omsorg.

Særlig procedure for sundhedspersonale

Formålet med proceduren er at hindre smittespredning og gælder for sundhedspersonale, som skal varetage pleje af borgere, samt pleje af eventuelt smittede med coronavirus iøvrigt.

- Proceduren forholder sig til symptomer, smittespredning og forebyggelse. Her er den kommunale opgave ved større udbrud af coronavirus beskrevet. Det samme gælder indsatsen for borgere på plejecenter med påvist coronavirus, siger chef for Pleje og Omsorg, Susanne Jensen.

20200227-084148-l_10mb.jpg
Læs også
Hvordan smitter det? Få svar på spørgsmål om coronavirusset her
20200227-084148-l_10mb.jpg
Læs også
Hvordan smitter det? Få svar på spørgsmål om coronavirusset her

- Der er også information om håndhygiejne, brug af værnemidler, som masker, briller og handsker samt rengøring og håndtering af vasketøj. I proceduren er også beskrevet hjemmekarantæne, og der er udarbejdet links til materialer i øvrigt. Blandt andet til Sundhedsstyrelsens spørgsmål og svar.

Derudover har alle institutioner i kommunen, som varetager plejeopgaver udarbejdet en oversigt til Lægemiddelstyrelsen over beholdning af værnemidler, sprit mv. Også Region Sjællands karantæneplan er mandag formidlet til de relevante aktører, fortæller sundhedschefen i Vordingborg Kommune.

Artiklen fortsætter under billedet.

Sundhedsstyrelsen anbefaler, at man ofte vasker hænder, bruger håndsprit og nyser i ærmet eller et engangslommetørklæde.
Sundhedsstyrelsen anbefaler, at man ofte vasker hænder, bruger håndsprit og nyser i ærmet eller et engangslommetørklæde. Foto: Sundhedsstyrelsen

Alle kommuner informerer om coronavirus

Flere af kommunerne her i regionen har skrevet specifikt om coronavirus på deres hjemmesider for at informere borgeren om smittespredning, symptomer, rejseaktivitet og Sundhedsstyrelsens anbefalinger. Det gælder både Ringsted, Odsherred, Næstved, Faxe, Kalundborg, Stevns, Slagelse, Holbæk og Lolland Kommune.

quote Der er også information om håndhygiejne, brug af værnemidler, rengøring og håndtering af vasketøj

Susanne Jensen, chef for Pleje og Omsorg i Vordingborg Kommune

Lolland Kommune informerer på sin hjemmeside også om, hvordan man som forældre kan snakke med sine børn om coronavirus. Det har UNICEF nemlig lavet en konkret guide til, hvordan man gør.

Også Guldborgsund Kommune har løbende informeret alle medarbejdere om situationen, og der har været afholdt tre møder i kommunens beredsskabsgruppe.

- Der er udarbejdet materiale omkring smittefare og håndteringen af værnemidler og informationer fra Sundhedsstyrelsen er formidlet mundtligt og skriftligt til både hjemmeplejen og øvrige ansatte, siger Allan Ruders, der er direktør for Social, Sundhed og Omsorg.

Følg Sundhedsstyrelsens anbefalinger

Flere kommuner her i regionen opfordrer til at følge Sundhedsstyrelsens anbefalinger til at beskytte både sig selv og andre mod smitte:

  • God håndhygiejne, primært håndvask, evt. hånddesinfektion, hvis hænderne er rene og tørre
  • Undgå kontakt med personer, der har symptomer på forkølelse og/eller luftvejsinfektion
  • Host eller nys i engangslommetørklæde, alternativt i albuebøjningen. 

    Kilde: Sundhedsstyrelsen

122 danskere i hjemmekarantæne

Sundshedsstyrelsen har netop understreget på et pressemøde mandag morgen, at situationen omkring coronavirus udvikler sig fra time til time.

Artiklen fortsætter under billedet.

Hos de fleste begynder sygdommen med forkølelsessymptomer som snue med næseflåd, nysen og ondt i halsen, eventuelt ledsaget af lettere sygdomsfornemmelse og let feber.
Hos de fleste begynder sygdommen med forkølelsessymptomer som snue med næseflåd, nysen og ondt i halsen, eventuelt ledsaget af lettere sygdomsfornemmelse og let feber. Foto: Sundhedsstyrelsen

I alt har 122 danskere hjemmekarantæne og 108 af dem har haft relation til de fire danskere, der på nuværende tidspunkt er smittet med virusset. De resterende 14 har været i kontakt med en smittet, der aktuelt opholder sig i udlandet.

Ambulance coronaberedskab
Læs også
122 danskere i hjemmekarantæne på grund af coronavirus
Ambulance coronaberedskab
Læs også
122 danskere i hjemmekarantæne på grund af coronavirus

Personer i karantæne bliver betragtet som værende raske, indtil det modsatte er bevist. Derfor kan der være nogle af de 122 i karantæne, der er smittet, men det er altså endnu ikke tilfældet.

 


Nyhedsoverblik