Kommuner har sexisme på dagsordenen: Folk skal føle sig trygge på jobbet

Størstedelen af kommunerne i TV2 ØSTs sendeområde har søsat tiltag for at afdække, om der er problemer med sexisme.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

En lummer besked eller et klap bagi er for alvor kommet på dagsordenen i samfundet, og det bliver efterhånden på mange arbejdspladser diskuteret, hvor grænserne går.

quote Folk skal kunne føle sig trygge både fysisk og psykisk, når de går på arbejde

Holger Schou Rasmussen (S), borgmester, Lolland Kommune.

Også på landets rådhuse er der fokus på emnet, og i TV2 ØSTs sendeområde svarer 10 ud af 12 kommuner, at de har eller har haft drøftet, om der skulle være sexismeproblemer i deres organisation.

- Vi er en organisation med 3500 ansatte, så det er usandsynligt, at der slet ikke har været noget, men det skal vi jo have undersøgt. Folk skal kunne føle sig trygge både fysisk og psykisk, når de går på arbejde, siger Holger Schou Rasmussen (S), der er borgmester i Lolland Kommune, hvor de er i gang med at diskutere, hvilke tiltag der skal gøres for at afdække, om der er problemer med sexisme.

Morten Østergaard tog på kollega

Sexismedebatten kom for nylig tilbage på befolkningens læber, da tv-vært Sofie Linde, fortalte om en personlig oplevelse, da hun var nyansat på DR. Siden har kolleger i mediebranchen, læger og politikere stået frem og fortalt, at de også har oplevet grænseoverskridende adfærd på jobbet.

Borgmestre om sexismetiltag:

Onsdag kulminerede sexismedebatten foreløbigt, da de radikales leder Morten Østergaard efter et gruppemøde meddelte, at han går af som leder, fordi han for 10 år siden tog på partifællen Lotte Rod.

Samtidig har det mødt kritik, at han længe prøvede at skjule, at det var ham, der stod bag, selv om Lotte Rod havde fortalt, at hun havde oplevet en krænkende kultur i partiet.

- Sig det med det samme

Så vidt håber Carsten Rasmussen (S), der er borgmester i Næstved Kommune, ikke, at tingene kommer i hans organisation.

- Jeg har appelleret til, at man siger tingene med det samme, hvis man har oplevet noget grænseoverskridende. Jeg har selv danset med kolleger til vores julefrokoster, og jeg vil da gerne have at vide, hvis der er nogen, der synes ’det er fint nok, vi danser, men jeg vil ikke danse tæt med dig’. Det vil jeg da være ked af, hvis de først siger flere år senere, siger borgmesteren.

I Næstved Kommune havde de i foråret en debat om tonen i byrådet, efter at Enhedslistens Freja Lynæs Hansen stoppede, fordi hun havde haft nogle oplevelser, der overskred hendes grænser.

Derudover har Carsten Rasmussen skrevet til sine kolleger i byrådet, at de er velkomne til at komme til ham, hvis de oplever noget, der overskrider deres grænser.

Byrådsmedlem klappede kollega bagi

I Slagelse Kommune fortalte byrådsmedlem og gruppeformand for Socialdemokraterne, Sofie Janning, i slutningen af september til P4 Sjælland, at hun i forbindelse med et udvalgsmøde var blevet klappet bagi af en mandlig kollega.

Torsdag stod hendes byrådskollega Steen Olsen (S) frem og fortalte, at det var ham, der havde gjort det.

quote Der er en <em>me too </em>debat generelt i samfundet nu, og det er klart, at vi også her tager det alvorligt

John Brædder (G), borgmester, Guldborgsund Kommune.

Og den opblussede debat har flere steder fået borgmestrene og deres embedsmænd til at støve retningslinjerne på området af.

- Vores chefer skal vide, hvordan de skal agere, hvis en medarbejder kommer til dem og fortæller om en oplevelse, ligesom medarbejderne skal vide, hvor de kan gå hen, hvis de har oplevet noget krænkende. Der er en me too debat generelt i samfundet nu, og det er klart, at vi også her tager det alvorligt, siger John Brædder (G), borgmester i Guldborgsund Kommune.

I Kalundborg og Ringsted Kommuner har sexisme ikke været på dagsordenen. Her lyder begrundelsen, at oplevelsen er, at der ikke har været problemer af den slags.

Samtidig afventer de en landsdækkende undersøgelse om netop sexisme, som Kommunernes Landsforening (KL) er ved at foretage i samtlige af landets kommunalbestyrelser.

- Hvis jeg oplevede, at sexisme var et problem på rådhuset nu, skulle vi selvfølgelig gøre noget her og nu, men det oplever jeg ikke, det er. Det er noget, vi bliver nødt til at italesætte på baggrund af den debat, der er både politisk og i samfundet generelt, og jeg kommer til at starte den nye byrådsperiode næste år med at italesætte sexisme samt et kodeks for, hvordan vi omgås hinanden, lyder det fra Henrik Hvidesten (V), der er borgmester i Ringsted Kommune.