Kommuner forbyder Tiktok på ansattes telefoner

Center for Cybersikkerhed har bedt landets kommuner om at risikovurdere Tiktok. Det har fået flere kommuner til at forbyde appen på kommunale enheder.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Det sociale netværk Tiktok er snart fortid i flere kommuner i TV2 ØSTs dækningsområde.

TV2 ØST har tidligere fortalt, at Ringsted Kommune har forbudt, at Tiktok-appen må være installeret på kommunens enheder. 

Nu gør samme forbud sig gældende I Kalundborg, Slagelse og Lolland kommuner, mens forbuddet er ved at blive implementeret i Stevns Kommune.

- Vi har besluttet, at dem der måtte have Tiktok på deres tjenestetelefoner skal slette appen, og at det fremadrettet ikke vil være muligt at installere den. Det vil heller ikke være muligt at tilgå Tiktok, hvis de bruger vores Wifi, da vi har blokeret den, lyder det fra Mads Damkjær, kommunikationschef i Kalundborg Kommune.

Følger anbefaling 

Tiktok er et socialt medie, der kan downloades som app til sin telefon, der er kendt for sine mange dansevideoer og andet meget populær videounderholdning. 

I den seneste tid har Tiktok dog også været i søgelyset for at indsamle mange data om brugerne, der måske kan ende i hænderne på de kinesiske myndigheder.

Hvad er Tiktok?

  • Ejerskabet bag Tiktok er komplekst, og der står flere virksomheder bag selskabet.

  •  Tiktok blev oprindeligt lanceret i september 2016 under navnet Douyin af det kinesiske teknologiselskab ByteDance.

  • ByteDance købte Musical.ly, en populær musikvideo-app, i 2017 og integrerede den i Tiktok i 2018.

  • Tiktok blev en stor succes på verdensplan, især blandt unge brugere, og blev den mest downloadede app i USA i 2020.

  • På grund af bekymringer om sikkerheden og privatlivet for amerikanske brugere af Tiktok, begyndte USA's regering under Donald Trump at overveje at blokere appen i USA.

  • I september 2020 annoncerede ByteDance, at de havde indgået en aftale med Oracle og Walmart for at danne et nyt selskab, Tiktok Global, som skulle have hovedkontor i USA og være ansvarlig for TikTok's amerikanske aktiviteter.

  • Den kinesiske regering indførte nye regler i 2020, der gjorde det svært for ByteDance at sælge Tiktok's teknologi til udenlandske virksomheder. I stedet krævede det, at ByteDance skulle søge godkendelse fra den kinesiske regering til at eksportere teknologi.

  • I juni 2021 meddelte ByteDance, at de havde overført ejerskabet af Tiktok's kinesiske enhed til et nyt selskab, fuldt ejet af kinesiske statslige enheder, for at overholde de nye kinesiske regler. ByteDance beholder dog stadig majoriteten af ejerskabet af Tiktok Global.

  • I september 2021 meddeldte Tiktok, at de havde rundet én milliard brugere på verdensplan.

Denne risiko har fået Center for Cybersikkerhed til at fraråde, at Tiktok-appen er installeret på tjenstlige enheder, som anvendes af statslige myndigheder, og det er dén anbefaling, som flere kommuner nu vælger at følge.

- Vi har lavet en grundig risikovurdering af, hvilke risici der er, ved det her. Vi har i den forbindelse vurderet, at vi ikke skal løbe den risiko som offentlig arbejdsplads. 

- Vi bearbejder og behandler ganske mange personfølsomme data på vores borgere, og det skal simpelthen ikke kunne falde i andre myndigheders hænder, fortæller Anders Bjældager, kommunaldirektør i Slagelse Kommune.

Læs også
Mange danske Tiktok-brugere overvejer at slette appen
Læs også
Mange danske Tiktok-brugere overvejer at slette appen

Anders Bjældager fortæller i den forbindelse, at kommunens IT-sikkerhedskoordinator har peget på, at kommunen enten skulle lave en anbefaling om brugen af Tiktok eller i stedet vælge at indføre et direkte forbud.

- Og i og med, at vi ikke ved, hvad appen kan indsamle af data, når den bare ligger på telefonen, så vurderede vi, at vi ikke ville løbe den risiko. Derfor lavede vi et forbud, forklarer han.

Slagelse Kommune har informeret alle deres medarbejdere om forbuddet gennem et skriv på blandt andet kommunens intranet. Det samme har Lolland og Kalundborg Kommuner gjort.

Forbud på vej i Stevns Kommune 

I Stevns Kommune er man ikke lige så langt i processen - men forbuddet er på vej.

På et kommunalbestyrelsesmøde torsdag stillede løsgænger Martin Henriksen nemlig forslaget om at forbyde brugen af Tiktok på kommunale enheder i kommunen. Alle på nær Enhedslisten stemte for. 

- Jeg så, at Center for Cybersikkerhed anbefaler, at det skal slettes på statslige enheder og har advaret imod IT-sikkerheden. Det synes jeg, at man skal tage alvorligt, fortæller Martin Henriksen til TV2 ØST og fortsætter:

Læs også
Snart vil din mobiltelefon advare dig om fare
Læs også
Snart vil din mobiltelefon advare dig om fare

- I dag kan man få adgang til mange ting gennem de digitale systemer. Der ligger utroligt mange personfølsomme oplysninger i de kommunale systemer, og man kunne også forestille sig, at man kunne få adgang til for eksempel vandværker og mange andre ting, der er digitalt styret.

Martin Henriksen forventer, at forbuddet vil være implementeret inden for cirka en uge i Stevns Kommune.

Rundspørge i alle kommuner 

TV2 ØST har lavet en skriftlig rundspørge til de 12 kommuner, der ligger i TV2 ØSTs dækningsområde. Ud fra den står det klart, at Ringsted, Kalundborg, Slagelse og Lolland Kommuner har indført et reelt forbud mod Tiktok på tjenstlige telefoner i kommunen på nuværende tidspunkt.

Læs også
Forbyder Tiktok på ansattes telefoner
Læs også
Forbyder Tiktok på ansattes telefoner

I Stevns Kommune er forbuddet på vej, da det torsdag blev vedtaget politisk, og i Sorø Kommune lyder det, at man endnu ikke taget stilling, men at der er en officiel udmelding ”på trapperne”.

Odsherred, Holbæk, Sorø, Faxe, Næstved, Vordingborg og Guldborgsund Kommuner har endnu ikke besvaret TV2 ØSTs henvendelse.   


Nyhedsoverblik