Kommuner fejlinformerer om regler for nødpasning

Alle forældre i job kan sende deres børn i nødpasning i SFO. Sådan lyder reglerne, men flere kommuner skriver noget andet på deres hjemmesider

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Det er med at være vaks ved computeren, hvis man vil have styr på, hvilke regler, der gælder for nødundervisning og nødpasning.

En gennemgang af hjemmesiderne hos de 12 kommuner i TV2 ØST's sendeområde viser, at flere skriver noget decideret forkert om reglerne for nødpasning i SFO.

Vordingborg og Næstved Kommuner er i skrivende stund ved at rette deres informationer til, efter vi på TV2 ØST har gjort dem opmærksomme på, at informationerne er forkerte.

quote Jeg giver op på at forstå, at kommunikationen indenfor det her stadig går så dårligt

Signe Nielsen, formand, Forældrenes Landsorganisation

Begge kommuner skriver nemlig, at det kun er forældre med samfundskritiske jobs, der kan gøre brug af nødpasning i SFO. Men faktisk er det langt flere, der har ret til nødpasning.

Retningslinjerne fra Børne- og Undervisningsministeriet siger, at nødpasningen gælder for børn i 0. til 4. klasse, hvis forældre er i beskæftigelse eller selvstændige erhvervsdrivende og enten ikke er hjemsendt eller varetager beskæftigelsen eller erhvervet hjemmefra. 

Det er en noget større gruppe end den, Næstved Kommune ind til torsdag eftermiddag har beskrevet på sin hjemmeside:

Sådan her stod der på Næstved Kommunes hjemmeside om nødpasning i SFO'er i kommunen, men det er langt flere børn, der er omfattet af retten til nødpasning.
Sådan her stod der på Næstved Kommunes hjemmeside om nødpasning i SFO'er i kommunen, men det er langt flere børn, der er omfattet af retten til nødpasning. Foto: Screendump

- Det er en fejl. Det er jo blandt andet også forældre, der arbejder hjemmefra, der er omfattet af reglerne om nødpasning i SFO'er, erkender Johnni Helt, som er teamleder i Center for Dagtilbud og Skole i Næstved kommune.

Fejloplysningerne sker i en uge, hvor der har været flere forskellige meldinger om, hvad forældre til børn i dagtilbud bør gøre og har ret til i forhold til pasning.

Det her bidrager vel ikke til at gøre det klarere for forældre, hvad de har ret til? 

- Nej. Og en af forklaringerne på, at det står forkert på hjemmesiden, er, at hjemsendelsen af skolebørnene skete før jul, hvor vores børn var gået på juleferie, så det er først fra i mandags, vi skulle forholde os til nødpasning. Det har vi ikke været opmærksomme på, siger Johnni Helt.

På Vordingborg Kommunes hjemmeside har der ind til torsdag eftermiddag stået noget lignende:

Vordingborg kommune
Foto: Screendump

Det er udmeldingen fra statminister, Mette Frederiksen (S), der har forvirret de ansvarlige i Vordingborg Kommune.

- Den første udmelding var, at det var det samme som sidste gang, der var nødpasning. Det er i hvert fald sådan, jeg husker det første pressemøde før jul. Altså at der blev sagt, at nødpasningen var til forældre i samfundskritiske jobfunktioner, siger Charlotte Grummesgaard Nielsen, chef for dagtilbud og skole i Vordingborg Kommune.

Hun var dog selv inde at tjekke retningslinjerne nogle dage efter og opdagede, at nødpasningen denne gang er anderledes. Den 30. december holdt hun møde med skolelederne i kommunen om nødpasning, og derefter blev der givet korrekt information direkte til forældre med børn i 0.-4. klasse.

- Vi har skrevet ud til forældrene på Aula (intranet for forældre og lærere i skolerne, red.), at man skal henvende sig, hvis man ikke kan passe sine børn, siger dagtilbudschefen.

Forældreorganisation: Det forvirrer forældrene

Hos FOLA, Forældrenes Landsorganisation, ryster formanden, Signe Nielsen på hovedet af misinformationerne.

- I den her situation, hvor alle i forvejen er i tvivl om de her retningslinjer, så er det helt åndssvagt, at man opdaterer sin hjemmeside, før man kender de egentlige retningslinjer, siger hun.

Signe Nielsen mener, at den slags fejl er med til at forvirre forældre endnu mere, end de allerede er.

- Jeg giver op på at forstå, at kommunikationen indenfor det her stadig går så dårligt. Efter snart et år med krisekommunikation om corona, så skulle man mene, de havde lært det.

Informationerne om nødpasning i SFO'er halter også på enkelte andre kommuners hjemmesider. På Sorø Kommunes hjemmeside står der for eksempel, at forældrene kan sende deres børn i nødpasning, hvis de skal passe deres job. Forudsætningen er, at forældrene inden da har afsøgt alle muligheder for selv at finde pasningsløsning til deres børn.

Den sidste linje er der ikke meldt noget ud om fra Undervisningsministeriets side og er altså ikke en del af de gældende retningslinjer for nødpasning i SFO.