Kø til køreprøver rammer nu en særlig gruppe – det er kritisk, siger kørelærer

Manglen på køreprøver sender elever, der blot skal generhverve kørekortet bagest i køen. Der er aktuelt op til seks ugers ventetid.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Minimum fire ugers ventetid på køreprøver her i regionen giver ikke blot hovedbrud for de mange unge, som poster i tusindvis af kroner i at erhverve sig retten til at køre bil.

Der er nemlig heller ikke køreprøver at få for den gruppe af elever, som af den ene eller anden årsag er blevet pålagt at gå op til en ny orienterende køreprøve.

Det er manglen på køreprøver, der nu begynder at få kørelærere til at sende elever, der blot skal generhverve kørekortet, bagest i køen.

- Det er en kritisk samfundsmæssig problemstilling, siger Walther Linck, landsdelsformand Sydsjælland- og Lolland-Falster, Dansk Kørelærer-Union.

- Hvis en tømrersvend, som skal have kontrolleret sin køreprøve inden på mandag, ikke kan komme op, men skal vente til en gang i september måned, så risikerer vi, at han ikke kan komme på arbejde eller ligger og kører rundt uden en kørekort.

Som TV2 ØST kunne fortælle for nylig, så melder Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi om mindst seks ugers ventetid på en køreprøve, imens Midt- og Vestsjællands Politikreds melder om mindst fire ugers ventetid.

Typisk kræver en generhvervelse af kørekortet ikke mange timer i skolevognen, forklarer Walther Linck.

- De kan jo godt køre bil, de skal ikke ud at lære og køre bil. De skal måske lige af have pudset lidt af med at kigge over højre skulder og bruge blinklyset det rigtige sted.

- Det er en kritisk samfundsmæssig problemstilling, siger landsdelsformand Walther Linck, om situationen.
- Det er en kritisk samfundsmæssig problemstilling, siger landsdelsformand Walther Linck, om situationen. Foto: Martin Stilling - TV2 ØST

Alligevel ryger elever til en generhvervelse af kørekortet bagest i køen.

- Bileleverne – altså førstegangserhververne – de kan ikke vente en uge eller 14 dage – for så skal de meget tilbage og hente undervisning igen – og det bliver en meget dyr proces for dem, siger Walther Linck.

Ifølge Dansk Kørelærer-Union er den aktuelle mangel på køreprøver uden fortilfælde som følge af et ansættelsesstop i politiet, som gør, at der ikke bliver rekrutteret nok motorsagkyndige i forhold til antallet af elever.